SASTANAK

PENAVA NAKON NAPADA NA PUPOVCA S PLENKOVIĆEM 'Ne izlazim iz HDZ-a, susret s premijerom bio je prijateljski, možda mi fali političkog iskustva...'

Gradonačelnik Ivan Penava i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković
 Vlado Kos / HANZA MEDIA

Nakon što je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u ponedjeljak na press konferenciji teškim riječima prozvao predsjednika SDSS-a i HDZ-ovog koalicijskog partnera Milorada Pupovca, u utorak je u poslijepodnevnim satima došao u Banske dvore na sastanak s premijerom i svojim stranačkim šefom Andrejom Plenkovićem.

Nakon sastanka, Penava se pomirljivim tonom obratio novinarima, tvrdeći da su se mediji u izvješćima s njegove konferencije fokusirali samo na njegov navodni izlazak iz HDZ-a, a ne na konkretne primjere koje je na toj pressici iznosio.

Odmah na početku obraćanja rekao je da ostaje u HDZ-u, a da je njegov razgovor s premijerom bio prijateljski.

- Jučer sam u povodu obljetnice zavrešetka mirne reintegracije govorio i o njezinim pozitivnim aspektima, zahvalio sam velikom broju Srba koji su prihvatili Hrvatsku kao svoju državu i nastavili je graditi kao bolju državu i Vukovar kao bolji grad. Ukazao sam i na ono što je, nažalost, jučer medijima promaklo, a to su primjeri poput neustajanja učenika koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku na hrvatsku himnu, šokiran sam da to nikoga živog ne smeta, rekao je Penava.

- Nijedna škola s nastavom na srpskom nije poslala djecu na terensku nastavu o Domovinskom ratu, fascinantno je da su mediji izašli s tezom da ja izlazim iz HDZ-a i da se stvaraju tenzije između mene i premijera, dodao je.

- Kao gradonačelnik iz redova HDZ-a nemojte od mene očekivati da se odričem vrijednosti Domovinskog rata, izjavio je Penava.

- Ja sam i dalje u HDZ-u i unutar stranke komuniciram te vrijednosti, vidjeli ste da imam podrišku, dodao je.

Na pitanje zašto prije svog istupa koji je izazvao burne reakcije nije razgovarao s Plenkovićem, Penava je rekao da mu možda fali političkog iskustva.

- Žao mi je što se o nekim stvarima nisam iskoordinirao, ali to sam ja, nema muljanja, iskazujem stavove kako mislim da jesu, zahvaljujem i stranci i premijeru što takve stvari dozvoljava, rekao je Penava opovrgavajući i špekulacije da bi mogao biti kandidat stranke Neovisni za Hrvatsku na skorašnjim europskim izborima.

Odbio je komentirati treba li HDZ raskinuti koaliciju s SDSS-om, ali je naveo da takva koalicija sigurno ne bi bila pametno političko rješenje u Vukovaru.

Na pitanje što je on osobno učinio na popravljanju odnosa Hrvata i Srba u Vukovaru, naveo je čitav niz čestitki koje je dobio za Božić, a spomenuo je i da tvrtka u vlasništvu jednog Srbina radi na obnovi Vodotornja.

Kao što smo izvijestili, Plenković je u ponedjeljak najavio da će razgovarati s Penavom, a pritom je napomenuo da on kao gradonačelnik Vukovara nije nadležan za vođenje nacionalne politike HDZ-a. Ta Plenkovićeva izjava uslijedila je nakon istupa nekolicine drugih visokorangiranih HDZ-ovaca koji nisu s odobravanjem gledali na Penavinu pressicu, a u utorak se o svemu oglasio i sam Pupovac, optuživši Penavu za podrivanje projekta mirne reintegracije.

Podsjetimo, Penava je rekao da postoji kontinuitet velikosrpske politike u Hrvatskoj, a Vukovar da je "epicentar kontinuirane velikosrpske puzajuće agresije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:34