PREGOVORI

POSTIGNUT DOGOVOR O POVEĆANJU PLAĆA U ZDRAVSTVU Kujundžić: 'Načelno smo se dogovorili sa sindikatima, vjerujem da je to sada riješeno'

Zagreb, 100919.
Ministarstvo zdravstva. Ksaver 200a.
Nastavak pregovora pregovarackih odbora Vlade RH i sindikata u Ministarstvu zdravstva o kolektivnom ugovoru i placama u zdrastvenom sustavu.
Na fotografiji: Milan Kujundzic.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Željko Puhovski / CROPIX

Milan Kujundžić

 

Sindikati zdravstva postigli su dogovor s Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom financija i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava o povećanju plaća od 3 posto na uvjete rada i 4 posto na odgovornost, a isplata povećanja kreće od 1. rujna. Čeka se još odobrenje premijera Andreja Plenkovića kako bi se staviti potpisi na dodatak kolektivnom ugovoru. Trenutno su predstavnici sindikata na razgovoru s premijerom.

I ministar zdravstva Milan Kujundžić u petak je pred Banskim dvorima poručio kako su se načelno dogovorili sa sindikatima zdravstva s kojima pregovaraju o kolektivnom ugovoru te da vjeruje da je "to sada riješeno".

"Načelno smo dogovorili ono što smo pregovarali u sedmom mjesecu, da ćemo to sada predložiti premijeru da se prihvati, vjerujem da će to biti sada riješeno", kazao je ministar Kujundžić.

Na pregovorima u Ministarstvu zdravstva u utorak ministar Kujundžić ponudio je predstavnicima Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara te Samostalnom sindikatu zdravstva i socijalne skrbi povećanje plaća za sedam posto, što je već bilo parafirano prilikom potpisivanja Kolektivnog ugovora krajem srpnja, no tada Vlada nije pristala provesti takav dogovor.

"Ja mislim da više neće biti šokova, nego da idemo dalje raditi, ljudi će imati nešto veće plaće, nažalost ne onoliko koliko bi trebalo i koliko oni traže, ali u granicama uistinu maksimalno mogućeg u ovom trenutku", naglasio je Kujundžić.

"Sada smo se načelno dogovorili, svatko je na određeni način morao popustiti, njima je to malo, a Vladi je zaista bilo teško naći 400 milijuna na godišnjoj razini", zaključio je Kujundžić.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo