BURNA RASPRAVA

Plenković novinarki: ‘Jeste li vi čitali što je taj čovjek govorio? To je na granici fašizma!‘

‘Da je zadnji kafić na svijetu, ne bih tamo otišao. Zamijenite riječ HDZ-ovci s bilo kojom od drugih riječi i pretpostavite reakciju‘
 Goran Mehkek/Cropix

Premijer Andrej Plenković se obratio novinarima nakon proslave Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Govorio je o izboru šefa Vrhovnog suda.

- Meni je malo čudno da se otvorila tema tako. Državno sudbeno vijeće je raspisalo natječaj, shvatio sam da predsjednik RH nije zadovoljan s troje kandidata. Logičnim se čini da se poštuju zakoni koje smo donijeli. Ne vidim da netko tko želi biti predsjednik Vrhovnog suda da ga to sprečava da se javi na natječaj. Ne vidim dramu... Ne znam je li to nekakvo igranje s Ustavom, radom stožera, ustavnošću izbora vrhovnog suca, moram to ispitati. Nije mi jasno. Ne vidim zašto bi bila zapreka da se javi na natječaj netko tko želi biti predsjednik Vrhovnog suda. Gledam je li to neka šira igra. Vidim da on nikoga od ovo troje neće predložiti ali vidjet ćemo, ima vremena. Nije do mene, Vlada tu nema gotovo nikakvu ulog. DSV raspisuje natječaj... Nisu to neke licitacije koje zahtijevaju neko kapriciranje.

image
Goran Mehkek/Cropix

Je li moguće poništenje natječaja?

- Mislim da ste čuli cijeli spektar političkih aktera u Saboru u petak.

Komentirao je i cijepljenje protiv koronavirusa u Hrvatskoj.

- Dinamika se ubrzava. Do kraja ožujka ćemo imati više od 700.000 doza ukupno, to je sto posto. Moderninog cjepiva je najmanje. Mi želimo da se to ubrza. Danas imamo sastanak s Charlesom Michelom. Svi smo jednako nezadovoljni. Svi žele da se poštuju odredbe koje su bile dogovorene, da se što prije isporuče količine.

image
Goran Mehkek/Cropix

Novinari su Plenkovića upitali i o ublažavanju mjera nakon 1. ožujka.

- Ako budu okolnosti takve da možemo 1-.3. ići u daljnje popuštanje, ići ćemo. Trenutno smo po incidenciji među najboljim zemljama. U ova 3-4 dana smo imali nešto malo veći broj novozaraženih, to ćemo vidjeti još ovih dana kad bude više testiranja.

Govorio je i o natječaju za ravnatelja Fonda za obnovu te o Damiru Vanđeliću.

- Toliko toga se načitam i naslušam što je neistina da se više i ne obazirem na to. Teoretski, to je mogućnost, ali ja ne vidim zašto. G. Vanđelić je sam izrazio želju da želi raditi taj posao. Privremenost je njegov termin, ne naš. Sve su laži i neistine da je to zbog HDZ-ove suradnje s Bandićem, ne vidim zašto. Privremenost je njegov termin, ne naš. Rekao je da bi htio malo pomoći, do ljeta. Govorim ono što je on rekao nama, ministru Horvatu, meni, nizu ljudi. Pitajte njega, nemojte mene pitati.

image
Goran Mehkek/Cropix

Na kraju se osvrnuo na vlasnika riječkog caffe bara Three Monkeys koji je poručio članovima, simpatizerima i glasačima HDZ-a da nisu dobrodošli u kafić. Plenković kaže da to graniči s fašizmom, a obrušio se i na novinarku Al Jazeere.

image
Goran Mehkek/Cropix

- Čudi me ta degutantna količina dvostrukih kriterija. Da je gospodin rekao da u kafić ne smiju doći SDP-ovci, Židovi, pripadnici Armade... digla bi se buka, ali ako se kaže da ne mogu doći HDZ-ovci, onda ništa. To nije šala, to je diskriminacija, rasizam, next step vam je fašizam. Nemojte mi postavljati pitanja ako ne znate o čemu se radi. To je ispod razine profesionalnog novinarstva. Da je zadnji kafić na svijetu, ne bih tamo otišao. Pročitajte, zamijenite riječ HDZ-ovci s bilo kojom od drugih riječi i pretpostavite reakciju vaših kuća. Mi se bavimo dotepencima, ćirilicom, a ovo tu ništa. Mene su u školi naučili da čitamo izvore, ja nisam vama dužan tumačiti ako ste došli nepripremljeni na presicu: Kad se pripremite, onda ćemo razgovarati. Ovo je vaš stav na temelju neznanja. Imamo Hrvatsku dvostrukih kriterija. Imate kandidata HDZ-a za gradonačelnika koji doživljava napade danas kao da ima nešto protiv ćirilice, a nema. Zašto? Zato što je političkim protivnicima opasan. Zašto bi on morao znati stihove neke pjesme, netko tko je rođen 1984. Možda sluša neku drugu glazbu. Ali dotepence ćemo staviti ispod radara. To su dvostruki kriteriji. Ovaj u tri majmuna je primjer diskriminacije na korak do fašizma. Samo neka stavi na odijelo zvijezdu, rekao je i poručio novinarki Al Jazeere da je površna i paušalna.

image
Goran Mehkek/Cropix
image
Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:59