DOJMOVI

PLENKOVIĆ DAN NAKON POSJETA MERKEL 'To je jasan signal kvalitete odnosa RH i Njemačke, dokaz prijateljstva koje s kancelarkom gajim i osobno'

 Vlada RH / Twitter

Premijer Andrej Plenković osvrnuo se u nedjelju na posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Zagrebu.

- Jučerašnji posjet njemačke kancelarke Angele Merkel nakon osam godina je jasan signal i kvalitete odnosa između Hrvatske i Njemačke i aktualnih europskih tema, a to su novi strateški program 2019.-2024., višegodišnji financijski okvir, uzastopno predsjedanje Vijećem, mi u prvoj polovici 2020., a oni u drugoj polovici. Dogovor za idući sastanak u svibnju iduće godine koji će biti posvećen zemljama jugoistoka Europe, da malo reaktualiziramo tu europsku perspektivu u našim zemljama - rekao je premijer, ponovivši još jednom da je njezin dolazak dokaz prijateljskih odnosa s Njemačkom, koje i na osobnoj razini gaji s Merkel, javlja HRT.

To je prvi njezin posjet Hrvatskoj nakon osam godina. S premijerom Plenkovićem razgovarala je, podsjetimo, u Banskim dvorima. Jedna od glavnih tema bio je akcijski plan o suradnji dviju zemalja koji su ministri vanjskih poslova potpisali u ožujku. Među deset točaka koje obuhvaća jesu i hrvatski prioriteti na europskom planu: pristupanje eurozoni i članstvo u Schengenu.

Premijer Plenković dolazak njemačke kancelarke komentirao je na Trgu kralja Tomislava u Zagrebu gdje je otvorio manifestaciju Dan otvorenih vrata EU fondova. Predstavljeni su europski projekti koji se provode u Zagrebu kao i mogućnosti korištenja fondova. Plenković je istaknuo da su sredstva koja Hrvatska ima na raspolaganju iz europskih fondova velik potencijal za razvoj zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 09:10