NE SLAŽE SE SA ŠEFOM

PICULA O MILANOVIĆU 'On i ja smo distancirani... Nadam se da neću i treći put sudjelovati u dizanju SDP-a s poda'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.05.2014. u 21:38

Davor Žunić / CROPIX

Kandidat Kukuriku koalicije na izborima za Europski parlament Tonino Picula večeras je u Omišu istaknuo kako će ti izbori odrediti političku sudbinu EU, a za svoj odnos s predsjednikom stranke i vlade Zoranom Milanovićem kazao je kako su "pomalo distancirani".

"Izbori za EU parlament su važni zbog toga što će građani koji izađu na birališta odrediti smjer razvoja, koji će biti presudan za razvitak ne ideje Europske unije, nego njenog funkcioniranja", istaknuo je Picula na tribini omiškog SDP-a.

Naglasio je kako će se, pobijede li na izborima ponovno konzervativci koji Unijom vladaju zadnjih deset godina, nastaviti politika "rezanja" i štednje. "Ako pobijede konzervativci, Barrosovi nasljednici, uvelike će se nastaviti politika rezanja, štednje, sužavanja prava države da intervenira tamo gdje država mora intervenirati kad tržište zakaže, te politika pomaganja banaka kad su banke u krizi, a ne dio spašavanja. To je neoliberalni koncept", poručio je Picula.

Dođu li konzervativci i treći put na vlast, nastavio je, problemi nezaposlenosti mladih u Europskoj uniji neće biti rješavani s političkom osjetljivošću i programima kakve predlažu socijalisti i socijaldemokrati. "Socijalisti se zauzimaju za reindustrijalizaciju, ali ne da to bude industrija visokih dimnjaka i čeličnih postrojenja, nego industrija temeljena na modernim tehnologijama i inovacijama", kazao je.

Okupljene SDP-ovce zanimao je i njegov odnos s Milanovićem, na što je Picula rekao: "Mi smo uvijek, na neki način, pomalo distancirani, ne zato što među nama vlada neka osobna netrpeljivost".

Za Milanovića je rekao kako ima "svoju političku agendu" te da je nakon izbora za predsjednika SDP-a 2007. godine dao svoj osobni pečat stranci i preuzeo kompletnu političku odgovornost za rezultate izbora.

"Ja se mogu na Zorana ljutiti iz puno razloga, ali on ima politički legitimitet i imat će ga sve dok ne izgubi neke izbore, jer je preuzeo političku odgovornost i biran je po sistemu 'jedan čovjek jedan glas'. Nadam se da nas ta politika nekonzultiranja, politika koja nedovoljno koristi ljudske resurse u stranci, pa i izvan stranke, ne košta skupo", kazao je Picula.

Naglasio je kako je dva puta sudjelovao u "dizanju SDP-a s poda", 1991. i 2994. godine, te izrazio uvjerenje da neće morati i treći put. "Nadam se da će rezultati na EU izborima, kakvi god bili, biti alarm da se neke stvari u stranci počinju drugačije shvaćati, a onda i mijenjati", poručio je.

Žalosti ga, kazao je, što je trenutačna alternativa SDP-u jedino HDZ. "To je strašno jer je u HDZ došla jedna postava iz mraka, a to su pripadnici snaga policije koji su radili u represivnom aparatu", rekao je. Naglasio je kako je odgovornost na SDP-ovu vodstvu da vlast za godinu dana "ne bi pala u ruke nekomu tko i ovog trenutka izgleda loše kad je u opoziciji gdje može pričati svašta i prikazivati se u ljepšem svjetlu".

Picula se osvrnuo i na svoj nedavni posjet Ukrajini, u sklopu izaslanstva EU parlamentam. "Vratili smo se iz Ukrajine zabrinuti, imam osjećaj da jedan dio političara nije svjestan svoje odgovornosti", rekao je Picula i dodao kako je situacija u Ukrajini tragična te je pitanje "koliko je Putin spreman ići daleko".

Izdvajamo