HUMANITARNA AKCIJA

POČELA AKCIJA 'VELIKO SRCE ZA DJECU NERETVE' Cilj je prikupiti 500.000 kuna za rodilište, uključili se i Darijo Srna, Modrić, Branka Krstulović...

 
Na fotografiji: Mihovil Štimac, Mladen Bušić, Matija Vujica, Davor Dominiković
 Biljana Blivajs / Cropix

Akcija "Veliko srce za djecu Neretve" počela je u srijedu, objavljeno je na konferenciji za medije koja je održana u Zagrebu. Cilj akcije je prikupiti 500 tisuća kuna kojima bi se kupilo sanitetsko vozilo te kardiotokografski uređaj za rodilište Doma zdravlja Metković. Svi koji žele pomoći u tome sredstva mogu uplatiti na račun Instituta za promicanje i razvoj doline Neretve, preko crowdfunding platforme GoGetFunding ili sudjelovanjem na utrci i koncertu. Utrka koja će se organizirati planirana je 7. rujna u Pločama, a koncert će se održati točno mjesec dana kasnije, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, kada će akcija i biti završena.

- Naša djeca zaslužuju, kao i svi građani Hrvatske, najbolju dostupnu zdravstvenu skrb, pa smo svi mi s neretvanskog područja, kao i naši prijatelji, odlučili pokrenuti ovu inicijativu i pomoći Domu zdravlja Metković. Želimo stanovnicima našeg kraja osigurati još bolju i još sigurniju zdravstvenu skrb - istaknula je Nada Podnar, članica Instituta koji je pokrenuo akciju.

Problem Metkovića, istaknuto je na konferenciji, jest činjenica da je stanovnike od najbliže bolnice, one u Dubrovniku, dijeli gotovo 100 kilometara magistrale, kao i dva granična prijelaza. To bitno usporava dolazak pacijenta u bolnicu jer su za to potrebna minimalno dva sata. Situacija s bolnicom u Mostaru je bolja, jer je bliži, no i do tog grada u susjednoj BiH treba proći granični prijelaz. Nekome kome je život ugrožen svaka je sekunda važna i hitnim pacijentima stajanje na graničnim prijelazima može biti pitanje života ili smrti.

Zagreb, 100719.
Miramarska.
Hotel International.
Konferencija za medije Veliko srce za djecu Neretve, humanitarna akcija za sanitetsko vozilo i medicinsku opremu za stanovnike neretvanske doline.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / Cropix
Konferencija za medije Veliko srce za djecu Neretve

- Ta dva sata su dvostruko više vremena od gornje vremenske granice za intervenciju uslijed poteškoća s kardiovaskularnim bolestima. Znači, ako čovjek doživi srčani udar, znatno su mu smanjene šanse da ga i preživi. Upravo su kardiovaskularne bolesti vodeće po uzrocima smrtnosti u svijetu. Dobro opremljeno sanitetsko vozilo zato bi jako pomoglo Domu zdravlja - istaknuo je Mladen Bušić, ravnatelj zagrebačke bolnice Sveti Duh i član Instituta.

U akciju su se uključili i brojni poznati Neretvani, ali i svi oni koji žele pomoći. Među njima su Darijo Srna, Davor Dominiković, Branka Krstulović, Nikica Gabrić, Igor Štimac, Nela Sršen, Luka Modrić, Mateo Kovačić, Mario Stanić...

Zagreb, 100719.
Miramarska.
Hotel International.
Konferencija za medije Veliko srce za djecu Neretve, humanitarna akcija za sanitetsko vozilo i medicinsku opremu za stanovnike neretvanske doline.
Na fotografiji: Branka Krstulovic i Mladen Busic, ravnatelj bolnice Sv. Duh.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / Cropix
Branka Krstulović i Mladen Bušić

- Svima nam je srce bilo slomljeno kad smo čitali s kakvim se poteškoćama suočava naš Dom zdravlja u Metkoviću. Ja ću sasvim sigurno sudjelovati i pomoći u akciji, a koristim priliku i pozvati sve druge Neretvane i dobre ljude, da se i oni uključe i pomoć za Neretvu - istaknula je dizajnerica Matija Vujica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:18