ZADOVOLJAN PREMIJER

PLENKOVIĆ NA VLADI 'Reforme i investicijski rejting omogućili su najpovoljnije refinanciranje'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.06.2019. u 12:19

Zagreb, 130619. Markov trg.
Banski dvori.
Redovita sjednica Vlade.
Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Predsjednik Vlade Republike Hrvatske.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX

Andrej Plenković

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u četvrtak je najnovije izdanje euroobveznica ocijenio vrlo uspješnim i naglasio kako je riječ o dosad najpovoljnijem refinanciranju obveza države na međunarodnom tržištu, a taj se uspjeh po njegovim riječima može pripisati provođenju reformi i dizanju hrvatskog kreditnog rejtinga na investicijski.

Plenković je u uvodu Vladine sjednice Fitchovo i ranije S&P-jevo dizanje kreditnog rejtinga Hrvatske na investicijsku razinu stavio u kontekst Vladinih reformskih napora.

To je, kako je rekao, rezultat političke stabilnosti koju je osigurala Vlada kao i njezinih reformskih procesa.

- Omogućili smo da u smirenom ozračju ostvarimo gospodarski napredak - izjavio je Plenković, a među Vladine uspjehe ubrojio je uz ostalo rast BDP-a i izlazak iz prekomjernih financijskih neravnoteža.

Sve to, kako je istaknuo, utjecalo je na uspješan izlazak Hrvatske na međunarodna financijska tržišta te je izdanje euroobveznica od srijede ocijenio vrlo uspješnim.

Plenković kaže da je Vlada izabrala trenutak u kojemu su domaći pokazatelji dobri, a globalno tržište pozitivno i ističe kako je to dosad najpovoljnije refinanciranje obveza koje Hrvatska ima na međunarodnom tržištu kapitala.

Napomenuo je da je refinancirana obveznica iz 2009. godine, koja je imala kamatu veću od šest posto, te da je interes od 5,5 milijardi eura bio znatno veći od izdanih 1,5 milijardi.

- Dakle, Hrvatska kotira jako dobro - rekao je premijer i dodao da skupina investitora "tek otkriva Hrvatsku kako povoljnu robu", zahvaljujući investicijskom kreditnom rejtingu.

Zahvaljujući refinanciranju, Hrvatska će na godišnjoj razini smanjiti plaćanje kamata za 500 milijuna kuna, a to je gotovo jednako proračunu Ministarstva uprave, zajedno sa svim njegovim uredima u županijama, rekao je Plenković.

Istaknuo je kako Vlada želi trošak kamata smanjiti ispod dva posto BDP-a.

Ministarstvo financija izdalo je u srijedu euroobveznicu na međunarodnom tržištu u iznosu od 1,5 milijardi eura, uz godišnju kuponsku kamatnu stopu od 1,125 posto, a ostvareni prinos 1,324 posto, što je najpovoljnije zaduženje Hrvatske do sad.

Dospijeće obveznice je do 2029. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 1,125 posto, a ostvareni prinos 1,324 posto. Iz Ministarstva financija najavljuju kako će se novim izdanjem refinancirati dolarska obveznica koja dospijeva u studenome.

Zajednički agenti izdanja desetgodišnje obveznice bili su Citigroup, Erste Group i JP Morgan.

Transakcija je najavljena u utorak, 11. lipnja, nakon čega je Ministarstvo financija održalo globalnu telekonferenciju za investitore, kako bi na taj način pripremilo teren za transakciju koja je počela u srijedu, 12. lipnja u jutarnjim satima.

Interes investicijske zajednice bio je izniman, čemu su dodatno doprinijela i nova imena koja ulažu isključivo u kreditni rizik investicijske razine, te je u konačnici ostvarena snažna potražnja u ukupnom iznosu od oko 5,5 milijardi eura, što je oko 3,7 puta više u odnosu na iznos izdanja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo