PREDIZBORNI PREGOVORI

POMAMA ZA ‘SELJACIMA’ HDZ im nudi mandat više od SDP-a i mjesto u Vladi

U HDZ-u se skupljaju tzv. bjanko potpisi bez imena kandidata, a navodno na listama za Sabor neće biti Kalmete, I. Rimac i Šukera
Krešimir Beljak i Branko Hrg
 Davor Pongracic / CROPIX

HDZ-ovci ovih dana pokušavaju u koaliciji zadržati HSS pa su se s Krešom Beljakom, šefom HSS-a, susreli potpredsjednik stranke Tomislav Čuljak i glavni tajnik Domagoj Milošević.

- Pozvali su nas da ostanemo u koaliciji - prepričava Beljak, ali ne želi otkriti što su im HDZ-ovci konkretno ponudili.

- Želim prije odluke Glavnog odbora HSS-a sjesti s Plenkovićem na kavu - izjavio je šef HSS-a, koji istodobno pregovara i o suradnji sa SDP-om. U posjetu su mu tako bili HDZ-ovci iz stranačkog vrha Čuljak i Milošević, ali još mu, doznajemo, nisu ponudili ništa konkretno. S HDZ-ove strane pregovore vode, doznajemo, Čuljak, Milošević te zamjenik predsjednika Milijan Brkić i Damir Jelić.

RESOR POLJOPRIVREDE - Nastavit ćemo s HSS-om pregovore sljedeći tjedan - kaže nam izvor iz vrha HDZ-a. Neslužbeno doznajemo da mu HDZ planira ponuditi jedno mjesto više od onog što im nudi SDP, dakle pet zastupničkih mandata, te mjesto u Vladi.

Beljaku se, čini se, najatraktivnijim čini resor poljoprivrede kroz koji bi mogao realizirati neke od programa. Ali HDZ-ovci, doznajemo, kažu da mu je SDP ponudio i mjesto potpredsjednika u Vladi, no zasad ne žele govoriti hoće li i oni izaći s tom ponudom. Beljak u međuvremenu ponavlja da će odluku donijeti Glavni odbor stranke, i to krajem tjedna. Na tu se temu jučer oglasio i Miro Kovač koji je izjavio:

- Pa i HDZ razgovara s HSS-om, normalna je stvar da stranke razgovaraju, izbori se približavaju.

NEMA KORISTI HDZ-ovci su se, doznajemo, ovih dana vidjeli i s HSLS-ovim čelnikom Darinkom Kosorom s kojim je navodno postignut dogovor da ostaju u koaliciji.

- Ostajemo na onome što smo im dali i na prošlim izborima - doznajemo iz izvora u HDZ-u.

Sve glasnije se u stranci ovih dana spekulira da u koaliciju ovaj put možda neće biti pozvani HSP AS, Hrast i druge male stranke koje su bile u Domoljubnoj koaliciji, no naš izvor kaže da će male stranke vjerojatno biti izostavljene ovaj put, no što se tiče HSP-a AS, kaže da ta suradnja nije jednostavna.

- O tome će se još razgovarati i s njima nastavljamo razgovore - kaže. No, mogu se čuti i drugačiji komentari: - Pa neki od njih nam rade više štete nego koristi - komentira jedan HDZ-ovac i dodaje: - A s obzirom na to koliko nam glasova donose, neće biti veliki gubitak.

BJANKO POTPISI Doznajemo također da priželjkuju da izbori budu 11. rujna kako bi imali nešto više vremena za pripremu izbornih lista. Iako se čini da će u utrci za predsjednika biti samo Andrej Plenković, jučer su nam izvori u stranci rekli da su se skupljali i potpisi bez imena kandidata, tzv. bjanko potpisi. To je razljutilo neke u vrhu stranke pa komentiraju:

- Najavljujemo izmjene statuta zbog demokratizacije, a skupljamo bjanko potpise i provodimo ‘šalabahter’ demokraciju. Neki to komentiraju i u sklopu izmjena statuta koje je najavio Milijan Brkić.

- Svima je jasan motiv tih izmjena, ali mislim da to ne bi trebali raditi na taj način - komentira naš sugovornik.

Zamjenik predsjednika stranke Brkić također će u ponedjeljak održati koordinaciju sa svim HDZ-ovim ministrima.

- Na tu se temu sastaje i s Petrovom, imaju stalnu komunikaciju - otkriva nam izvor blizak vrhu stranke. Sve se češće u stranačkim krugovima spominju i HDZ-ove liste za Sabor koje bi, doznajemo, trebale izgledati drugačije od onih na posljednjim izborima.

Spekulira se da se na tim novim listama ne bi trebala naći imena koja u javnosti nisu bila dobro prihvaćena, navodno Božidar Kalmeta, Josipa Rimac, Ivan Šuker, ali to je još na razini spekulacija.

Naš sugovornik iz Predsjedništva komentira da to neće biti tako jednostavno jer smatra da bi se na listama na prva tri mjesta ipak morali naći čelnici županijskih organizacija. Ima i onih koji već sami sastavljaju liste u kuloarima te priželjkuju:

- Kad bi nam u prvoj izbornoj jedinici nositelj bio Plenković, u drugoj Tomislav Ćorić, trećoj Zdravko Marić, četvrtoj Tomislav Tolušić, pa petoj Pero Ćosić, šestoj Goran Marić, nadalje Damir Jelić, Oleg Butković, Kliman, Maletić, Krstičević...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 15:14