ŠEF VLADE U VELIKOJ GORICI

PLENKOVIĆ O HVIDRINIM NAPADIMA NA PUPOVCA 'Njihove sam poruke pročitao, ali tu smo temu apsolvirali, neću biti komentator svačijih priopćenja'

 
Andrej Plenković
 Robert Fajt / CROPIX

Premijer Andrej Plenković bio je u ponedjeljak poslijepodne u Velikoj Gorici na otvorenju nove sortirnice Hrvatske pošte. U razgovoru s novinarima osvrnuo se na neka aktualna pitanja.

Najnovije napade Hvidre na Milorada Pupovca, kojega su u ovoj udruzi nazvali 'zloćudnim tumorom', ne vidi kao napad na sebe.

- Tu smo temu apsolvirali. Parlamentarna većina je stabilna, politiku koju vodimo, vodimo na dobrobit hrvatskog društva. Rijetko koja Vlada je toliko učinila za prava branitelja, vojnika, policajaca... A sve što smo rekli da ćemo učiniti smo i ostvarili. Tako da ne vidim ni mikroskopskog prostora za nezadovoljstvo. Politika koju vodimo je zdrava za hrvatsko društvo, rekao je Plenković.

Premijer kaže da ne želi biti komentator tuđih priopćenja ili intervjua, a na pitanje je li nezadovoljstvo Hvidre za njega zatvorena priča, kaže:

- Hvidrine poruke sam pročitao.

Novinari su Plenkovića upitali i ima li nedostatak kvoruma u Saboru u petak ikakve veze sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem.

- Sve što se trebalo izglasati, izglasalo se u petak. Nisam ni primijetio da se nešto događa, uvjerava Plenković.

Premijer je u ponedjeljak s Bandićem položio kamen temeljac povodom početka radova na Spomeniku domovini.

- Mislim da je projekt dobar, a lokacija izvanredna. Imali smo otvaranje spomenika prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, u prosincu će se dovršiti radovi na Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici i imat ćemo Spomenik domovini. Ovaj projekt će se realizirati, rekao je Plenković novinarima koji su izrazili skepsu u dovršetak radova s obzirom na mnoge probleme s cijenom radova i izborom izvođača.

- Ovo je projekt Grada Zagreba pa ne ulazim u tehnikalije. Treba nam biti drago da imamo primjeren spomenik na odličnoj lokaciji, izjavio je Plenković.

Novinare je i zanimao komentar na nezadovoljstvo poslodavaca oko najavljenih izmjena zakona koji reguliraju mirovinski sustav. Kaže kako su svi zakoni u javnom savjetovanju gdje će biti 15 dana, u listopadu na Vladi i kasnije u Saboru, a od prvog siječnja 2020. na snazi.

- Ono što ponavljam još jednom; prosječna dob života u EU je 70 godina, mislim da ćemo i mi to brzo ostvariti, zdravstveni sustav će biti bolji, prehrana bolja, s tim moramo voditi računa, ova odredba koja omogućuje da se temeljem dogovora rješava to pitanje (odlaska u mirovinu) je jako dobra i mislim da će i poslodavci biti zadovoljni, prenosi N1.

Plenković je rekao kako je vrlo važna poruka ta da mirovinska reforma ostaje, te da su ovo samo dvije bitne nijanse. Ponovio je i kako ova Vlada nije uvela dobnu granicu od 67 godina za odlazak u mirovinu već je to učinila SDP-ova vlada, a u to vrijeme ministar rada bio je Mirando Mrsić.

Ne vjeruje da će netko to zlorabiti pa primjerice nakon 65. godine otići na bolovanje tri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:36