SPAŠAVANJE ŽIVOTA

POTPUNI ŠOK NAKON PROMETNE NESREĆE Zabezeknuli se kada su dobili račun: 'Ja im to neću platiti. Osilili su se i šalju račune za bilo što'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 22.03.2019. u 15:04

Dubrovnik,070117.
Teska prometna nesreca dogodila se veceras kod Doma zdravlja izmedju vatrogasne cisterne i osobnog vozila mercedes. Sudar je bi tako jak da se cisterna prevrnula na bok dok je mercedes potpuno smrskan. Voda koja se izljeva iz vatrogasne cisterne ledi se na cesti zbog niskih temperatura.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Tonci Plazibat / CROPIX

Ilustracija

Nesvakidašnji račun Javne profesionalne vatrogasne postrojbe Grada Osijeka stigao je na adresu DVD-a Ivanovac. Osječki JPVP ispostavio je račun na iznos od 2.802,50 kuna DVD-u Ivanovac nakon prometne nesreće 9. ožujka, u kojoj je ozlijeđenoj osobi bila nužna pomoć vatrogasaca, piše Glas Slavonije.

Na teren su tada izišli osječki profesionalni vatrogasci, a potom je poslan račun koji sadržava stavke njihova rada - dva vozila, prijeđene kilometre te hidraulički alat i opremu za spašavanje, i to, kako neslužbeno doznajemo, člana njihove postrojbe. Mihael Prekratić, zapovjednik DVD-a Ivanovac, neugodno je iznenađen te tvrdi kako JPVP Grada Osijeka nije u pravu te da se, prema čl. 39 Zakona o vatrogastvu, intervencije takvoga tipa ne smiju naplaćivati.

- Ovo je prvi put da smo od njih dobili račun. Ja taj račun neću platiti, jer mi zakonske odredbe to omogućuju - kaže Prekratić.

Slično odgovara i Zdravko Cvenić, zapovjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Osječko-baranjske županije, koji kaže da nije dopušteno naplaćivanje vatrogasnih intervencija kakva je spomenuta. Treba li očistiti prometnicu, ukloniti dijelove vozila i slično, objašnjava Cvenić, vatrogasna postrojba može ispostaviti račun, no za intervenciju spašavanja ljudskih života nipošto ne.

- U pravilu vatrogasci ništa ne bi smjeli naplaćivati, jer ih financira RH iz državnog proračuna, čime su pokriveni njihovi troškovi i druge stavke. To je institucija koja spašava ljudske živote. Nažalost, ovo nije presedan, jer su se javne vatrogasne postrojbe u Hrvatskoj, mogu to tako reći, osilile i šalju račune za bilo što - naglašava Cvenić, dodajući kako ovaj primjer nije iznimka.

Načelnik Općine Antunovac Davor Tubanjski kaže da zna za račun koji je poslao JPVP Grada Osijeka, no da je pogreškom poslan DVD-u Ivanovac umjesto na adresu Općine. Kaže i kako je na adresu Općine nedavno stigao račun JPVP-a Grada Osijeka također nakon prometne nesreće u kojoj je ozlijeđena osoba.

- Još uvijek smo u razgovorima i pregovorima što ćemo učiniti. Općina je nedavno dobila račun također nakon intervencije osječkog JPVP-a i još ga nismo platili. Vjerujem da će i račun koji je pogreškom ispostavljen DVD-u Ivanovac završiti kod nas. Ipak, moram reći da je sustav taj koji treba riješiti koja su djelovanja DVD-ova, a koja javnih postrojbi, da bismo znali trebamo li participirati - objašnjava Tubanjski, dodajući da se sastao sa zapovjednikom JPVP-a Grada Osijeka Perom Čemanom. Dodaje kako Općina, uz DVD Ivanovac, ima i DVD Antunovac, koji u piramidalnom sustavu zapovijedanja izlaze na intervenciju, no ne mogu odrađivati sve, pa dio intervencija mora odraditi profesionalna postrojba. Tubanjski kaže da se ova nejasnoća treba razriješiti na višoj razini.

- Znam slovo zakona, ali moram misliti i na svoje mještane - poručuje Tubanjski.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo