SJEDNICA VLADE

PLENKOVIĆ O DRŽAVNOM INSPEKTORATU 'Očekujem kvalitetan doprinos nove institucije aktivnostima u hrvatskom gospodarstvu'

 
Premijer Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Predsjednik Vlade Andrej Plenković rekao je u četvrtak da novi Državni inspektorat koji je od 1. travnja počeo s radom ima za cilj što učinkovitiju inspekciju te da će novi ustroj i na razini države i na razini županija biti kvalitetno konsolidiran, a oni koji budu pod nadzorom imat će mogućnost da ti nadzori ne budu disperzirani već koncentrirani i fokusirani te očekuje kvalitetan doprinos ove nove institucije aktivnostima u hrvatskom gospodarstvu.

"Tranzicija je izvedena jako dobro i sve inspekcije normalno funkcioniraju, npr. granični prijelazi, i osigurali smo da je sigurnost građana na prvome mjestu. Novi ustroj koji će biti i na razini države, ali i na razini županija bit će kvalitetno konsolidiran, a oni koji budu pod nadzorom imat će mogućnost da ti nadzori ne budu disperzirani već koncentrirani i fokusirani da se svi gospodarski subjekti bave onim zbog čega postoje, a to je privređivanje i gospodarstvo", kazao je Plenković na sjednici Vlade.

Novi Državni inspektorat objedinio je poslove iz nadležnosti 17 inspekcija iz osam ministarstava. Riječ je o tržišnoj, sanitarnoj, veterinarskoj, poljoprivrednoj, lovnoj, šumarskoj, fitosanitarnoj, turističkoj, rudarskoj, inspekciji opreme pod tlakom, energetskoj, gospodarenje otrovnim kemikalijama, inspekciji rada, građevinskoj, zaštite okoliša, zaštite prirode i vodopravne inspekcije.

Plenković je naglasio da će sve one sada djelovati objedinjeno, te da taj reformski napor ima za cilj imati što učinkovitiju inspekciju.

Vezano za obilježavanje 28. obljetnice akcije "Plitvice" i pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića, istaknuo je da je ta operacija značila prvi pravi veliki uspjeh hrvatske policije u tom trenutku i obilježila daljnji put stvaranja hrvatske vojske i jačanja hrvatske policije koja je tijekom Domovinskog rata i kasnijim akcijama oslobodila zemlju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:05