APRILSKI RAT

Pet dana koji su promijenili Hrvatsku: Vojna pobuna u Bjelovaru: 'Živjela Hrvatska!'

 Creative Commons / Creative Commons

Vojna pobuna u Bjelovaru: “Živjela Hrvatska!” Zbog loših vremenskih prilika njemacko zrakoplovstvo izvi a bojišta, ali nema bombardiranja. Talijani bombardiraju Šibenik, Split, Divulje i Vodice. Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo izvodi napade na željeznicki promet u južnoj Austriji i ciljeve u Zadru.

Nijemci ulaze u Kotoribu i Viroviticu. Zauzimaju Maribor u kojem im je “prire en oduševljen docek” i napreduju prema Ptuju. Forsiraju Dravu kod Varaždina. Talijani zauzimaju Kranjsku Goru. Jadranska divizija Jugoslavenske vojske šalje izvještaj da nece moci napasti Zadar do 11. travnja zbog slabog odaziva na mobilizaciju.

U noci sa 7. na 8. travnja pocinje pobuna 108. pješadijskog puka koji odbija odlazak na front prema Ma arskoj i traži da se vrate u Bjelovar. Pobuna je pocela uzvicima “Živjela Hrvatska” i pjesmom “Vila Velebita”. Razoružavaju srpske ofi cire i one koji im se nisu htjeli pridružiti, pretežno Srbe. Pobunjenici kojih prema jugoslavenskim izvorima, ima više od osam tisuca napadaju Bjelovar i preuzimaju kontrolu nad gradom. Jugoslavenska vojska prijeti bombardiranjem Bjelovara. Macek bezuspješno šalje svog politickog povjerenika da prekine pobunu.

Gradonacelnik Bjelovara dr. Julije Makanec, s balkona Gradske vijecnice u 18.00 proglašava uspostavu Nezavisne Države Hrvatske. Protiv toga ustaju ban Banovine Hrvatske Ivan Šubašic i Vladko Maček. Pobuna se širi i na 36. puk pa zahvaca gotovo cijelu Slavonsku diviziju. Kraljevski generali procjenjuju da bi to moglo izazvati raspad cijele Cetvrte armije i imati negativan utjecaj na susjedne Drugu i Sedmu armiju. Kralj Petar seli se iz Zvornika u Han Pijesak.

Vladko Maček stigao u Kupinec. Obratio se putem novina gra anima: “Hrvatski narode, braco i sestre! Vratio sam se u vašu sredinu, pa vam tim povodom velim ovo: Stigla nas je najveca nesreca, koja jedan narod može stici, a to je rat. To se može ublažiti samo na taj nacin da budemo složni i disciplinirani. Slušali ste me do sada u svim teškim casovima, pa sam siguran da cete to ciniti i sada. Me u vama cu ostati i dijeliti dobro i zlo. Razumije se da cu u svakom slucaju na obicajan nacin davati upute, bilo putem organizacija, bilo putem izaslanika ili narodnih zastupnika ili opce poznatih prvaka stranke. Tražim od vas red i disciplinu, bilo kod kuce bilo u vojsci. Završavam starim pozdravom: Vjera u Boga i seljacka sloga!”

Josip Broz Tito 8. travnja saziva sastanak svih clanova CK KPJ i CK KPH koji se nalaze u Zagrebu. Sudjeluju Andrija Hebrang, Vladimir Bakarić, Rade Končar, Josip Kraš, Marko Oreškovic... Odlucuju da ce komunisti braniti Jugoslaviju od njemackih i talijanskih napada. Šalju Pavla Gregorića i Jakova Blaževića u komandu Cetvrte armije koje je stacionirano u Zagrebu i traže da vojska naoruža radnike i antifašiste.

Zbog ratnog stanja i zamracenja kino predstave se pomicu na ranije termine: 15, 17 i 19 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:06