ODGOVOR NA MIGRANTSKU KRIZU

Policija za nadzor granice dobila mobilne termovizijske kamere

 Marko Todorov / CROPIX

Hrvatska granična policija dobila je u utorak 17 vozila opremljenih mobilnim termovizijskim kamerama koje s visokom preciznošću mogu nadzirati razdaljinu od pet kilometara, što će policajcima olakšati čuvanje državne i najdulje vanjske europske granice.

Riječ je o proizvodu koji su kao rezultat hrvatske pameti osmislile tvrtke okupljene oko Ericssona Nikole Tesle, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na primopredaji na policijskoj akademiji.

To inovativno hrvatsko rješenje nastalo je, po njegovim riječima, u razgovorima između hrvatskih tvrtki i policije koja je zaključila da joj za čuvanje granice nisu dovoljne stacionarne i ručne kamere.

Samodostatni sustav

Božinović je dodao da su se mobilne kamere vrlo dopale Europskoj komisiji pa se nada da bi za njihovu kupnju interes mogle imati druge države, članice Europske unije.

Riječ je o samodostatnom sistemu smještenom u prikolici s terenskim vozilom koje na terenu može provesti šest mjeseci, zahvaljujući različitim vrstama punjenja električnom energijom - od solarnih panela i baterija do posebnih načina proizvodnje struje iz alkohola.

Iz prikolice se nakon rasklapanja podiže deset metara visok stup s kamerom koja s visokom preciznošću pokriva razdaljinu od pet kilometara, prenoseći podatke lokalnim ophodnjama, nacionalnom centru, sudjelujući u izradi europske situacijske slike.

- Sve ovo je u funkciji da bolje pokrijemo i dobijemo sliku onog što se događa na granici a istovremeno da štedimo ljudske resurse - rekao je Božinović, dodavši da im je cilj ostvariti zadaću čuvanje državne granice i sutra schengenske sa što manje ljudskih snaga i sa što više tehnike.

Ministar je zaključio da će zahvaljujući tom 47 milijuna kuna vrijednom projektu koji se u većem dijelu financira europskim novcem, policija biti za jednu stepenicu efikasnija i kad je u pitanju zaštita državne granice.

'Migranti znaju gdje su fiksne kamere'

Načelnik MUP-ove Uprave za granicu Zoran Ničeno rekao je da su zajedno s proizvođačima osmislili taj sistem. Zaključili su da je najbolje da sustav bude smješten u prikolici, da ima kvalitetu kamere gotovo kao stacionarni sustavi i da za njegov rad nije potrebna posada za opsluživanje.

Uz danas predane planiraju nabaviti još devet kompleta s kojima će biti pokrivena cijela vanjska granica na svim dominantnim točkama.

- Migranti znaju na kojim dijelovima granice su fiksni sustavi, krijumčari ljudima su jako dobro upoznati s kretanjem policije i mi želimo biti što fleksibilniji i iznenađujući - rekao je Ničeno.

Policija će za desetak dana, kad ti sustavi budu raspoređeni i ljudi obučeni, umjesto ophodnji koje bi ciljani prostor nadzirale ručnim kamerama slati mobilne kamere.

Po podacima koje je iznio hrvatska policija je u deset mjeseci ove godine uhvatila 860 krijumčara migranata.

- Mislim da smo čak prvi u Europi, imamo pohvale Europola - kazao je načelnik.

U prvih deset mjeseci zabilježeno 17 tisuća postupaka prema ilegalnim migrantima što je porast od 150 do 160 posto.

Božinović je najavio daljnju nabavku opreme za čuvanje granice pa će tako početkom godine predstavit pet dronova srednjeg i dugog dometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 02:45