PETODNEVNI POSJET KINI

PLENKOVIĆ U GRADU KOJI GA JE MARKO POLO PROZVAO NAJVELIČANSTVENIJIM NA SVIJETU 'Kina i Hrvatska imaju neograničeni potencijal za širenje suradnje'

 
 Twitter

Najdulji, petodnevni boravak jednog hrvatskog premijera u Kini, koliko Andrej Plenković ostaje u Pekingu i Šangaju, trebao bi donijeti nove dogovore o velikim poslovima, a prije svega o daljnjim kineskim ulaganjima u Luku Zadar. Otvaranjem hrvatskoga turističkog predstavništva u Šangaju očekuje se i mnogo veći dolazak kineskih turista, kojih je ove godine bilo oko 216.000, a procjenjuje se da bi sljedećih godina ta brojka mogla drastično porasti.

Hrvatska i Kina svakako otvaraju novu stranicu u knjizi suradnje koja nije uvijek bila idealna. Iako su Kinezi i u mandatima bivših premijera poručivali Hrvatskoj da žele intenzivniju suradnju, gotovo sve europske države iskoristile su otvaranje Kine prema svijetu, osim naše zemlje. Plenković to sada želi promijeniti pa je nakon njegova susreta s kineskim kolegom Li Keqiangom konstatirano da se očekuju novi poslovi u obnovi hrvatske željezničke infrastrukture i brodogradnje.

U Velikom domu naroda na Trgu Tiananmen, gdje je Plenković svečano primljen, dvojica premijera, koji su se dosad pet puta susreli, mogli su konstatirati da je nakon prihvaćanja kineske ponude za gradnju Pelješkog mosta poraslo i zanimanje drugih velikih državnih kineskih kompanija da se javljaju na međunarodne natječaje u Hrvatskoj. Kineski je premijer pozvao i hrvatske tvrtke da posluju s Kinom, iako europska iskustva pokazuju da to nije nimalo lako i jednostavno.

Plenkovićev odlazak u Kinu uvertira je velikom događaju, summitu 16+1 kojem je Hrvatska sljedeće godine domaćin, i to će biti prava prilika da se s planova prijeđe na realizaciju velikih poslova jer Kinezi već imaju izuzetno dobru suradnju s našim susjedima, prije svega sa Srbima i Mađarima. O konkretnim poslovima razgovarat će naši gospodarstvenici na forumu koji se održava u Šangaju, a s velikim se zanimanjem očekuje hoće li i kineska državna kompanija koja se bavi brodogradnjom pokazati zanimanje za suradnju s našim brodogradilištima koja su pred kolapsom.

Plenković je u Pekingu mogao čuti da Kinezi dobro surađuju s Brodarskim institutom, što pokazuje da poznaju i prilike u hrvatskoj brodogradnji, pa postoji i mogućnost da pokažu zanimanje kao strateški partner u Uljaniku. Istodobno deficit u razmjeni s Kinom iznosi 652 milijuna dolara, a brojke su iz godine u godinu sve nepovoljnije za Hrvatsku.

Kad je riječ o političkim odnosima, oni su izuzetno dobri, što će u razgovoru moći konstatirati i hrvatski premijer Plenković i predsjednik Xi Jinping, koji će se susresti na otvaranju prvog povijesnog sajma China International Import Expo u Šangaju. Nije isključeno da će uslijediti poziv kineskom predsjedniku da sljedeće godine posjeti Hrvatsku. Xi je jedan od najutjecajnijih šefova država na svijetu, a u studenome ga čeka i prema mišljenju mnogih "povijesni ručak" s Donaldom Trumpom u sklopu summita G20 u Buenos Airesu gdje bi trebali biti izglađeni nesporazumi koji su doveli do pravog trgovinskog rata dviju moćnih zemalja. Plenkovićev dolazak u Kinu prije svega treba potvrditi da i Hrvatska želi mali dio "kolača" u velikim kineskim poslovima diljem svijeta te mnogo intenzivniju suradnju s Kinezima, a da očekuje da se rokovi i cijena oko gradnje Pelješkog mosta poštuju kako bi i kineska strana pokazala ozbiljnost za druge velike poslove.

Plenković u Hangzhouu nastavio posjet Kini

Susretom s Che Junom, čelnim čovjekom jedne od najbogatijih kineskih provincija Zheijanga, hrvatski premijer Andrej Plenković nastavio je u subotu u glavnom gradu te pokrajine Hangzhouu svoj višednevni radni posjet Kini kojim želi ojačati političke i gospodarske odnose Hrvatske s drugom ekonomijom svijeta.

