NOVI/STARI ŠEF STRANKE

POBJEDNIČKI GOVOR 'Drugarice i drugovi, hvala vam. SDP je stijena. Ovo je bilo samo održavanje tonusa za borbu za vlast!'

Zagreb, 260915. Dom sportova.Konvencija Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP). Na skupu pod nazivom Hrvatska raste govorio je predsjednik Vlade i SDP-a Zoran Milanovic, potpredsjednik Vlade, ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grcic, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opacic te ministar financija Boris Lalovac.Na fotografiji: Zoran Milanovic.Foto: Goran Mehkek / CROPIX
 Goran Mehkek / EPH / CROPIX

Zoran Milanović sinoć je i četvrti put pobijedio u utrci za predsjednika SDP-a. Iako se nagađalo kako bi ovo do sada mogli biti najneizvjesniji izbori za predsjednika te stranke, Milanović je ipak uvjerljivo pobijedio protukandidata Zlatka Komadinu i to, prema prvim neslužbenim procjenama, u omjeru 60 naprema 40 posto. - SDP, SDP, bravo, bravo – skandiralo se sjedištem stranke na Iblerovom trgu u trenutku kad su se Zoran Milanović i Zlatko Komadina zajedno pojavili pred novinarima. Bilo je to točno u 21 sat.

POGLEDAJTE KONAČNI REZULTAT: POBJEDNIK JE - ZORAN MILANOVIĆ 'Hvala vam. Nema predaje, nema prevare; MRSIĆ 'Izabrali smo čovjeka koji će nas povesti u nove pobjede

- Čestitam Zoranu Milanoviću na izboru za predsjednika SDP-a – kazao je Komadina, stisnuo ruku svom rivalu i nastavio: ”Kako sam govorio u kampanji dva su kandidata, ali treba biti jedan SDP. Hvala svima koji su glasali za socijaldemokraciju”. Komadina je istaknuo da mu je žao što članice i članovi nisu izabrali promjene, ali da se njihovu volju mora poštivati. - Zoran Milanović pošteno je dobio ove izbore – kazao je Komadina, nakon kojeg se prisutnima obratio novi-stari šef SDP-a.

- Drugarice i drugovi, hvala vam na povjerenju. Bila je ovo žestoka utakmica. Međutim, tko god misli da je ovo oslabilo SDP, grdno se vara. Ovim smo pokazali da smo jedna moderna, progresivna, otporna europska stranka koja zastupa univerzalne, ali i naše domaće tradicionalne vrijednosti. Podijelili se nismo. Kada su vrijednosti i politike u pitanju razlika ima, ali jako malo. Mi nismo monolit, jer monolit kad ga udariš nečim tvrdim se pretvori u prah. Mi smo stijena, primorska, dalmatinska…Ovo je bilo samo održavanje mišićnog i mentalnog tonusa za borbu za vlast u Hrvatskoj. Poštenu, demokratsku vlast da se vratimo tamo gdje smo ostavili Hrvatsku raste, našu dragu i jedinu Hrvatsku, i naš dragi SDP koji je danas jak jednako kao i jučer. Živio SDP, živjela Hrvatska - kazao je Milanović.

Prema informacijama iz SDP-a, na izbore je od 37 tisuća članova izašlo njih 20 tisuća. - Očekivali smo pobjedu i ovakve rezultate – komentiralo je sinoć nekoliko članova stranke koju su podupirali Milanovića. Inače, Milanovićeva ekipa na Facebooku, objavljujući pojedine rezultate, najavila je njegovu pobjedu vrlo brzo nakon što su zatvorena birališta.

SDP-ovci su se na Iblerovom trgu počeli okupljati već oko 19 i 30 sati, došli su članovi iz oba tabora koji su tijekom kampanje žestoko ratovali. No, Rajko Ostojić i Davor Bernardić, koji su podržavali Komadinu, u stranci su se vrlo kratko zadržali. Nakon izjava novinarima brzo su napustili SDP. Inače, od jutra je bilo napeto. Tako su iz stožera Zlatka Komadine dolazili prigovori na izborni proces, odnosno, primjedbe na nepravilnosti na nekoliko biračkih mjesta u Zadaskoj i Šibensko-kninskoj županiji. No, čim se prebrojala većina glasova, više se o tome nije govorilo, tim više što je Komadina priznao poraz, te čestitao Milanoviću na poštenoj pobjedi.

Sinoć su u sjedištu SDP-a svi negirali da bi moglo doći do bilo kakvog revanšizma koji se spominaljo tijekom kampanje. Naime, jedno od glavnih pitanja je bilo kako će proći poražena strana nakon pobjede. Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a, sinoć je novinarima kazao kako ne pomišlja dati ostavku zato što je njegov kandidat kojeg je podržavao izgubio u njegovoj zagrebačkoj organizaciji. - Čestitam Milanoviću. Očito da ljudi u SDP-u ne žele promjene. I to je to. A podnijet ću ostavku ukoliko izgubim lokalne izbore. Kada izgubite izbore među građanima, onda podnesete ostavku – kazao je Bernardić novinarima.

I Rajko Ostojić je kazao da se ne plaši revanšizma. - Ma dajte, zašto bih se bojao. Članovi su odlučili i to treba poštovati. I sada bih ponovio sve što sam rekao zadnja dva mjeseca. Možete slobodno izvaditi sve moje citate od zadnja dva mjeseca. Nemam se kome što ispričati jer nisam nikoga vrijeđao. Čuo sam da su se neki ispričali, vjerojatno imaju razloga, rekao je Ostojić. Istaknuo je da je u SDP ušao zbog socijaldemokracije na poziv Ivice Račana, a ne kao neki koji su u stranku ušli 15 dana prije nego što je pobijedila na izborima.

- Naravno, u stranci ima karijerista, onih koji u nju ulaze 15 dana prije izbora. Znate ono, kada SDP treba dobiti izbore onda se 15 dana prije uključe u stranku. Toga ima u svakoj stranci, posebno u SDP-u. Ja sam nisam ušao u SDP 15 dana prije izbora – komentirao je Ostojić. A zajedničkim pojavljivanjem i Milanović i Komadina očito su odlučili javnosti poslati poruku da je SDP jedinstven i da neće biti raskola...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 21:44