SPORNI VIDEO

POSTUPAK PROTIV GRBINA JER JE NA FEJSU OBJAVIO SNIMKU MALIH NOGOMETAŠA KAKO VIČU 'ZDS' U BARCELONI 'Učinio sam to jer sam to smatrao svojom obvezom'

 
Peđa Grbin
 Goran Mehkek / CROPIX

Saborski zastupnik Peđa Grbin u lipnju je na svojoj Facebook stranici objavio snimku dječaka, nogometaša NK Poljičanina iz Srinjina, naselja između Omiša i Splita, koji su na turniru u Barceloni u društvu trenera na njegov poticaj uzvikivali ustaški pozdrav "Za dom spremni".

No, upravo zbog objave spomenutog videa, na adresu SDP-ovca Peđe Grbina ovih dana stigao je dopis Agencije za zaštitu osobnih podataka, koja je postupila na traženje pravobraniteljice za djecu, piše Net.hr.

Naime, agencija je objasnila kako je pregledala njegovu Facebook stranicu i od Grbina traži da se "očituje", tj. "navede zakonitu svrhu i pravnu osnovu za javnu objavu video snimke" te da navede informaciju o izvoru dobivanja snimke.

- Prije nekoliko tjedana, na ovom sam pageu objavio ružan video, na kojem se vidi kako jedan trener djecu, koja su mu povjerena na čuvanje i odgoj, uči govoru mržnje. Danas sam dobio obavijest da se zbog toga protiv mene vodi postupak. Što je ok, jer očito barem dio institucija u ovoj zemlji radi svoj posao..., naveo je Grbin na svom Facebook profilu.

Peđa Grbin za Net.hr kratko je objasnio motive za objavu snimke:

- U Hrvatskoj je na djelu relativizacija ustaštva, ustaškog pokreta i NDH. Dobivši predmetnu snimku, smatrao sam svojom obvezom, na temelju prisege koju sam dao kao saborski zastupnik da ću čuvati Ustav ove zemlje, pokazati do koje mjere ta relativizacija seže i kako se fašističkom ideologijom truju djeca.

Dodao je i kako on nema saznanja je li se ikoja institucija pozabavila onima koji su organizirali uzvikivanje ustaškog pozdrava na nogometnom turniru u Barceloni, no naglašava:

- Nadam se da su snimku vidjele nadležne institucije, DORH, policija i tko god treba i da su reagirale. Osim ako ne smatraju da je nogometni teren mjesto na kojem je ustašluk dopušten.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:46