Zheijang, provincija u kojoj živi više od 55 milijuna stanovnika, već surađuje s Hrvatskom na lokalnoj razini - od 2006. ima sporazum o suradnji s Istarskom županijom, nedavno je sličan sporazum potpisala i sa Splitom, a u toj pokrajini nalazi se i najveća luka na svijetu, Ningbo, koja već nekoliko godina surađuje s Rijekom.

"S čelnim ljudima provincije razgovarali smo o daljnjem unaprijeđenju odnosa, osobito s obzirom na to da pola trgovinske razmjene s Kinom dolazi iz ove provincije, koja ima i najveću luku na svijetu", rekao je Plenković.

"Želimo privući daljnji interes, osobito za investiranje kineskih kompanija u Hrvatsku. Ovdje je i sjedište Alibabe, jedne od najvažnijih globalnih kompanija, i to dovoljno govori koliko smo s ciljem izabrali dolazak u Hangzhou", dodao je hrvatski premijer. Od oko 900 milijuna dolara godišnje trgovinske razmjene između Hrvatske i Kine na pokrajinu Zheijang odnosi se oko 400 milijuna.

Plenković je također rekao da u nedjelju planira obići obližnji, 36 kilometara dugačak most Hangzhou Bay. "Sutra ćemo posjetiti jedan od najvećih mostova preko mora koji je sagradila Kineska kompanija za ceste i mostove. Ona za nas gradi strateški i simbolički važan Pelješki most", rekao je.

"Taj projekt je važan i za Hrvatsku i za Kinu. Za nas je važan jer je riječ o amblematskom projektu koji će povezati dva odvojena dijela zemlje, a za vas jer je to projekt bez presedana u suradnji toga tipa između Kine i jedne zemlje Europske unije", naglasio je Plenković tijekom razgovora s Cheom.

Također je rekao da je zadovoljan jer će se sljedeći sastanak inicijative Kina+16 održati u Hrvatskoj 2019. godine. "To je za nas prilika da ojačamo odnose s Kinom", rekao je te dodao da će sljedeće godine naglasak na bilateralnoj suradnji biti kultura i turizam. "To je kompatibilno s inicijativom Kina+16, gdje ćemo se fokusirati na suradnju između malih i srednjih tvrtki koje su okosnica svakog gospodarstva", zaključio je.

Marko Polo - spona dviju zemalja od davnih dana

Che je nakon razgovora naglasio da Zheijang odlično surađuje s Hrvatskom, te podsjetio da dvije zemlje povezuje i Marko Polo. "Dvije zemlje veže veliko prijateljstvo, kako Kinu i Hrvatsku, tako i Zhejiang i Hrvatsku. U Hrvatskoj je rođen i Marko Polo, koji je upoznao Europljane s Hangzhouom", kazao je Che.

Slavni mletački putnik s kraja 13. stoljeća Marko Polo, za kojega legenda kaže da je porijeklom s Korčule, opisao je u svojim putopisnim memoarima Hangzhou kao 'najveličanstveniji grad na svijetu'. Che je dodao da to potvrđuje da su dvije strane u prošlosti imale dobre odnose. "Potrebno je proširiti suradnju na drugim područjima, poput malog i srednjeg poduzetništva, trgovine, kulture, razmjene studenata i turizma. Postoji neograničeni potencijal za to", rekao je Che.

Plenković je uoči razgovora obišao slikovitu obalu Zapadnog jezera u Hangzhouu gdje se nalazi spomenik Marku Polu, a kasnije je nazočio spektakularnoj audio-vizualnoj predstavi koja je upriličena na samoj površini jezera.

Plenković bi u nedjelju iz Hangzhouu trebao otputovati u Šangaj, gdje će uz brojne svjetske čelnike sudjelovati na otvaranju sajma China International Import Expo, na kojem se očekuje preko 2800 tvrtki iz cijelog svijeta. Na sajmu će sudjelovati i izaslanstvo HGK-a i predstavnici hrvatskih tvrtki. Tijekom boravka u Šangaju Plenković će održati radni sastanak s predsjednikom tvrtke Huawei za Europu, kao panelist će sudjelovati na forumu 'Trade & Innovation', otvorit će Ured HTZ-a te sudjelovati na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu u organizaciji HGK-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:17