SJEDNICA VLADE

PLENKOVIĆ O ŠTRAJKU PROSVJETARA 'Ne ići u školu nije rješenje i nije normalno, zovu i nas roditelji i pitaju što ćemo. A nitko ovdje nije naivan...'

 
 CROPIX

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je, uz ostalo, Nacrt konačnog prijedloga Ovršnog zakona i Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnje kvote dozvola za zapošljavanje stranaca za 2020.

Na početku sjednice se premijer Andrej Plenković osvrnuo na aktualnosti.

Osvrnuo se na novo zaduživanje po, kako kaže, najpovoljnijim uvjetima u povijesti.

'Ministarstvo financija je izdalo obveznicu s dospijećem 29.11. u iznosu od 11 milijardi kuna. Ministarstvo financija je uspjelo refinancirati ova sredstva pod najpovoljnijim uvjetima zaduživanja u povijesti. Zadužili smo se na domaćem tržištu kapitala po povoljnim uvjetima. To je već ukalkulirano u proračun koji smo usvojili', rekao je Plenković.

Neće biti deložacija od 1.11. do 1.4.

Govorio je i o temi Ovršnog zakona koju će danas predstaviti ministar Bošnjaković.

'Temom blokiranih smo se pozabavili u nekoliko navrata, tako da im olakšamo položaj i riješimo probleme. Donijeli smo dva zakona o tome, to su bila prva dva koraka koja su bitno pomogla našim sugrađanima blokiranih računa. Treći zakon je bio Zakon o stečaju potrošača i on je također polučio efekt. Došlo je do značajnog smanjenja broja blokiranih... To je očit korak unaprijed u korist sugrađana koji su imali te probleme. Četvrta zakonska mjera koja će im pomoći je novi Ovršni zakon, gdje se ovršni postupak stavlja pod nadzor suda, ali se zadržavaju javni bilježnici kao povjerenici suda, zbog rasterećenja. Najbitnija je poruka da će se troškovi smanjiti, a neće biti deložacija od 1.11. do 1. travnja, bez obzira na okolnosti, to je jedna važna novina koju uvodimo s ovim zakonom', najavio je premijer.

Kvota za zapošljavanje stranaca

Govorio je i o novoj godišnjoj kvoti za zapošljavanje stranaca u 2020. godini.

'Važno je da Vlada na vrijeme osigura pretpostavke s obzirom na velik broj turista, kako bismo u vrhu sezone imali dovoljno ljudi za sve poslove koje sezona nalaže', kaže Plenković.

'Ne ići u školu nije rješenje'

Osvrnuo se i na štrajk u školama, rekavši da Vlada poštuje prosvjed koji su sindikati jučer održali na Markovom trgu. Ponovio je kako je njegova Vlada uvijek išla ususret pravima radnika, povećanju plaća i mirovina. Kada je riječ o pitanju koeficijenata, Plenković kaže:

'Revidirat ćemo vrlo temeljito uredbu o složenosti poslova, pitanje koeficijenata, koje za razliku od temeljnog kolektivnog ugovora nije predmet kolektivnog pregovaranja, to je nadležnost Vlade RH, akt kojeg donosi Vlada', rekao je i dodao da Vlada želi razgovarati sa sindikatima i još jednom istaknuo da će u mandatu njegove Vlade plaće porasti za 18,3 posto, što se, kaže, nije događalo u ranijim Vladama.

"Malo smo i odgovorni što su se povećale plaće u našem mandatu za 11,49 posto, što ćemo danas na Vladi nakon pregovora sa sindikatima državnih službi potvrditi kao dogovor", dodao je.

'Svjesni smo da naši partneri s druge strane stola, predstavnici sindikata, imaju dugo pamćenje i njihova perspektiva nije samo aktualna vlada, nego i druge okolnosti, smanjivanje plaća, ukidanje božićnica i regresa... To sada nije slučaj. Mi rješavamo kosture iz ormara, ispravljamo praznine i nepravde, nastojat ćemo popraviti što god možemo. Pozivam predstavnike sindikata na razgovore, mi moramo još odrazgovarati, pronaći rješenje', rekao je Plenković i istaknuo da nije dobro to što djeca ne idu u školu.

'Sigurno je da mi apsolutno dijelimo stav da ne ići u školu nije rješenje. Štrajk prema Vladi koja podiže plaće za 18 posto, samo zbog pitanja o koeficijentu ne može biti dovoljan razlog da se ide na paralizaciju školskog sustava, da se dovode u pitanje nadoknade, praznici, državna matura, prijamni ispiti... Moramo svi pokazati jedan stupanj odgovornosti. Ovo nije pitanje emocija, nego ratija. Reforma zahtjeva dosta ulaganja, ali nije to jedina reforma, i drugi se zaposlenici prilagođavaju. Mi hoćemo razgovarati, razgovaramo stalno, a optuživati Vladu da ne razgovara jednostavno nije točno. To javnost mora znati, taj argument ne stoji. Otvoreni smo za razgovor, apeliram na roditelje i djecu da svi shvate da ne ići u školu nije normalno. U školu se mora ići, zato škola i postoji', rekao je premijer.

'Ne pristajemo da nam se govori da nismo otvoreni za socijalni dijalog'

Poručio je da je ovo ipak predizborno vrijeme pa se i najmanji prosvjed koristi u političke svrhe i predstavlja kao prosvjed protiv Vlade.

'Nitko ovdje nije naivan ni politički od jučer da ne razumije to. Oni koji misle da se to ne vidi, moraju jasno čuti da se to vidi i da se to zna. Vladi koja povećava plaće jednostavno nije korektno raditi bunt na temi koja se odnosi na djecu. To racionalno nije korektno, politički je nekorektno. Razgovor da, činjenica da djeca ne idu u školu, apsolutno ne. Bili smo vrlo uviđavni do 15.11. i štrajk je plaćen, ovo što se radi od utorka je i nepotrebno i nekorektno. Zovu i nas roditelji i pitaju što ćemo. Ovo je nepotrebno. Nećemo pristati na to da kad pružamo ruke, da nam se stavlja kritika da nismo otvoreni za socijalni dijalog. Jesmo', zaključio je Andrej Plenković.

Tvrdi i da pojedini akteri koriste prosvjed da ga ispolitiziraju protiv Vlade u predizborno vrijeme. "Nitko ovdje nije naivan niti politički od jučer da ne razumije B plan, koji je zapravo A plan cijelo vrijeme. I to svi moraju znati i oni koji misle da se to ne vidi da nije na neki način prozreno", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:59