SUSRET U BERLINU

PLENKOVIĆ NA SASTANKU S NAJMOĆNIJOM POLITIČARKOM EUROPE OSTVARIO VAŽAN STRATEŠKI CILJ Pridobio Berlin na jednom od ključnih pitanja budućnosti EU

 
 AFP

"Dame i gospodo, drago mi je što je Andrej Plenković naš gost početkom ove godine. To je osobito važno jer Hrvatska sada prvi put predsjeda Unijom. Mi predsjedamo iza njih i zato vrlo blisko surađujemo". Ovim je riječima njemačka kancelarka Angela Merkel počela svoju konferenciju za medije nakon sastanka s hrvatskim premijerom.

A zatim je kancelarka prešla na za Hrvatsku važnu temu: summit EU i Zapadnog Balkana u svibnju u Zagrebu.

"Mislim da je to vrlo važno jer je pitanje otvaranja pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju još uvijek na dnevnom redu. To bi bio važan znak ako bismo mogli napredovati na tom planu. Njemačka je na to spremna. To smo rekli predsjedništvu (Hrvatskoj)", zaključila je Angela Merkel.

Dakle, premijer Plenković je ostvario važan strateški cilj, Berlin će podržati otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Prošlog je utorka premijer bio u Parizu i ondje mu je francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao da na "summit u Zagreb dolazi otvorena duha". Plenković je nakon toga objavio da se sprema promjena metodologije proširenja pa dakle možemo s optimizmom očekivati zagrebački summit.

Kancelarka Merkel je istaknula da je tema konferencije Budućnost Europe koja će početi tijekom hrvatskog predsjedanja. Da bi zatim prešla na ključnu temu: "Sada dolazimo na pitanje oko kojeg će gotovo sigurno biti najteže postići dogovor, Višegodišnji financijski okvir (VFO). Bila bih vrlo zadovoljna ako Hrvatska ostvari uspjeh na tom planu. Ali, to ovisi o svim članicama. I primarno je obveza predsjednika Europskog Vijeća, ali konstruktivno ćemo surađivati. Jer, nakon 2020. godine mi trebamo proračun".

Pregovori se lome između prijedloga proračuna Europske komisije (1,1% BNP-a, 1134,583 milijardi eura). Europski parlament traži više, 5 "štedljivih" zemalja (Njemačka, Austrija, Švedska, Danska, Nizozemska) traže manje. Osim iznosa koji je veći nego što je bio u prošlom razdoblju s Ujedinjenom Kraljevinom kao članicom, koplja se lome i oko alokacije.

Hrvatska je u skupini 17 zemalja koje se bore da ne dođe do smanjenja kohezijske politike dok EK i "štedljivi" tvrde da se članice moraju okrenuti novim modelima financiranja, a ne se samo oslanjati na EU fondove.

German Chancellor Angela Merkel (R) and Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic address a press conference at the Chancellery on January 16, 2020 in Berlin. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
AFP

Kancelarka Merkel je otvoreno, na novinarsko pitanje, odgovorila kako po pitanju VFO-a ima drukčije stajalište od Hrvatske i da razumije važnost kohezijskih fondova i hrvatske interese. "Ključna je stvar da moramo postići konsenzualni dogovor. Dakle, unatoč vrlo različitim pogledima na financijsku perspektivu, moramo uložiti puno zajedničkog napora, a to neće biti lako", rekla je Angela Merkel. Hrvatski se premijer s time složio te naglasio da očekuje kompromis kojim će svi pomalo biti nezadovoljni.

Premijer Plenković je najavio da će, nakon niza sastanaka kojima je počelo pregovaranje, početkom veljače doći do intenziviranja pregovora. "Cilj je da ostvarimo napredak prvenstveno po pitanju VFO-a. Sigurno ćemo pridonijeti rješavanju tog pitanja tijekom našeg predsjedanja", rekao je hrvatski premijer.

Kad je riječ o pitanju proširenja, Andrej Plenković je naglasio kako prije svega želi naglasiti politički karakter. "Te se zemlje trebaju pripremiti za pregovore o pristupanju u skladu s novom metodologijom kako bismo znali kojom dinamikom se mogu kretati prema EU u sljedećim godinama ako zadovolje relevantne kriterije". Hrvatski jer premijer zatim istaknuo važnu ulogu njemačke kancelarke, posebno kad je riječ o Berlinskom procesu za zemlje Zapadnog Balkana.

Kad je riječ o pristupanju Hrvatske Schengenskom prostoru, premijer Plenković je ponovio da ćemo nastaviti operativan rad kako bismo iznjedrili političku odluku.

"Njemačka je već trideset godina najvažniji partner na političkom i gospodarskom planu", istaknuo je Plenković. Spomenuo je da je u Hrvatsku prošle godine stiglo tri milijuna njemačkih turista koji su ostvarili više od 21 milijun noćenja.

Istaknuo je kako je prošle godine potpisan akcijski plan za jačanje odnosa urodio novim gospodarskim projektima, uključujući gostovanje pedesetak hrvatskih kompanija na sajmu poljoprivrede Zeleni tjedan u Berlinu gdje je Hrvatska ove godine zemlja partner, a koji je otvoren večeras.

Merkel: Njemačka bi se mogla suočiti s proračunom EU

Njemačka kancelarka dala je veliki intervju Financial Timesu u kojem je zaključila kako je "sustav supranacionalnih institucija poput EU i Ujedinjenih naroda najvažnija lekcija koju smo trebali naučiti iz Drugog svjetskog rata. Danas, unatoč tome što su mnogi svjedoci tih crnih vremena još uvijek živi, ta lekcija gubi na svojoj važnosti". I dodala kako su reforme tih institucija itekako potrebne.

Spomenula je u jednoj rečenici i Hrvatsku govoreći o proračunu EU: "Nije sigurno hoćemo li uspjeti ostvariti dogovor (o proračunu) tijekom hrvatskog predsjedništva tako da bismo se mi također mogli suočiti s tim pitanjem tijekom njemačkog predsjedništva".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:59