PREDSJEDNIK HDZ-a U OGULINU

PLENKOVIĆ 'HDZ je u 30 godina bio predvodnik u dostizanju standarda u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, funkcioniranja pravosuđa i slobode medija'

 CROPIX

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u subotu u Ogulinu kako ni jedna politička stranka u povijesti Hrvatske nije učinila više od HDZ-a za hrvatsku samostalnost i slobodu.

- Ni jedna politička stranka u povijesti Hrvatske nije učinila više za hrvatsku suverenost, samostalnost i slobodu, nitko drugi nije imao ni prigodu niti se toliko zalagao za snažan položaj Hrvatske na međunarodnoj sceni - rekao je Plenković u Ogulinu na obilježavanju 29. obljetnice osnutka HDZ-a u Karlovačkoj županiji.

Napominjući kako se Hrvatska, kao i cijela Europa, nalazi u složenom međunarodnom kontekstu, premijer je istaknuo da su HDZ-ovim konkurentima na krajnjem desnom spektru u izborima za Europski parlament "puna usta suverenizma". Pri tome, kazao je, svojom retorikom uglavnom ciljaju na glasače HDZ-a.

'Koncept suverenizma pokazuje neznanje o trenutku'

Koncept suverenizma, kakvim ga žele prikazati stranke na krajnje desnom spektru, zakasnio je oko 30 godina i pokazuje neznanje o današnjem trenutku i položaju Hrvatske, ocijenio je Plenković.

Istaknuo je da je Hrvatska, ulazeći u Europsku uniju, jedan dio suvereniteta okupila na nadnacionalnoj razini kako bi bila jača, a ne slabija te podsjetio kako većina sredstava za projekte, u milijunskim iznosima, dolazi iz europskih fondova.

Ustvrdio je i da je HDZ bio predvodnik u provođenju reformskih napora u pogledu demokratskih institucija, kao i dostizanju standarda u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, funkcioniranja pravosuđa, slobode medija i slično.

HDZ u Karlovačkoj županiji zadnjih 30 godina nedvojbeno je dominantna politička snaga koja se iskazala u trenucima stjecanja neovisnosti i obrane od velikosrpske agresije, rekao je te istaknuo kako tu posebno cijene doprinos 143. ogulinske brigade.

Naglasivši važnost suradnje Vlade s jedinicama lokalne i područne samouprave, rekao je da se ta snaga partnerstva manifestira kroz zajedničke projekte i u novom zakonu o financiranju lokalne i područne samouprave.

Vlada nastavlja politiku decentralizacije

Poručio je kako Vlada RH i dalje nastavlja politiku decentralizacije kako bi probleme građana što brže i učinkovitije rješavali oni koji su im i najbliži na gradskim, općinskim i županijskim razinama.

- HDZ je partnerstvo, funkcionalnu decentralizaciju, fiskalnu decentralizaciju i zajedničke projekte stavio kao četiri stožerna elementa kako potaknuti razvoj cijele Hrvatske - rekao je.

Plenković je podsjetio da su za Karlovačku županiju osigurali 44 projekta vrijedna više od 2,5 milijardi kuna. Pri tome su tri projekta vezana za Ogulin - obilaznica, poduzetnička zona, transformacija bivše vojarne u dječji vrtić i sl.

Uoči predstojećih izvanrednih izbora za Gradsko vijeće Ogulina, Plenković je izrazio želju da HDZ s partnerima u Ogulinu oformi još stabilniju većinu koja će omogućiti još bolji razvoj toga grada.

Uoči svečanosti premijer Plenković je položio vijenac i zapalio svijeću kod spomenika hrvatskim braniteljima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:09