SJEDNICA VLADE

PLENKOVIĆ O ARBITRAŽI, UBERU I LIJEKU ZA DJECU IZ KLAIĆEVE 'Želimo pokazati empatiju i solidarnost. Mora se razmotriti opravdanost primjene lijeka'

 CROPIX

Odluka Arbitražnog suda, koji je trebao odlučiti o granici Slovenije i Hrvatske, a iz čijeg se rada hrvatska strana povukla, neće biti obvezujuća za Hrvatsku, poručio je na početku današnje sjednice Vlade premijer Andrej Plenković.

"Imamo informacije da će Arbitražni sud 29. lipnja objaviti svoju odluku. Ovime još jednom podsjećam da je za Hrvatsku ta odluka neprihvatljiva, ona nas neće obvezivati. Ostajemo otvoreni za rješavanje spornih graničnih pitanja, ali ne kroz proces koji je bio nepovratno kontaminiran, i to ne zahvaljujući hrvatskoj strani", poručio je Plenković.

Na današnjoj je sjednici Vlade Marija Pejčinović - Burić, nova potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova, prvi puta sudjelovala kao ministrica i premijer joj je poželio dobrodošlicu.

"Očekujem kvalitetnu suradnju s Marijom Pejčinović – Burić, kakva je uostalom bila i do sada", naglasio je premijer.

Pritom se zahvalio na dosadašnjem angažmanu njezinu prethodniku Davoru Ivi Stieru. Iskazao je i uvjerenje da će se dobra suradnja s njim nastaviti i u Saboru.

Plenković se osvrnuo i na današnji prosvjed taksista protiv Ubera, koji su zbog toga gotovo blokirali jednu od zagrebačkih prometnih arterija, Vukovarsku ulicu. Plenković je istakao da su Vladina tijela već konstatirala da pružanje usluga putem Uberove aplikacije predstavlja kršenje važećih hrvatskih propisa.

"Svi oni koji smatraju da su oštećeni zbog aplikacije Uber, imaju mogućnost podnošenja tužbi redovnim sudovima", poručio je premijer taksistima.

Plenković je istakao i da je Hrvatska, sukladno odluci EU, izašla iz Procedure prekomjernog deficita (EDP). To, kako je istakao, potvrđuje dobre trendove u hrvatskom gospodarstvu i poticaj je da se nastavi s ekonomskom politikom usmjerenom k rastu gospodarstva.

Sutra, 22. lipnja, u Hrvatskoj se slavi Dan antifašističke borbe. Središnja proslava održat će se u Brezovici, a Vladu će na njoj predstavljati Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova. Na toj će proslavi, dodao je Plenković, istaknuti i stavove Vlade o antifašizmu.

Današnja redovna, 43. po redu sjednica Vlade, koja se zbog blagdana, održava u srijedu, a ne u četvrtak kako je uobičajeno, ima 26 točaka dnevnog reda. Jedna od glavnih je donošenje zaključka o pripremi analize lijeka za liječenje sedmoro djece koja boluju od visokorizičnog neuroblastoma.

"Želim pokazati solidarnost i empatiju s djecom koja su se suočila s ovako teškom bolešću. Zadužit ćemo Ministarstvo zdravstva da, zajedno s Povjerenstvom HZZO-a, razmotri sve okolnosti primjene lijeka, koji je još u radnoj fazi primjene i može imati određene negativne nuspojave", kazao je Plenković.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić istakao je da je taj lijek u vrlo kratkoj uporabi i da povjerenstvo intenzivno radi na ocjeni njegove primjene. Ocjena bi pred Vladu trebala doći do kraja sljedećeg tjedna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:16