ZA BOLESNU DJECU

PLEMENITA AKCIJA SINDIKATA POLICIJE Pozivaju policajce i druge MUP-ovce da se odreknu 50 kuna iz regresa radi nabavke lijeka za djecu iz Klaićeve

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 22.06.2017. u 08:34

Ranko Šuvar / CROPIX

ZAGREB/VUKOVAR - Nacionalni sindikat policije Ministarstva unutarnjih poslova objavio je u srijedu navečer da pokreće inicijativu za prikupljanje novčanih sredstava za kupnju lijekova za djecu iz Klinike za dječje bolesti Zagreb koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma.

 

Potaknuti brojnim upitima i prijedlozima svojih članova, Nacionalni sindikat policije predlaže da se policijski dužnosnici i drugi djelatnici Ministarstva unutarnjih poslova odreknu dijela svog regresa u iznosu od 50 kuna kako bi se sakupila sredstva za kupnju potrebnih lijekova.

 

"Većina nas smo roditelji, bake ili djedovi te dirnuti prebacivanjem  odgovornosti i odugovlačenjem resornih službi i zavoda zaduženih za nabavu prijeko potrebnih lijekova imamo želju odreći se dijela regresa u iznosu od 50 kuna", navodi sindikat u priopćenju.

 

Nacionalni sindikat policije stoga traži od ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića  i njegovih suradnika da omoguće realizaciju te inicijative, te poziva druge sindikate i udruge, kao i ministre i saborske zastupnike da im se pridruže.

 

Osim toga, Nacionalni sindikat policije dodaje da će kao inicijator akcije doznačiti dio sredstava sa svog računa za nabavu lijekova za djecu iz Klaićeve bolnice.

 

U Klaićevoj bolnici u Zagrebu nalazi se sedmero djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma i kojima bi novoodobreni lijek zaštićenog imena Dinutuximab beta Apeiron mogao povećati šanse za preživljenje za 10 do 20 posto.  Međutim ta zdravstvena institucija nema potrebnih 10,5 milijuna kuna za nabavu tog lijeka.

 

Ministarstvo zdravstva osnovalo je povjerenstvo koje treba odlučiti kod koje djece je lijek indiciran, a kod koje nije, odnosno kod koje je očekivana korist u usporedbi sa rizikom i što će to značiti za pojedino dijete. Odluka povjerenstva očekuje se idući tjedan.

 

MUP: U rješavanju problema nije riječ o nedostatku novca

Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske pozdravlja svaku humanitarnu inicijativu pa tako i plemenite motive sindikata s ciljem sakupljanja novca potrebnog za liječenje malih pacijenata u Klinici za dječje bolesti  Zagreb u Klaićevoj. Ministarstvo unutarnjih poslova će rado pozvati na sudjelovanje i pridružiti se svakoj akciji koja ima sličan karakter, međutim, smatramo potrebnim izvijestiti kako se u rješavanju ovog slučaja ne radi o nedostatku novca ili nedostatku volje od strane nadležnog Ministarstva zdravstva ili Vlade RH za rješavanje ovog pitanja.

 

Upravo suprotno, Vlada RH je vodeći brigu o tome što je u najboljem interesu pacijenata na jučerašnjoj sjednici usvojila Zaključak o promptnom djelovanju glede nabavke lijeka za male pacijente iz Klaićeve bolnice uz odgovarajući model  financiranja.

 

Od velike je važnosti i što, sukladno zaključku, Povjerenstvo Ministarstva zdravstva treba razmotriti sve okolnosti o opravdanosti primjene lijeka koji je još uvijek u ranoj fazi primjene, a odluke o tome trebaju biti donijete za svakog pacijenta individualno.

 

U niti jednom trenutku nije bilo upitno da će se lijek osigurati u slučaju u kojem je on medicinski indiciran.

 


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo