KAOS KOJI TRAJE GODINAMA

POLICIJSKA AKCIJA U ZAGREBU Ilegalci naselili stambenu zgradu za znanstvene novake na Borovju

Policija je u dvije kontrole popisala 12-ak ilegalaca. Ostale nije zatekla kod kuće
 Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX

ZAGREB Od 122 stana kojima raspolaže Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u zagrebačkom naselju Borovje namijenjena znanstvenim novacima i asistentima, 20 ih je prazno, a u 22 stana žive nelegalni stanari.

Zbog tog je podatka Ministarstvo Vedrana Mornara ovih dana zatražilo intervenciju MUP-a. Policija je u dvije kontrole popisala 12-ak ilegalaca. Ostale nije zatekla kod kuće, no akcija se nastavlja.

- Sada stvar relativno dobro funkcionira. Krajem prošlog tjedna imali smo jedno iseljenje. Daleko je to od onoga kako bi trebalo biti - komentira upućena osoba iz Ministarstva.

Stanari dviju zgrada u Ulici grada Chicaga dijele se na legalne i ilegalne. U drugoj kategoriji nisu samo skvoteri koji su se uselili u prazne stanove od 30-ak ili 40-ak kvadrata, već i bivši znanstveni novaci koji su na stan izgubili pravo neplaćanjem najma ili režija ili istekom statusa. No, većinu takvih nitko godinama nije dirao. Ako i jest, u iseljeni stan ušli bi novi ilegalci. Budući da institucije, u prvom redu MZOS, nisu radile svoj posao, pozamašan projekt poticanja znanstvenih novaka iz 2000. (kada su podijeljeni prvi ključevi mladim znanstvenicima), godinama je u zamrznutom stanju.

Ministarstvo je na te stanove lani potrošilo gotovo milijun kuna ili 708.000 kuna više no što je ostvareno od najma. Znanstvenici i asistenti, naime, mjesečni najam stana plaćaju, ovisno o veličini, između 200 i 400 kuna, pa je prihod od najamnina samo 290.000 kuna.

Gdje je otišao novac iz državnog proračuna vidljivo je iz nalaza državne revizije: od 998.227 kuna pokrili su se troškovi zaštitarske usluge (438.000 kuna), komunalne usluge (254.046 kuna), zajedničke pričuve (193.586 kuna), električne energije (112.595).

- Ovdje je kaos godinama i nikoga za to nije briga. Kakvi novaci, ovdje živi tko god hoće, od branitelja, Roma, zaposlenika pekarnica do novinara - kaže znanstvena novakinja koju smo zatekli u jednoj od zgrada za mlade znanstvenike.

Inače, u obje zgrade vrata svih ulaza su otvorena “na izvol’te”, podbočena ciglom.

- To je zato što ne žele svi stanari imati ključeve i zaključavati - objašnjava zaštitar.

Ministarstvo znanosti je prije dvije godine u Borovju angažiralo AKD zaštitu za 24-satna dežurstva. Od tada se situacija poboljšala i ilegalnih ulaza nema. Na svakom od ulaza je obavijest o zaštiti, a kada bi netko i pokušao nelegalno se useliti, zaštitarov je zadatak da zove policiju. No, činjenica je da angažirana profesionalna zaštita ne može riješiti problem nelegalnih stanara.

U priču je uključena i tvrtka Stambeni servis - poslovni centar koja upravlja zgradom. Na oglasnoj ploči jednog od ulaza stoji njihovo upozorenje: “Zbog učestalih provala u prazne i iseljene stanove, molimo sve stanare da svaku sumnjivu radnju i pokušaj useljenja bez predstavnika Stambenog servisa obavezno prijave policiji”.

Ministarstvo će odlučiti i o budućnosti dviju zgrada. Po jednoj varijanti, nakon tri godine koliko nije bilo natječaja za znanstvene novake raspisat će se natječaj za nove stanare.

Prethodno će provjeriti stare liste čekanja da vide je li tko od znanstvenih novaka i asistenata koji je aplicirao na zadnji natječaj 2011. i dalje zainteresiran. Po drugoj varijanti, razmislit će se o vraćanju stanova DUUDI-ju.

Izbacit ćemo ih van i tražiti da vrate novac

Provodimo analizu stanja tih stanova i poduzeti su koraci koji će u konačnici dovesti do rješenja problema u Borovju - kaže glasnogovornica MZOS-a Gordana Zuccon.

Potvrđuje da upravo pripremaju pismene pozive korisnicima stanova kojima je pravna osnova za korištenje stanova istekla. Tražit će, kaže Zuccon, iseljenje iz stanova i naknadu izmakle dobiti.

Potvrđuje i da će u suradnji s Državnim odvjetništvom poduzimati mjere iseljenja protupravno useljenih stanova te da su u tijeku i naplate zaostalih najamnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:01