PREMIJER U BRUXELLESU

PLENKOVIĆ 'Ja recimo radim po 15-16 sati na dan, ne pitam nikog, niti me itko žali, niti tražim da me itko žali. I radim to jer želim to raditi'

 
Andrej Plenković
 Julien Warnand/Pool / REUTERS

Andrej Plenković u Bruxellesu sudjeluje na sastanku na vrhu EU, a novinarima je osim na pitanja o Brexitu odgovarao i na pitanja o štrajku u osnovnim i srednjim školama, piše N1.

- Zahtjev za koeficijent koji su postavili sindikati osnovnih i srednjih škola košta 476 milijuna kuna na godišnjoj razini. Dodatni zahtjev koji je odmah stigao nakon toga je upravo iz sindikata visokog obrazovanja, a cilj povećanja koeficijenta sindikata osnovnih i srednjih škola je bilo stići jedan stupanj u visokom obrazovanju - rekao je premijer.

Istaknuo je kako dizanje plaća u visokom obrazovanju neće dovesti do smanjenja razlika u plaćama.

- Sad stiže zahtjev sindikata visokog obrazovanja da se i njima diže. Dakle, ponovno se taj razmak radi. To je bilo, koliko sam čuo od ministara koji su radili kalkulaciju, minimalno 200 milijuna kuna - rekao je Plenković pa nastavio.

- I zato smo išli u kontekstu mogućnosti, konzistentnom politikom, povećanjem plaća, odustajanjem od opće stope PDV-a, da smanjimo za gospodarstvo. Dakle, odustajemo od onoga što sam obećao. Ja tu idem korak nazad, ali pokazujem susretljivost i otvorenost prema ljudima, da im omogućimo na jedan sustavan način veće plaće.

Potom je premijer izrazio čuđenje nad odlukom sindikata da se štrajk nastavi.

- U supstanci, ako stvar ogolimo do kraja, zahtjev je bio želimo šest posto veću plaću i oni će je dobiti u idućoj godini. Moramo onda razmisliti je li štrajk opravdan. Znači ako tražite neki iznos, taj iznos ćete baš dobiti, je li onda svrhovito i smisleno činiti štrajk? Ja recimo radim po 15, 16 sati na dan, ne pitam nikog, niti me itko žali, niti tražim da me itko žali. I radim to jer želim to raditi - zaključio je Plenković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 04:53