TRŽIŠTE RADA

POMAMA ZA 'POSLOM IZ SNOVA' Prosječna početnička plaća iznosi oko 1900 eura, firma plaća sve osim telefona i interneta

 CROPIX

Posao iz snova! Probudite se u Moskvi, nakon nekoliko kozmetičkih tretmana uljepšavanja i klasičnog ruskog doručka, jurite na posao, nakon desetak radnih sati na kojem surađujete s kolegama iz svih krajeva svijeta, dan završavate u hotelu na Sejšelima, dok vas već sutra čeka slobodan dan u Dubaiju - tako otprilike izgleda prosječni dan stjuardese “Fly Emiratesa”, jedne od najpoznatijih svjetskih avionskih kompanija, piše Slobodna Dalmacija .

Stoga ne čudi što je veliku pozornost privukao otvoreni dan te najveće kompanije na Bliskom istoku, koji se održao u ponedjeljak u hotelu Le Meridian Lav u Podstrani, a stotinjak zainteresiranih mladića i djevojaka, koji su voljni napustiti i sigurne poslove u Hrvatskoj, apliciralo je za posao.

Obuka u Dubaiju

- Pa imam tremu, ruke mi se tresu, samo da prođem u drugi krug! Ispunjavam sve uvjete, dakle starija sam od 21 godinu, jako dobro znam engleski, završila sam četverogodišnju srednju školu, nemam tetovaža, a mogu i bez potpetica dotaknuti visinu od 212 centimetara. Sada, sve ovisi o tom ključnom trenutku, predavanju životopisa, ako ih osvojim u te dvije minute, prolazim u idući krug - rekla nam je jedna od Splićanki koja je, zahvaljujući strogim uvjetima poslovanja, ipak željela ostati anonimna.

Zanimljivo je da se u ovom atraktivnom poslu poželjelo okušati i dvadesetak Dalmatinaca.

- Nisam došao u odijelu kao ostali kandidati, ali nadam se da mi to neće smanjiti šanse. Radim u turističkoj agenciji, no treba se educirati, prihvaćati nove izazove, mijenjati zanimanje, a i početna primanja su mi četiri sadašnje plaće, s tim da su svi troškovi pokriveni! Ako prođem, veselim se novoj avanturi - rekao nam je Sinjanin Andrija.

Spreman je, kaže, na sve izazove, pa i preseliti se u Dubai, kamo odlaze svi koji zadovolje zahtjevni žiri.

Tvrtka im plaća stan u Dubaiju i sve režije osim telefona i interneta, a pohađat će i iscrpnu dvomjesečnu obuku. U zraku nikada nije dosadno pa na treninzima uče porađati djecu, rezati pupkovinu, spašavati ljude iz najčudnijih mogućih situacija. Biti kabinsko osoblje ne znači samo posluživati kavu ili čaj, jer je u njihovim rukama sigurnost i zadovoljstvo tristotinjak putnika.

Ugovor potpisuju na tri godine, a prosječna početnička plaća iznosi oko 1900 eura. Ako zadovolje prvi, probni mjesec rada, mogu i napredovati, što znači i značajno povećanje plaće, a odrađuje se oko sto sati mjesečno. Leti se po destinacijama diljem svijeta, od kraćih letova po Bliskom istoku, do drugih prekooceanskih letova u trajanju od 15 do 16 sati.

Nije baš sve raskoš

- Kad se radi o dugim letovima, na toj destinaciji ostaje se dan-dva ili nešto više, osiguran nam je hotelski smještaj i džeparac. Po meni, to je jedna od najvećih beneficija ovog posla, naravno uz priliku za upoznavanje novih krajeva, kultura i ljudi. Budućnost naše države na klimavim je nogama, neambiciozni smo, frustrirani nedostatkom posla, zato sam i odlučila: Idem! - rekla nam je Antonija, jedna od kandidatkinja.

No, iz Fly Emiratesa kandidate su upozorili kako ipak nije sve raskoš i blještavilo. Posao zahtijeva mnogo odricanja i preseljenje doslovce na drugi kraj svijeta. Često se leti s 45 na minus deset Celzijevih stupnjeva, mijenja se noć za dan, a u nekim trenucima zaista ne znate ni jeste li gladni, žedni ili umorni. Sve to naravno, podnosi se na visokim potpeticama i osmijehom na licu. Dakle, nije za nespremne za život s kovčegom, slaže se i jedna Beograđanka, koji je i dan godišnjeg odlučila iskoristiti za apliciranje za posao.

- U Splitu sam na odmoru, inače radim na kruzeru, uistinu je lijepo, ali željna sam novih izazova. Snalažljiva sam, strpljiva, svjesna da se promatra sve, pa i ponašanja za vrijeme pauze, ali timski sam radnik, vjerujem da ću zadovoljiti sve kriterije i već za koji mjesec letjeti! - kaže simpatična dvadesetšestogodišnjakinja.

U Zagrebu 30. lipnja

Nakon Splita, Emirates odlazi po radnu snagu u Nicu, Kairo, Pariz, a u Hrvatsku, točnije u Zagreb, dolaze 30. lipnja.

Svi koji se žele prijaviti, kažu nam kandidati, trebali bi biti pozitivni, nasmiješeni i komunikativni. Ugodna vanjština, te otvoren i pristupačan govor tijela, kao i neverbalna komunikacija dodatni su plus. Što se tiče izgleda, poželjan je poslovni dress code. Kosa treba biti spletena u punđu, šminka umjerena, a jedina stvar s kojom smijete pretjerati jest crveni ruž, zaštitni znak stjuardesa Fly Emiratesa.

Ugovor na tri godine

Prosječna mjesečna plaća kabinskog osoblja iznosi 1956 eura, a ugovor se potpisuje na tri godine. Zaposleni imaju besplatan smještaj u Dubaiju, zdravstveno osiguranje, besplatni prijevoz do posla te 30 slobodnih dana u godini i jednu besplatnu avionsku kartu godišnje za put kući.

Emirates Airlines

2500 letova tjedno

70 zemalja na šest kontinenata su uključene u red letenja aviokompanije

50.000 zaposlenika

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:52