INTERVJU U DNEVNIKU HRT-a

PLENKOVIĆ 'Vrlo vjerojatno odustajemo od nabavke izraelskih aviona, do zadnjih nekoliko tjedana nismo znali da će Amerikanci imati primjedbe'

Andrej Plenković
 Goran Mehkek / CROPIX

Andrej Plenković u razgovoru za Dnevnik HRT-a potvrdio je da se čeka očitovanje Izraela u vezi prodaje F-16 Barak, ali da ipak nije optimist i da će se vrlo vjerojatno odustati od cijelog posla.

- Do zadnjih nekoliko tjedana nismo imali saznanja da će SAD imati primjedbe na isporuku tih borbenih zrakoplova na kojima je Izrael izvršio tehničku nadogradnju. Vrlo je vjerojatno da će Vlada poništiti natječaj, ako neće biti moguće dobiti ono što je odabrano - rekao je Plenković na temu nabavke borbenih aviona.

Premijer se nakon toga okrenuo drugim temama.

- Uljanik i 3. maj imaju budućnost. Rekapitulirao je sve što je Vlada učinila za Uljanik grupu u protekloj godini - dala je jamstvo za sanacijski kredit od strane EK - 716 mil. kuna, svi zaposlenici 3. maja i Uljanika primali su plaću od tih novaca prvih 7 mjeseci 2018., zatim je još jednom osigurana plaća za 7. i 8. mjesec, pa minimalne plaće za 3 mjeseca kasnije, a i sada se nastoji pronaći rješenje kako pomoći radnicima ova dva brodogradilišta. Upućeni su pozivi na 5-6 potencijalnih strateških partnera investitora i uvjeren sam da se mogu naći nove osnove za održivu brodogradnju u Puli i Rijeci - rekao je Plenković naglasivši da postoje zainteresirani i ozbiljni strateški partneri, te da Vlada želi partnera koji će doći sa sredstvima i planom.

- Ova Vlada je isplatila 2,5 milijardi kuna na ime državnih jamstava koja su bila davana ranije. U protivnom bi imali veći suficit, a sada smo u situaciji da moramo pričekati hoće li suficita biti ili ne zbog toga. Tom smo isplatom olakšali da se pronađe strateški partner.

Plenković je istaknuo da Ministarstvo gospodarstva mora imati vodeću ulogu u industrijskoj politici, ulaganjima, malom i srednjem poduzetništvu, trgovinskoj politici, svemu što pridonosi gospodarstvu.

- Ulaganja trebaju biti kvalitetnije organizirana kako bismo potaknuli ulagače da investiraju u RH. Idemo s investicijama - zračne luke, vjetroelektrane u Senju, Istarski ipsilon, HEP ima veliki ciklus investicija, nastojimo dovršiti koridor 5c koji će ići kroz Baranju, projekt Pelješkog mosta. Želimo privući i druge investicije, ali trebamo nastaviti poboljšavati kreditni rejting, bolju apsorpciju europskih fondova, legitimitet pravnog i poreznog okvira.

Izbore za Europski parlament i predsjedničke izbore ne povezuje s reformama. Izdvojio je niz reformi iz 2018., a u 2019. najavio je reformu pravosudnog sustava.

- U javno savjetovanje ovih će dana ići novi ovršni zakon, bit će promijenjen Zakon o kaznenom postupku, Zakon o parničnom postupku, još niz zakona o pravosuđu, nastavit ćemo reforme u zdravstvenom sustavu...

Za aferu SMS rekao je da je riječ o pokušaju bez presedana da se fabriciraju i krivotvore navodne korespondencije najviših pravosudnih dužnosnika, najviših dužnosnika Vlade koje su puštene u eter, kako bi se destabilizirale institucije i stvorila politička kriza.

Odlučan je u tome da svi povezani s aferom moraju odgovarati.

- Svatko odlučuje o svojoj sudbini - odgovorio je na pitanje o političkoj sudbini Milijana Brkića, koji negira upletenost u tu aferu.

Također, očekuje nastavak dobre suradnje s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 02:34