ODABRALI SURADNJU

POČEO SUMMIT EUROPSKE UNIJE I ARAPSKE LIGE U egipatski resort stigao niz političara, među sudionicima je i Plenković: 'Glavna tema su migracije'

 
 REUTERS

Čelnici zemalja članica EU-a i Arapske lige okupili su se u nedjelju u Sharm el Sheikhu na dvodnevnom summitu, prvom sastanku na toj razini u povijesti ovih dviju organizacija.

"Ovaj prvi summit predstavlja iskorak u smislu razine komunikacije ove dvije organizacije. Glavne teme bit će pitanje migracija, pitanje razvojne politike, sigurnosti kao i unapređenje gospodarske i sigurnosne situacije. Očekujemo da se na ovom sastanku konstatiraju svi oni problemi koji trenutačno okupiraju ne samo ovaj dio svijeta, nego i svijet uopće. Za nas kao jednu od članica EU-a izrazito je važno da u partnerstvu sa zemljama Arapske lige nastojimo spriječiti proces nezakonitih migracija", izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković po dolasku na summit.

"Današnji sastanak je poseban jer je prvi na kojem se europski i arapski čelnici okupljaju u ovom formatu. Naša je suradnja sada potrebnija više nego ikad i potrebno nam je još snažnije partnerstvo u današnjem svijetu", rekao je u uvodnom obraćanju predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji supredsjedava sastankom zajednom s domaćinom, egipatskim predsjednikom Abdelom Fattahom al-Sisijem.

"Blizina i međuovisnost traže od nas se zajednički suočimo sa zajedničkim izazovima i iskoristimo stvarnu prigodu koju su na dali zemljopis, zajednička povijest i slični interesi. Postoje dva načina koegzistencije: suradnja ili sukob. Mi biramo suradnju", rekao je Tusk.

Egipatski predsjednik pozvao je na snažniju borbu protiv terorizma.

"Opasnost terorizma proširila se širom svijeta poput opasne kuge", rekao je al Sisi.

"Danas trebamo više nego ikad surađivati u borbi protiv te opasnosti, ujedinjeni se suprostaviti toj kugi koju drukčije ne možemo nazvati", dodao je.

Preko 20 godina se pokušavao organizirati summit zemalja EU-a i Arapske lige, ali bez uspjeha, što je prilično neobično s obzirom da EU ima redovite sastanke sa svim vrstama partnera od Latinske Amerike do Azije.

Čelnici EU-a dogovorili su summit u Egiptu još u rujnu prošle godine na svom neformalnom summitu u Salzburgu s ciljem potvrđivanja odlučnosti dviju organizacija da surađuju na nizu pitanja od uzajamnog interesa.

Al-Sisi poziva EU na zajedničku borbu protiv terorizma

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi pozvao je u nedjelju u Sharm el Sheikhu Europsku uniju da udruži snage s arapskim državama u borbi protiv terorizma.

"Terorizam se kao kuga proširio svijetom. Europska unija i arapski svijet moraju surađivati kako bi zajednički riješili taj izazov", rekao je al-Sisi na početku prvog summita čelnika EU-a i Arapske lige u egipatskom ljetovalištu Sharm el Sheikhu.

Al-Sisi predsjedava sastankom na vrhu zajedno s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

Predsjednik Europskog vijeća Tusk ukazao je i na razlike koje dijele dvije organizacije.

"Svjestan sam da ima razlika između nas. Nismo ovdje da bismo se pretvarali da se slažemo oko svega. Ali, dijelimo zajedničke izazove i zajedničke interese. Danas smo tu da pojačamo našu suradnju na korist naših naroda. Moramo to raditi zajedno i ne prepustiti to globalnim moćnicima koji su daleko od naše regije", rekao je Tusk.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini istaknula je prije početka summita kako ovo nije sastanak samo o migracijama, nego i jačanju gospodarske suradnje te o mirovnom procesu na Bliskom istoku.

Za Europsku uniju od iznimne je važnosti suradnja sa sjevernoafričkim zemljama u pitanjima migracija. Domaćin summita Egipat često se spominje kao primjer zemlje koja učinkovito sprječava migrante da s njezina teritorija krenu prema Europu.

Među članicama Arapske lige ima dosta autoritarnih režima, koji ne drže do ljudskih prava.

Mogherini je izjavila da će se razgovarati o svim pitanjima, pa i onim najtežim.

"Budite sigurni da ćemo otvoreno i iskreno rješavati sva pitanja, čak i ona najteža. Nema tabua ni s jednim našim partnerom", rekla je Mogherini.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker izrazio je želju da EU i arapski svijet zajedno brane temeljne vrijednosti.

"Htio bih da zajedno branimo temeljne vrijednosti - poštovanje ljudskih prava i toleranciju", rekao je u svom govoru Juncker.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:06