POPIS U JASTREBARSKOM

POTEZ KOJI JE GRAĐANE SKUPO STAJAO Za dnevnice i put popisivača spiskali 7,5 mil. kuna

Split, 010411.Danas je poceo popis stanovnistava u Republici Hrvatskoj koji ce se provoditi od 1. do 28. travnja. Prvi rezultati ocekuju se vec 30. lipnja.Na fotografiji: popisivac Igor Cvetko popisuje stanovnike.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Čizmić / CROPIX

Odluka bivše uprave Državnog zavoda za statistiku da glavna centrala za prikupljanje i obradu podataka za popis stanovništva ne bude u Zagrebu, nego u bivšoj vojarni “Dr. Ante Starčević” u Jastrebarskom, porezne je obveznike koštala gotovo sedam i pol milijuna kuna, piše Slobodna Dalmacija.

Upravo toliko je, otkrio je Konačni izvještaj o popisu stanovništva iz 2011., tijekom tri godine isplaćeno za naknadu troškova službenih putovanja, dnevnica, korištenja automobila u privatne svrhe te prijevoz djelatnika DZS-a do Jastrebarskog.

Ako se izuzme 70-ak milijuna kuna isplaćenih popisivačima, i 538.000 kuna naknade za osobe koje su obrađivale podatke, samo zbog smještanja glavnog sjedišta u 40-ak kilometara udaljen gradić pokraj Zagreba država je “spiskala” 20 posto sredstava, odnosno svaku petu kunu izdvojenu za projekt popisa.

Iz proračuna je 2011. isplaćeno 501.885 kuna za troškove službenih putovanja zaposlenika DZS-a tijekom pripreme popisa, a 3.808.417 kuna u vrijeme popisa za troškove službenog puta, prekovremeni rad i upotrebu privatnih automobila u službene svrhe.

Godinu dana poslije prijevoz osoba angažiranih za obradu podataka do Jastrebarskog plaćen je 1.327.398 kuna. Isplaćeno je i 697.234 kune troškova dnevnica. U 2013. je za prijevoz do Jastrebarskog utrošeno 403.115 kuna, troškovi dnevnica su iznosili 594.077 kuna, dok je na ime naknada za službena putovanja do Jastrebarskog osobama koje su primljene na stručno osposobljavanje plaćeno 86.625 kuna.

U to nije uračunato dva i pol milijuna kuna za adaptaciju zgrade, 1,1 milijun za projektne i savjetodavne usluge, kao ni 3,4 milijuna kuna koliko je koštala nabava uredske opreme, računala, računalnih programa i natječaja. Ti su troškovi iznosili dodatnih sedam milijuna kuna, no njih bi Državni zavod imao i da je u Zagrebu preuzeo neki od slobodnih državnih prostora.

Za utjehu poreznim obveznicima, prostor bivše vojarne neće ostati neiskorišten. Više se njime neće služiti Zavod za statistiku, koji je zgradu prepustio Zavodu za mirovinsko osiguranje za njihov – arhiv, piše Slobodna Dalmacija.

’Uvjerili su Jadranku Kosor da im treba puno novca’

Vlada Jadranke Kosor osigurala je iz proračuna 80-ak milijuna kuna, koliko je Državni zavod za statistiku tražio za provedbu popisa stanovništva.

– Nama se od početka činilo da je to prevelik iznos, no u DZS-u su nas uvjeravali da je to dovoljno za sve troškove. Vlada je odobrila sredstva, no poslije su tražili još novca pravdajući se da im treba za ljude koji su trebali obrađivati podatke – pojašnjava okolnosti u kojima su se donosile odluke o financiranju popisa stanovništva izvor iz bivše HDZ-ove Vlade.

U to vrijeme Državni zavod za statistiku vodio je Sanaderov kadar Ivan Kovač. Nakon pobjede Kukuriku koalicije približio se HNS-u, no to ga ipak nije spasilo smjene. Milanovićeva Vlada na njegovo je mjesto dovela mladog stručnjaka Marka Krištofa.

Izraelci ponudili tablete, naši se držali papira

Državni zavod za statistiku odbio je ponudu jedne izraelske tvrtke da se čitav popis stanovništva provodi na tabletima. Hrvatski popis tako se provodio na klasičnim papirnatim popisnicama, umjesto kompjutorski, čime bi se ubrzao unos i obrada podataka, ali i izbjegle sve logične pogreške na koje bi računalo odmah upozorilo.

Sporiji smo od Indijaca

Hrvatska je čekala godinu i pol dana da dozna prve nepotpune rezultate svojeg popisa stanovništva. U DZS-u ističu da je to u skladu s rokovima UN-a i Eurostata. Za usporedbu, u Indiji, u kojoj živi 1,2 milijarde stanovnika, rezultati popisa su potpuno obrađeni i objavljeni mjesec dana nakon njegova okončanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:50