PREMIJERSKA KORESPONDENCIJA

PLENKOVIĆ ODGOVORIO CERARU KOJI MU JE POSLAO PISMO 'Koristim ovu priliku da vas ponovno pozovem u Zagreb'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 18.10.2017. u 22:38

Boris Kovačev / Tea Cimas / Hanza Media

Andrej Plenković i Miro Cerar

Premijer Andrej Plenković odgovorio je slovenskom kolegi Miri Ceraru te zahvalio na pismu upućenom 16. listopada ove godine.

Podsjetimo, Cerar je u pismu predložio dogovor o osnivanju zajedničkog povjerenstva koje bi se bavilo određivanjem granične crte temeljem arbitražne presude koju Hrvatska ne priznaje. To povjerenstvo bi "u skladu s definiranom granicom započela proces demarkacije granične crte, a bude li potrebno proučila i praktična rješenja, ondje gdje bi to bilo potrebno".

Plenkovića u svom odgovoru navodi kako pismo vidi kao dobar temelj za nastavak našeg dijaloga te je tim povodom ponovno pozvao Cerara u Zagreb.

Pismo prenosimo u cijelosti:

"U pismu potvrđenu privrženost Slovenije dobrosusjedskim odnosima i dijalogu s Hrvatskom, što u potpunosti zrcali i već poznata hrvatska stajališta, vidim kao dobar temelj za nastavak našeg dijaloga započetog prigodom susreta u Ljubljani 12. srpnja ove godine.

Koristim stoga ovu prigodu ponovno Vas pozvati u Zagreb, kako bismo, slijedom već ranije obavljenih priprema, održali naš idući sastanak u terminu koji bi nam zajednički odgovarao.

Slovenska stajališta o arbitražnom postupku i arbitražnoj odluci dobro su mi poznata kao što sam siguran da su Vama poznata hrvatska stajališta o tome.

No, razlika u polaznim stajalištima ne bi nas trebala priječiti da u konstruktivnom ozračju, u duhu partnerstva i međusobnog razumijevanja, pronađemo konkretna rješenja koja bi bila u interesu i na korist naših dviju država i naša dva naroda.

Predlažem stoga da na našem sastanku raspravimo sva otvorena pitanja između naših dviju država, uključujući i pitanje granice", stoji u odgovoru Plenkovića slovenskom kolegi.

Izdvajamo