PRAVOSLAVNI USKRS

Poruka Porfirija Perića vjernicima: 'Bog je uvijek s nama i na našoj strani'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 28.04.2019. u 14:19

Zagreb, 280419.
Trg Petra Preradovica, Saborna crka Preobrazenja Gospodnjeg.
Svecanu Uskrsnu liturgiju u Sabornoj crkvi Probrazenja Gospodnjeg predvodio je mitopolit zagrebacko- ljubljanski Porfirije Peric.
Na fotografiji: Porfirije Peric.
Foto: Damjan Tadic / CROPIX
Damjan Tadic / CROPIX

mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić

Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić rekao je u nedjelju da blagdan Isusova uskrsnuća treba prije svega biti poruka nade i poruka da je Bog uvijek s nama i uvijek na našoj strani.

- Također, treba biti poruka kako - ne samo da ništa u čovjeku nije propalo - nego da u njemu sve ima smisla ako je utemeljeno na ljubavi prema Bogu iz koje onda izvire i ljubav prema čitavoj tvorevini, a unutar te tvorevine iznad i prije svega - prema svakom čovjeku. Jedan je Bog, jedan je ljudski rod i zato svi danas pjevamo Hristos vaskrse iz mrtvih i smrt razruši i onima koji su u grobovima život darovali - rekao je Porfirije Perić novinarima prije početka uskrsne liturgije u pravoslavnoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu.

Istaknuvši kako jedino što na svijetu nije relativno jest živi Bog te danas, kad slavimo Isusovo uskrsnuće, svjedočimo tu tajnu i podsjećamo sebe i druge i cijeli svijet da je to jedino što je neophodno.

- Sve ostalo može biti i ne mora i sve ostalo se popravlja našom vjerom u Boga. I to ne u Boga kao ideju ili neku apstrakciju, nego živoga Boga, koji je osoba i koji je po svojoj suštini ljubav, koji je došao u svijet da bi nam dao smisao i spasenje.

Taj Bog u kojega mi kršćani vjerujemo došao je zbog svih ljudi. On je jedan i jedinstven za sve ljude. U njemu ne postoji nikakva podjela ni na što. Mi po svojoj uskosti, svog duhovnog siromaštva i duhovne nezrelosti, često nismo sposobni u Bogu prepoznati to da u njemu treba biti sve u jednom. Da u njemu prepoznamo cjelinu i da smo pozvani na cjelinu - poručio je mitropolit Porfirije.

Kršćani koji se ravnaju prema julijanskom kalendaru u nedjelju slave Uskrs - obilježavanje tog najvećeg kršćanskog blagdana počelo je ponoćnom liturgijom, a vjernici se se okupljali i na svečanim jutarnjim liturgijama i tradicionalnom čestitkom "Hristos vaskrse, vaistinu vaskrse" poručili da Uskrs znači početak, sigurni zalog i temelj uskrsnuća. Nakon nedjeljne liturgije vjernici najveći i najstariji kršćanski blagdan slave u krugu obitelji.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo