NAVALITE, ROCKEFELLERI

POKUŠALI SMO NAĆI SOBE U DUBROVNIKU, SPLITU I ROVINJU Pogledajte koliko iznajmljivači traže za dotrajali apartman u zgradi u Splitu

 
 HANZA MEDIA

Usprkos kataklizmičkim najavama o lošem stanju sezone (doduše, posljednji službeni podaci zasad bilježe samo stagnaciju, ali ne još i minus), u stvarnosti se, i po cijenama i po količini slobodnog privatnog smještaja, ipak čini kako će na Jadranu i ove godine prilično dobro zaraditi.

Slobodnih hotela i apartmana, iako se već približavamo blagdanu Velike Gospe, ima malo, no tražene cijene sugeriraju da je slobodno ipak ostalo samo ono najskuplje, kao i da brojni hotelijeri i privatni iznajmljivači ulog u svoje nekretnine pokušavaju rekordno brzo povratiti.

Letovi i autobusi

Jutarnji list posljednjih se dana tako dao na mali eksperiment: odabrali smo tri destinacije - Rovinj, Split i Dubrovnik - te na stranicama za iznajmljivanje smještaja pretražili koliko je i kakvih kapaciteta na Jadranu ostalo u periodu od 10. do 17. kolovoza.

Osim toga, zanimalo nas je ima li slobodnih mjesta na letovima iz Zagreba prema ovim destinacijama, kakva je situacija s popunjenošću autobusa te može li se, unatoč zahuktaloj sezoni, pronaći slobodnih mjesta na željezničkim vezama do Splita.

Već vrlo kratko pretraživanje na stranici Booking.com pokazalo je da je u sve tri destinacije ostalo vrlo malo slobodnih kapaciteta.

Točnije, 98 posto smještaja u Dubrovniku bilo je zauzeto, u Splitu je u ponudi bilo četiri posto kapaciteta, a Rovinj je bio gotovo u cijelosti pun, s jedan posto, odnosno tek 15 objekata slobodnih u traženom razdoblju.

Od toga, smještaja je između 10. i 17. kolovoza u Rovinju bilo jedino u dva hotela, hotelu Island Istra po cijeni od 1754 eura za dvokrevetnu sobu te u obiteljskom hotelu Amarina za koji je trebalo izdvojiti znatno više, čak 2639 eura za dvokrevetnu sobu s doručkom.

Prosječna cijena noćenja u slobodnim rovinjskim hotelima tako je vrlo visoka, čak 317 eura po sobi za noć, što je skuplje od Dubrovnika (tamo noćenje u slobodnim hotelima prosječno košta 271 euro), a u Splitu iznosi 196 eura.

Ipak, naš nam je eksperiment izdvojio Split kao destinaciju u kojoj su cijene privatnog smještaja ove godine doista dosegle pomalo sumanute visine.

Ponuda u Splitu

Najekstremniji je bio slučaj apartmana Dome&Dora koji nam je Booking.com izbacio kao slobodan u traženom periodu, i to za fascinantnu cijenu od čak 260.113 kuna - odnosno 35 tisuća eura za boravak od tjedan dana.

Fotografije dotrajalog apartmana pritom nikako nisu odgovarale traženoj cijeni - riječ je o skromnom apartmanu s tri zvjezdice koji, unatoč tome što je pristojan, teško može opravdati iznos koji vlasnik za njega traži (kao da bi, uostalom, išta takav prohtjev moglo opravdati).

Na sreću, sa stranice Booking.com na naš upit ubrzo dolazi informacija da je riječ o grešci koju je vlasnik, nakon upita Jutarnjeg lista, odmah uklonio čime je Dome&Dora brzo ispao iz igre.

Unatoč tome, na stranici Booking.com i dalje se može uočiti da su cijene apartmana, soba i vila u Splitu ove godine dosegnule nevjerojatne visine.

Dotrajali namještaj

Na Poljudu je tako u traženom razdoblju bio slobodan jedan apartman u stambenoj zgradi za koji je trebalo izdvojiti 4921 euro - dakle, 703 eura po noćenju.

U njemu su parketi i pločice ugrađeni negdje prilikom izgradnje objekta, kupaonica je dotrajala, a namještaj je iz vremena nekog drugog sistema.

