Pad cijena zahvatio pola Europe

ZAGREB - Ogromni fiskalni stimulansi koje su razvijene zemlje priuštile svojim ekonomijama u krizi konačno daju rezultate, pa su jedna po jedna obznanile izlazak iz recesije. Nakon Njemačke, Francuske i Japana, očekuje se da će iz ‘crvenog’ izaći i SAD te da će za drugi kvartal objaviti rast BDP-a. Rast optimizma dijelom je vidljiv i kroz rast povjerenja njemačkih ulagača u kolovozu koje je doseglo najvišu razinu u tri godine.  



Ipak, ekonomisti upozoravaju da je ovakav oporavak kratkog daha i već se postavlja pitanje kad se potroše efekti velikih državnih poticaja. Ekonomije su i dalje opterećene brojnim problema, poput velikih dugova i neriješenog bankarskog sustava, ali ujedno vlada strah da moglo doći do produženog razdoblja deflacije u kojem cijene generalno padaju, a potrošači odgađaju kupnju nadajući se da će u budućnosti biti još niže. 



Japan je u srpnju zabilježio pad cijena od 1,7 posto, a SAD-u su bile čak 2,5 posto niže, što je najveći pad od 1950. godine i osmi mjesec uzastopno u kojem je zabilježena negativna stopa inflacije. Ekonomski rast u Japanu od 0,9 posto u drugom kvartalu upitan je, smatra Peter Dixon, ekonomist iz Commerzbanka, zbog činjenice što su cijene istodobno pale 1,76 posto. -Dok obujam proizvene robe i usluga rastu, njihova stvarna vrijednost pada. Oporavak koji je potaknut padom cijena ne znači nužno da je ekonomija zdravija, kazao je Dixon za BBC.



Dok Hrvatsku i dalje drži val poskupljenja, s deflacijom se bori i eurozona. Cijene u lipnju (-0,1) pale su prvi put nakon uvođenja zajedničke valute, a u srpnju je došlo i do produblajvanja tog trenda, osobito u Irskoj, Belgiji i Luksembugu. Pad veći od očekivanog ponajprije odražava niže cijene energenata te stabiliziranje cijena hrane.



Marek Belka, direktor MMF-a Europu nedavo je kazao da je mogućnost produbljavanja deflacije vrlo mala, ali ne treba je potpuno isključiti. ECB smatra da će negativne stope inflacije potrajati nekoliko mjeseci, a krajem godine za očekivati lagani rast cijena. No, podaci ipak govore da pad cijean postaje sveopće i analitičari smtraju da bi ECB trebala nešto poduzeti kako deflacija nebi uhvatila korijena, a riječ je ponaprije o tiskanju novca.



Istraživanja Europske komisije pokazuju da više potrošaka očekuje pad cijena ove godine nego ikad prije, od kada je počelo to istraživanje 1985. godine. Recesija je u eurozoni rezultirala otpuštanjem velikog broja ljudi, pa je stopa nezaposlenosti dosegla 9,4 posto, najveću u posljednjih deset godina. Unatoč velikom rastu troškova, mnoge se tvrtke i dalje boje povećati cijene jer bi ih konkurencija mogla lako pomesti. Stoga je rast plaća i cijena malo izgledan u skorijoj budućnosti. 



Poput europskih zemalja i Japana, tek kratki uzlet mogao bi zadesiti i SAD.  Bivši predsjednik Feda Alan Greenspan misli da će idućih pola godine za SAD biti vrlo dobar, ali već iduće godine mogao bi se zaustaviti.



-Oporavlja se gradnja novih kuća i prodaja vozila, no taj proces još nije ukorijenjen", kazao je  za Reuters, ističući da poticaj dolazi od fiskalnih mjera i lako je moguće da oporavak nije održiv. Kako su financije američkih potrošača i dalje uzdrmane nakon tri godine pada cijena na tržištu nekretnina, prodaja novih vozila mogla bi presahnuti jednom kad završi program vlade kojim se potiče njihova kupnja.




  Dionice u padu



Unatoč rastu japanskog BDP-a, dionice na burzama pale su i drugi dan za redom. Ulagače je na  zabrinuo pad cijena dionica na Wall Streetu jer podaci o potrošnji u SAD-u ne najavljuju brzi oporavak američkog gospodarstva.



Također, plaše se da kineska vlada polako napušta politiku jeftinog novca, što bi moglo usporiti rast u toj zemlji koja se uspješno opirala recesiji.



Ipak, većina analitičara smatra da su posljednjih mjeseci cijene dionica previše porasle, na nekim burzama i više od 60 posto, u odnosu na gospodarske fundamente. Stoga očekuju nastavak korekcije cijena dionica.






Marina Klepo
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:39