SLUČAJ ĐUREKOVIĆ

PERKOVIĆ I MUSTAČ SVE BLIŽE POVRATKU U RH NA IZDRŽAVANJE KAZNE Hrvatskoj dostavljena presuda protiv bivših obavještajaca, sad je treba prilagoditi

Zdravko Mustač i Josip Perković
 Michaela Rehle / REUTERS

Bivši šefovi jugoslavenskih, a kasnije i hrvatskih tajnih službi, Zdravko Mustač i Josip Perković, pravomoćno osuđeni u Njemačkoj na kaznu doživotnog zatvora zbog ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, sve su bliže povratku u Hrvatsku.

Kako doznajemo, njemačke vlasti dostavile su Hrvatskoj presudu protiv spomenutih bivših obavještajaca, koja sada mora biti prilagođena hrvatskim zakonima. Njemačka presuda jučer je stigla na nadležni Županijski sud u Zagrebu.

Naime, prilikom izručenja Njemačkoj 2014. godine po europskom uhidbenom nalogu primijenjeno je tzv. načelo specijaliteta, što znači da je njihova predaja odobrena uz uvjet da se u slučaju osuđujuće presude vrate u Hrvatsku na izdržavanja kazne. Nakon provedenog sudskog postupka Visoki zemaljski sud u Münchenu je u kolovozu 2016. proglasio Perkovića i Mustača krivima da su kao šefovi Službe državne sigurnosti odobrili i sudjelovali u pripremi likvidacije Stjepana Đurekovića, kojega su nepoznati izvršitelji ubili u srpnju 1983. godine u Wolfratshausenu nadomak glavnog grada Bavarske. Izrečena im je po njemačkom zakonu jedina moguća kazna za teško ubojstvo, a to je doživotni zatvor.

Obrana je uložila reviziju na ovu presudu, no Savezni vrhovni sud SR Njemačke početkom svibnja ove godine potvrdio je osuđujuću presudu koja je time postala pravomoćna. Time su se ispunili formalni uvjeti da se osuđenici, uz prethodno priznanje presude od strane nadležnog hrvatskog suda, vrate u RH na izdržavanje kazne.

Međutim, tu bi sada moglo doći do novog zapleta situacije jer u Hrvatskoj ne postoji kazna doživotnog zatvora. Usto, postavlja se pitanje i koji će se kazneni zakon primijeniti, najpovoljniji za osuđenike ili aktualni. Već kod tumačenja primjene najpovoljnijeg zakona postoje određena razmimoilaženja, je li umjesto doživotnog zatvora moguće izreći samo 15 ili, pak, 20 godina zatvora. No, u pravosudnim krugovima spominje se i sudska praksa po kojoj bi se mogao primijeniti aktualni Kazneni zakon, a to bi onda značilo kaznu dugotrajnog zatvora do maksimalnih 40 godina.

Županijski sud o priznanju njemačke presude trebao bi odlučivati u narednim tjednima, što znači da bi Mustač i Perković, ako ne do kraja ove, već početkom sljedeće godine mogli biti prebačeni na izdržavanje kazne u Hrvatsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:55