2,1 kilometar od Splita u ponudi je i luksuzni apartman po cijeni od 10.670 eura za tjedan dana, kao i apartman u stambenoj zgradi imena Mamma mia (aluzija na mjuzikl čiji se nastavak snimao u Dalmaciji) za koji je u navedenom periodu trebalo izdvojiti 6.759 eura, odnosno 965 eura po noći.

I ovaj je smještaj pritom opremljen negdje u doba kad je zgrada sagrađena, sa sklepanim namještajem i nešto novijom kuhinjom, ali svakako daleko ispod luksuza kakav bi čovjek trebao očekivati za gotovo tisuću eura po noćenju.

Još je cijeli niz takvih apartmana dostupan u Splitu, što nas je nagnalo da zbrojimo cijene svih slobodnih privatnih smještaja i napravimo neku neslužbenu računicu s prosječnim cijenama najma splitskih apartmana sredinom kolovoza.

Luksuzna vila

Iz računice smo, naravno, izbacili onaj apartman za 35 tisuća eura, ali je brojka svejedno ostala iznimno visoka - prosječnih 174 eura za noć u splitskom apartmanu u traženom periodu, čime je privatni smještaj u Splitu po cijenama praktično dosegnuo hotelski.

U Dubrovniku su prosječne cijene privatnog smještaja, logično, još više, a prema našoj računici, tamo je u preostalim apartmanima sredinom kolovoza moguće noćiti za prosječnih 208 eura, dok se cijena u Rovinju, na vrlo malom uzorku, kreće oko 199 eura za noć.

Najskuplja ponuda u Dubrovniku odnosila se na luksuznu vilu Marin Palace Deluxe koja je, za razliku od vrlo skupog splitskog smještaja, ipak smještena u samom srcu Starog grada, s pogledom na Stradun te u renoviranoj palači iz 17. stoljeća.

Sedam noćenja sredinom kolovoza ovdje će koštati 11.490 eura (1641 euro za noć), dok se noćenje u nešto jeftinijim dubrovačkim vilama kreće između 3 i 4 tisuće eura za tjedan dana.

Putnici pritom neće imati puno poteškoća s prijevozom do destinacija s obzirom na to da je naše istraživanje pokazalo kako mjesta ima na cijelom nizu letova i autobusa prema morskim destinacijama.

Dnevni letovi

Naravno, naš izračun možda nije najbolji jer se odnosi na veze od Zagreba prema moru, ali pokazalo se da je sredinom kolovoza prema Splitu odnosno Dubrovniku dnevno moguće birati između 21 odnosno 9 linija, a devet linija dnevno ima i do Rovinja.

Cijene vožnje u jednom smjeru za Split kreću se između 135 i 176 kuna, Dubrovnik je s rasponom od 200 do 225 kuna nešto skuplji, a do Rovinja će put u jednom smjeru koštati od 116 do 190 kuna.

Romantičari do Splita mogu potegnuti i vlakom te putem birati između četiri dnevnih veza, za koje će u jednom smjeru biti potrebno izdvojiti 200-tinjak kuna.

Najskuplja je naravno avionska veza, a tražilica Croatia Airlinesa pokazuje da je uz puno mudrovanja do Dubrovnika i natrag u traženom periodu moguće putovati za najnižu cijenu od 1100 kuna, ali samo ako se jako potrudite.

Na pet dnevnih letova koji su 10. kolovoza vozili prema jugu cijene su se kretale od 670 do 1086 kuna u jednom smjeru, s tim da najjeftinija karta u povratku stoji oko 500 kuna.

Što to znači “Ovo je najbolja cijena”?

Iako su sa stranice Booking.com vrlo brzo uklonili apartman koji se u Splitu greškom iznajmljivao po cijeni od 260 tisuća kuna za noć, Jutarnji list od ove tvrtke nije dobio odgovor o neobičnoj praksi reklamiranja ovog apartmana od strane nizozemske tvrtke.

Ispod cijene od 260 tisuća kuna, naime, stajala je napomena “Pun pogodak! Ovo je najbolja cijena koju ste pronašli za grad Split na odabrane datume”, iako je očito da je riječ čak o vjerojatno jednom od najskupljih apartmana na svijetu.

Nakon njega, ista se oznaka potom pojavljivala i kod apartmana koji je koštao 7 tisuća eura, ali do zaključenja broja od stranice Booking.com nismo dobili pojašnjenje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:43