TURISTIČKE ATRAKCIJE

PARK PRIRODE MEDVEDNICA U subotu se otvara špilja Veternica i Rudnik Zrinski

 Srdjan Vrancic / CROPIX

Javna ustanova "Park prirode Medvednica" u subotu otvara vrata posjetiteljima dviju turističkih atrakcija - špilje Veternice i Rudnika Zrinski.

Radno vrijeme špilje bit će subotom, nedjeljom i praznikom od 10 do 16 sati, a Rudnika Zrinski subotom, nedjeljom i praznikom od 11 do 17 sati.

Za grupne posjete uz prethodnu najavu i dogovor s Javnom ustanovom "Park prirode Medvednica“ te turističke atrakcije moguće je posjetiti i ostale dane u tjednu, priopćila je ravnateljica Parka prirode Medvednica Marina Popijač.

S više od sedam kilometara razgranatih kanala, Veternica je po veličini šesta špilja u Hrvatskoj, a njezina dužina stalno "raste" nakon istraživačkih pohoda zagrebačkih speleologa. Međutim, kako kažu u Javnoj ustanovi "Park prirode Medvednica" i "obični" turisti uz vodstvo stručnog vodiča mogu posjetiti prvih 380 metara špilje i otkriti neke od njezinih tajni. Vodič parka posjetiteljima će tako skrenuti pozornost na vrtložne lonce, čeljust špiljskog medvjeda, fosilno blato, Kameni slap, Zdenac želja u Koncertnoj dvorani, fosile pradavnih školjaka i ježinaca.

Špilja je nastala u krškom "džepu" jugozapadnog dijela Medvednice, poniranjem voda s područja Ponikvi duž pukotina u stijenama. Najstariji je to arheološki lokalitet Zagreba, a danas mračnim kanalima Veternice gospodare tajanstveni noćni letači - šišmiši. Zabilježeno je čak 18 vrsta, a njih 12 stalno zimuje u Veternici. Upravo stoga u zimskom razdoblju špilja nije otvorena za posjete kako nitko ne bi ometao šišmiše u osjetljivom razdoblju hibernacije - zimskog sna.

Zbog svojih je ukupnih vrijednosti Veternica još 1979. zaštićena kao geomorfološki spomenik prirode.

Rudnik Zrinski je zbog svoje vrijednosti 2006. proglašen zaštićenim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. U blizini planinarskog doma Grafičar nalazi se područje zvano Rudarski vrt na kojem se od davnina rudarilo u potrazi za plemenitim kovinama. Rudnik Zrinski otvoren je u 16. stoljeću, kada je na području Rudarskog vrta pronađen galenit, olovni sjajnik, u kojem kao primjesa dolazi srebro, pa su rudari počeli dubiti hodnike u medvedničkom podzemlju u potrazi za tom vrijednom kovinom.

Djelatnici Parka prirode Medvednica 2004. uredili su rudnik za posjetitelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:03