SVEĆENIKOVE LEKCIJE

PATER IKE NAJAVLJUJE KAMP ZA MLADIĆE I DIJELI SAVJETE MODERNIM MUŽEVIMA 'Ako se muškarac mora baviti samo ženom i djecom, tko će biti naši heroji?'

 
Ivan Ike Mandurić
 Darko Tomas / CROPIX

Na visoravni Kupreškog polja će se od 20. do 27. srpnja održati ljetni kamp za mladiće u organizaciji udruge Magis. Kako piše na stranicama udruge, ondje će mladići od 20 do 33 godine imati priliku 'upoznati svoju srž i svrhu kroz primjere muževnosti biblijskih junaka i života svetaca od antike do modernog doba'.

"Ovime se otvaraju Kupreška vrata izvorima muževnosti kako bi sudionik na putu zrelosti bio spreman krenuti za odgovorom na izazove koje pružaju suvremene prilike", stoji u opisu ljetnog kampa.

A čini se da je ulogu neformalnog glasnogovornika ovog kampa preuzeo pater Ike Mandurić. On na svom Facebook profilu svakodnevno objavljuje tekstove u kojem objašnjava kakvu bi ulogu u modernom društvu trebao imati muškarac.

Prije nekoliko dana je u postu pod naslovom 'Gdje su nestali muževi?' napisao da je muškarac stisnut u četiri zida vlastitog doma i da tako nikad neće spoznati što u sebi nosi.

"U takvom prostoru on je inferioran ženama, pa jedino što može postići jest da je svednevice razočarava", napisao je pater Ike.

Jučer je imao potrebu spomenutu tezu malo podrobnije objasniti.

"Tko je pozvan danas brinuti o ugroženima, nasilju, nepravdama, lošim sustavima i zakonima, korupcijama i nepotizmu, lošim odlukama političara i njihovom bahatošću, neljudskošću, njihovom lošom brigom o ugroženima, obespravljenima, zapostavljenima? Netko mora o tome brinuti, ili će život postati nemoguć. Ali tko? Tko – ako se svaki muž mora baviti samo svojom ženom i djecom, i tek time da pere, čisti, usisava, igra se… Gdje su nam onda lideri društva, gdje je onda herojstvo?", pita se.

Poručuje da je nevjerojatno da mu neki podmeću da zagovara da muž ne bi smio prati, kuhati, čuvati svoje dijete i slično.

"Neka mi pokažu gdje sam to rekao? To je jednostavno nemoguće jer nekoliko mojih bliskih prijatelja upravo ovih dana sjedi doma i čuva djecu jer im žene rade, i s njima o tome rado pričam. A što bi drugo trebali raditi? Poznajem ih jako dobro, i to su za mene pravi očevi i muževi. Takav i treba biti: onaj koji svojoj ženi pomaže u svemu što je god potrebno, kao i ona njemu", poručuje pater Ike.

"Moja temeljna poruka jest kako se uloga muža ne može iscrpiti samo u međuobiteljskim relacijama i samo u obiteljskim dužnostima. Muškarac (a i žena, naravno) su pozvani na puno toga i izvan obitelji. I ako na to ne odgovore, neće ispuniti ni svoju očinsko - majčinsku dužnost, jer ona podrazumijeva i to. Svaki zreo i odgovoran muškarac prepoznaje zadaću da, baš za nju i njihovu djecu, uredi svijet koji će biti bolji nego što jest, i po toj svojoj uređenosti, postati još više dostojan i nje i njihove djece. Koji muž to ne bi želio promijeniti?", piše pater Ike Mandurić.

Objasnio je na koncu i zašto je organizacija kampa za mladiće potrebna.

"Kao da današnji muškarac još ne shvaća da, umjesto ratišta i ratovanja oružjem i teških fizičkih poslova koje su nekada mogli raditi samo muškarci, sada svoje mjesto treba tražiti u novim vrstama ratova: u angažiranosti u društvu, i koliko oni danas mogu biti „muški“ posao. Umjesto tog aktivizma, svoju potrebu da se bave svijetom i društvom upražnjavaju dokoličarenjem u muškim društvima bez ideje i inicijative, ili se iz njega povuku u svoja četiri zida, gdje se opet ne ostvaruje cjelovito: da uređuje i mijenja svijet na bolje za svoju ženi u svoju djecu. Uvjeren sam da svaki muškarac to u sebi nosi. Da želi biti nekakav heroj, i da sanja o tome. Ako to ne ostvari, osjećat će nezadovoljstvo cijeli život. Prilika je fascinantno puno, i sve su lijepe. Svakom muškarcu iskreno želim da pronađe svoj vlastiti put kako da za svoju ženu pokori svijet. Ako to i ti želiš, dođi na Kupres", poručuje svećenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:11