SPORNI POZDRAV

'POLICIJA BI SE TREBALA ŽALITI NA THOMPSONOVU OSLOBAĐAJUĆU PRESUDU' Prvi stav u MUP-u bio je da se neće žaliti. Ali, ako to ne naprave...

 

- Nadam se da će ovlašteni žalitelj postupiti u zakonskim okvirima i na temelju prakse Visokog prekršajnog suda i Ustavnog suda - kazala je pučka pravobraniteljica Lora Vidović.

Tim je riječima izrazila nadu da će policija uložiti žalbu na odluku prekršajne sutkinje u Slunju koja je Marka Perkovića Thompsona oslobodila prekršajne odgovornosti jer je 5. kolovoza prošle godine na koncertu u Slunju održanom u povodu godišnjice Oluje izvikivao ustaški pozdrav “Za dom spremni”.

Sutkinja je prihvatila da je ustaški poklič sastavni dio Thompsonove pjesme “Čavoglave” i u njenom izvođenju nije našla elemente prekršaja protiv javnog reda i mira. Prema neslužbenim informacijama, u MUP-u je prvi stav bio da se ne bi trebalo žaliti na prvostupanjsku odluku sutkinje jer je sudska praksa neujednačena.

No, bez ulaganja žalbe, viša pravosudna tijela nemaju priliku donositi odluku i ujednačavati sudsku praksu. Pučka pravobraniteljica u izvješću za 2017. navodi da je Visoki prekršajni sud već zauzeo stav o nedopustivosti (neo)ustaške ikonografije i pozdrava, a na isti način se o korištenju fašističkih simbola izjasnio i Ustavni sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:37