NEIZVJESNA BUDUĆNOST

POČELE ISPLATE ZAOSTALIH PLAĆA ULJANIKOVCIMA 'Najveća utjeha bila bi nam da se ponovno pokrene proizvodnja u škveru'

brodogradilište Uljanik
 Danijel Bartolic / CROPIX

Na Trgovačkom sudu u Pazinu u srijedu se trebalo odlučivati o daljnjoj sudbini Uljanika, međutim država kao najveći vjerovnik zatražila je odgodu skupštine vjerovnika i to za 22. siječnja. Trebalo se odlučivati o poslovnom planu stečajne upraviteljice Marije Ružić. Ona je u svom nedavnom izvješću predložila da se dosadašnja tvrtka Uljanik d.d. u stečaju likvidira, ali je predložila da se brodogradnja očuva kroz osnivanje tvrtke Uljanik Brodogradnja 1856 na koju bi se prenijele i koncesija i brodovi, ono najvrednije što Uljanik trenutno ima i na čemu počiva njegov moguć opstanak. No ipak, on nije bez obzira na sve izvjestan jer je država ta koja mora odlučiti hoće li taj plan prihvatiti ili odbaciti.

- U srijedu je trebala biti skupština vjerovnika, ali ona je odgođena do 22. siječnja jer je Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo financija, zastupano po Županijskom državnom odvjetništvu u Puli, tražilo odgodu - potvrdila nam je stečajna upraviteljica ove tvrtke Marija Ružić koja kaže da je svoje smjernice iznijela i dala te da je sad na državi da odluči o daljnjoj sudbini Uljanika.

U obrazloženju stoji da se odgoda traži jer državna tijela još uvijek rade na izradi sveobuhvatnog izviješća za Vladu Republike Hrvatske o svemu što je do sad učinjeno glede Uljanik grupe kao i glede plana narednih aktivnosti radi nastavka proizvodnje na lokaciji Pula, a što je sve u svezi s prijedlozima odluka stečajne upraviteljice za zakazanu skupštinu.

A Ružić je istaknula da je to vrlo teška odluka budući da je sa sudbinom pulske brodograđevne tvrtke povezana i sudbina riječkog 3. maja te da se radi o milijunima eura.

- Brodograđevna industrija takvog je karaktera da je za pokrenuti je potrebna jako velika količina novca - istaknula je Ružić. Zbog toga je i takva odluka teška. Inače, njoj je skupština vjerovnika 25. listopada na Trgovačkom sudu u Pazinu povjerila izradu stečajnog plana, a on je predan 26. studenoga. U njemu stoji da bi nova tvrtka Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o. trebala preuzeti koncesiju, ali i moguć nastavak gradnje broda za prijevoz žive stoke. Tad bi se pokretanje proizvodnje očekivalo u drugom kvartalu 2020. godine, a zaposlilo bi se 450 ljudi.

- Za dovršetak tog broda potrebno je osigurati 50 milijuna eura u kontinuitetu do drugog kvartala 2021. Financiranje dovršetka broda moguće je avansom od strane krajnjeg kupca ili putem kredita HBOR-a ili komercijalne banke. Republika Hrvatska bi trebala dati državno jamstvo za obveze po kreditu u dopuštenom postotku po pravilima o državnim potporama. Plan predviđa nakon podizanja proizvodnje da se kontinuitet održive proizvodnje osigura prije svega ponavljanjem gradnje visokosofisticiranih brodova, za koje Uljanik ima spremne projekte i radioničku dokumentaciju. S obzirom na dosadašnju kvalitetu isporučenih brodova, vjeruje se da će se raniji naručitelji brodova vratiti u Uljanik - navela je Ružić u svom izvještaju.

U novom iščekivanju odluke o opstanku ili gašenju brodogradnje u Puli, počele su isplate prvih zaostalih plaća Uljanikovcima kroz Agenciju za osiguranje radničkih tražbina. Ovaj tjedan svoje plaće dobit će stotinjak bivših Uljanikovaca. Radi se o tri minimalne plaće u bruto iznosu od 11.250 kuna koje neto iznose oko 9000 kuna. Riječ je o plaćama za prosinac 2018., siječanj i veljaču ove godine, odnosno ovisno o pojedinim rješenjima za svakog pojedinog radnika. Isto tako, isplaćuje se i otpremnina - i to pola nje i ne više od tri bruto prosječne plaće radnika, ovisno o stažu radnika.

- Ja osobno taj novac još nisam dobio, ali su krenule isplate. Nekih prvih 50 do 100 ljudi dobiva ono što im je po rješenjima određeno. To je mala utjeha radnicima. Ostali će nastaviti dobivati plaće po opunomoćenosti rješenja. Vjerujem da će do kraja mjeseca svi radnici dobiti ono što im je rješenjima dodijeljeno - izjavio je jedan od radnika Samir Hadžić. Dodao je ipak da bi najveća utjeha svim radnicima Uljanika bila da se ponovno pokrene proizvodnja u tom škveru.

A Agencija za osiguranje radničkih tražbina dosad je riješila i isplatila čak 1237 zahtjeva radnika u vrijednosti od 34.207.065 kuna i to radnike nekoliko tvrtki koje su poslovale unutar Uljanik Grupe, a najviše za radnike Uljanik Brodogradilišta. Ističu da će u narednom periodu biti isplaćene plaće za 956 radnika, a ostatak će biti isplaćen u siječnju. U državnom proračunu za isplatu plaća radnicima Uljanik Grupe osigurano je 60 milijuna kuna, a Agencija za sav isplaćeni iznos postaje vjerovnik u stečajnom i ovršnom postupku. Inače, u 2018. godini Agencija je za 10.678 plaća Uljanikovcima isplatila oko 40,2 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 13:36