ZABRINUTI DOBAVLJAČI

PAD AGROKOROVIH DIONICA DODATNO UZBUNIO DOBAVLJAČE 'Nemamo informacija, svi smo zabrinuti, no nadamo se najboljem'

Potraživanja dobavljača prema Agrokoru, prema posljednjim dostupnim podacima, iznose oko 16 milijardi kuna
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Potop dionica Agrokorovih perjanica na burzi dodatno je jučer zabrinuo dobavljače koncerna Ivice Todorića, koji sve više strahuju hoće li i kada vidjeti glavne naznake plana likvidnosti Agrokora.

- Svi smo zabrinuti, no više nitko nije iznenađen. Moramo se nadati najboljem - kratko nam je rekao direktor u jednoj od tvrtki iz ranga velikih Agrokorovih dobavljača.

'Plan b'

- Svatko normalan je zabrinut. Može se reći da Todorić u ovom trenutku zna sve, banke ponešto, a dobavljači ne znaju ništa. Dobavljači sada zapravo imaju povez na očima - slikovito opisuje stanje u kojem zadnjih dana funkcioniraju Agrokorovi dobavljači.

Njihove riječi možda i najbolje oslikavaju dramu dobavljača: dani im se svode na iščekivanje hoće li i kada Todorić izraditi plan likvidnosti koncerna, te kako će i kada naplatiti svoja potraživanja. Posebno ih brine to što im informacije dolaze na kapaljku. Dio njih upozorava i da na sastanku koji je Todorić u ponedjeljak na Žitnjaku održao s velikim dobavljačima nisu zapravo čuli ništa konkretno.

- Nemamo dovoljno suvislih informacija - najčešće se jučer moglo čuti od dobavljača.

I dok jedni i dalje vjeruju u pozitivan ishod, drugi se potiho već pripremaju za “plan B”.

- Naplatit ćemo svoja potraživanja. Bude li trebalo, naplatit ćemo se i prisilno - poručuje jedan naš sugovornik, koji sumnja da će i vidjeti plan likvidnosti.

Drugi naš sugovornik nada se, pak, da će se Agrokor idućih dana uspjeti dogovoriti s bankama, koje bi mu u krvotok trebale ubrizgati poveću financijsku injekciju i tako osigurati likvidnost. Nakon toga, uvjeren je naš sugovornik, uslijedit će i plan restrukturiranja.

- Vjerujem da će uskoro biti postignut dogovor Todorića s banakama oko osiguranja likvidnosti. On s bankama mora što prije riješiti to pitanje, a gotovo je sigurno i da će banke preuzeti upravljanje Agrokorom. S druge strane, restrukturiranje se radi mjesecima - napominje naš drugi sugovornik i dodaje da su dobavljači svjesni teškoća s kojima se Agrokor suočava i da moraju dati doprinos procesu.

Glavni kanal

To je i razumljivo uzme li se u obzir da potraživanja dobavljača prema Agrokoru, prema posljednjim dostupnim podacima, iznose oko 16 milijardi kuna. K tome, za mnoge je dobavljače Konzum, glavni kanal prodaje njihovih proizvoda.

- Zabrinutost među dobavljačima, ali i ulagačima, normalna je kada iz samog Agrokora nema informacija kako će se i kada riješiti kriza. Ako prije nekoliko dana kažete da su iduća tri kritična pa se ništa ne dogodi, to je okidač za nervozu - kaže Damir Novotny, ekonomski analitičar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:22