MORAJU U POREZNU

Porezna uprava poziva gastarbajtere zbog poreza?

    AUTOR:
    • Marina Klepo

  • OBJAVLJENO:
  • 29.01.2016. u 23:28

Krunoslav Pavlina/CROPIX

Svi pozvani moraju dostaviti podatke od 2012. do 31. prosinca 2015. godine

Na adrese brojnih građana koji imaju inozemne račune, među kojima su i primatelji inozemnih mirovina, ovih je dana stigao poziv iz Porezne uprave da se jave nadležnoj ispostavi, reguliraju status i podmire obveze koje nisu platili.

Pozivajući se na čl. 58 Zakona o porezu na dohodak, poreznici podsjećaju građane koji ostvaruju dohodak iz inozemstva da su ga dužni prijaviti. Svi koji su dobili poziv, a poa neslužbenim informacijama, riječ je o oko 200.000 građana, moraju se odazvati pozivu radi upisa u registar obveznika poreza na dohodak koji je ostvaren izvan Hrvatske, tj. dostaviti dokumentaciju o ostvarenim prihodima i uplaćenom porezu od 2012. do 31. prosinca 2015. Ako to ne učine, kazna može biti 2000 kuna.

Inozemne mirovine

Zakonska odredba na koju se poziva Porezna uprava na snazi je od 1. ožujka 2012., kad je bivši ministar financija Slavko Linić odlučio oporezivati i inozemne mirovine. Sudeći po brojnosti poziva koje je Porezna odaslala, čini su da su mnogi zanemarili tu obvezu. No, poziv su, čini se, dobili i oni koji nisu obavezni plaćati taj porez, poput umirovljenika koji su mirovinu stekli u Njemačkoj.

Ažuriranje podataka

Zakon propisuje da se odredba ne primjenjuje onda kad je mirovina ostvarena u zemljama s kojima je RH sklopila i primjenjuje ugovor o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, a među njima su Njemačka, Belgija, Nizozemska i Kanada. U tom slučaju, kažu stručnjaci, pravo oporezivanja imaju zemlje izvora. Stoga oni koji primaju penzije iz tih zemalja nisu obvezni podnijeti godišnju prijavu u RH, čak ni u slučaju da uz tu inozemnu mirovinu primaju i mirovinu od HZMO-a u RH.

No, čini se, Porezna uprava nije pravila razliku pa je poziv uputila i građanima koji su oslobođeni plaćanja poreza, ili su barem to mislili. No, kako kažu u Poreznoj, nema razloga za zabrinutost, jer se u nekim slučajevima radi o ažuriranju podataka. Kako je ulaskom u EU počela razmjena podataka s drugim zemljama, Porezna je dobila informacije o građanima koji imaju račune u inozemstvu te se očito želi uputiti čemu služe i je li na njima neki neprijavljeni dohodak. Poziv su dobili i oni koji rade u inozemstvu, a imaju prebivalište u RH, da prijave porez. Za njih vrijede nešto drukčija pravila i namijenjeni su im posebni obrasci. Iz Porezne uprave ni nakon dva dana nismo uspjeli dobiti podrobnije objašnjenje.

Tagovi

Izdvajamo