VUKOVARSKI GRADONAČELNIK

PENAVA U VELIKOM INTERVJUU OTKRIO ŠTO SLIJEDI NAKON ODLASKA IZ HDZ-a 'Škoro mora postaviti ultimatum, inače mi u novoj vladi nećemo participirati'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 20.05.2020. u 20:34

Vukovar, 040417. Gradonacelnik Vukovara Ivan Penava odrzao je konferenciju za medije na kojoj je predstavio nacrt Zakona o poticanju ulaganja na podrucju grada Vukovara. Na fotografiji: Ivan Penava na konferenciji za medije. Foto: Vlado Kos / Cropix
Vlado Kos / CROPIX

 

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava otkrio je za Dnevnik Nove TV što slijedi nakon što je danas napustio HDZ.

- I dalje ostajem na svojim pozicijama, ostajem uz uvjerenja koje sam zastupao svo ovo vrijeme. Pošto nisam uspio kroz stranku nametnuti ideje i HDZ nema dovoljno osjetljivosti riješiti i uhvatiti se ukoštac s problemima, naći ćemo način kako doći do toga, izjavio je Penava.

- Nisam ništa loše rekao o premijeru i HDZ-u. Ja sam rekao da HDZ nije napravio nešto što je morao prve godine, a ne nakon 30 godina, objašnjava vukovarski gradonačelnik.

Penava kaže da se mora mijenjati pristup, a to će se moći ako povjerenje građana dobiju oni ljudi koji su ga spremni mijenjati, dodajući da je većina građana svjesna da "dominantna nacionalna politika gleda svoje pozicije, svoje stolice i svoje fotelje".

- Mi možemo zamutiti vodu i pokušati zamagliti stvari, ali jasno je da ne može biti jasnije - 29 godina otkako je Vukovar sravljen sa zemljom nemamo u Hrvatskoj niti jednu optužnicu za to. Sve što je napravljeno, napravio je međunarodni sud, poručio je Penava.

Kaže i da nema presuda za ratne zločine, čak ni za Borovo Selo.

- Politika Franje Tuđmana i Zakon o aboliciji se odnosio na neprijateljske vojnike. Ratni zločini ne zastarjevaju. Abolicija se nikad nije odnosila na ratne zločince. Nije li to u koliziji, pita se Penava.

Kaže kako je Tuđmanova politika bila ispravna jer da nije tako, objašnjava Penava, danas ne bismo imali državu.

- Međutim, danas se pozivati na krivnju nekoga koga nema, poglavito na prvog hrvatskog predsjednika, kako bi se skinula krivnja svih Vlada koje su bile kasnije, ja se s tim ne slažem, rekao je Penava.

Moli građane da na parlamentarnim izborima poklone  povjerenje onima koji će imati snage nešto napraviti za narod.

- Nije li vama logično ili sasvim nerazumno da naša država nije optužila kompletan Generalštab JNA za napad na Hrvatsku, pita se Penava u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Smatra da Miroslav Škoro mora postaviti ultimatum Vladi, "inače u Vladi nećemo participirati", kazao je, no ne navodi vidi li Škoru kao premijera. Međutim, priznaje da je sa Škorom počeo pregovarati unatrag tjedan dana.

Za podršku premijeru Plenkoviću koju je pružao posljednjih godina kaže kako je to totalno kriva postavka.

- Ako ćete meni spočitati da sam šutio i držao lojtre. Prvo - to što mi imputirate, van je pameti. Treba javnost upoznati tko je potaknuo izradu novog Zakona o poticanju ulaganja u Vukovar. O tome je pričao i Juncker. Nažalost, nemamo ni radnu verziju tog zakona. Ponovno se zlorabio Vukovar. Čak 16 puta smo čuli o tom zakonu, a za Vukovar se nije napravilo ništa. Poručujem svima da od tog zakona nema ništa, istaknuo je Penava.

- Vlada Andreja Plenkovića - u prvoj godini mandata te Vlade bilo bi krivo davati ocjenu toj Vladi. Da smo krenuli dobro - jesmo. Da smo napravili nešto funkcioninalno - nismo. Prvi put u mandatu ove Vlade su vukovarske firme izgubile sve povlastice, kaže Penava.

Na pitanje je li na predsjedničkim izborima glasao za Grabar-Kitarović ili Škoru, Penava je odgovorio kako je on jedan od rijetkih viđenijih HDZ-ovaca kojima se bivša predsjednica još uvijek javlja na telefon.

- Svi ovi što pokušavaju pričati priču da sam bio u kontri, pitajte njih hoće li se i njima javiti kao meni. To je okretanje pile naopako. Uvijek sam stajao iza nje, do zadnjeg atoma snage sam se dao u njezinoj kampanji i volio bih da je to napravio i HDZ. Nažalost, dok sam ja davao 100 posto sebe, neki su pisali članke kako u slučaju poraza Grabar-Kitarović Plenković neće snositi odgovornost, kazao je Penava.

Izdvajamo