SPAS ZA 160 RADNIKA

POTRESAN APEL DIREKTORA KOJI SE ODLUČIO NA DRASTIČAN ČIN ZBOG SVOJIH RADNIKA 'Oni neka rade, a ja ću naša radna mjesta braniti štrajkom glađu'

 
Dragutin Varga (desno)
 Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Izvršni direktor ivanečkog Itasa - Prvomajske, Dragutin Varga, od četvrtka. 6. veljače, ujutro štrajka glađu. Jesti, kaže, neće sve dok ne uspije postići dogovor kojim će se spasiti 160 radnih mjesta koliko ih danas ima tvornica alata i strojeva u Ivancu. To u ovom trenutku znači da će direktor koji je to, kaže, "postao silom prilika, a prvenstveno sam radnik i sindikalist", gladovati dok Itas ne uspije pribaviti tri milijuna kuna, koliko im je potrebno da isplate zaostalu plaću.

- Mi molimo posudbu, a ne da nam netko pokloni novac. U pitanju je rupa od nekoliko dana, kad nam stiže prvi novac. U ovom trenutku imamo ugovor vrijedan 7,5 milijuna kuna, a uz brojne predugovore Itas bi u ovoj godini trebao uprihoditi 45 milijuna kuna. Ali bez ova tri milijuna "premosnice"... - govori umoran Dragutin Varga. Osim što nije jeo, 60-godišnji muškarac sitnije građe nije ni spavao, a energiju pokušava nadoknaditi energetskim napitkom punim kofeina i šećera. Itekako je svjestan da je tvrtka sukladno zakonskim rokovima, s 1. veljače trebala proglasiti stečaj, ali on čvrsto vjeruje da do toga neće doći.

- Pokušavam spasiti 160 radnih mjesta jer nakon silne borbe koju sam prošao za spas ovog poduzeća, osobito od 2005. godine kad su tvrtku preuzeli radnici, netko je izgleda odlučio da bi poduzeće trebalo otići u stečaj, a kako bi ga netko kupio za par milijuna kuna. Ne mogu to dozvoliti jer tvrtka s novim ulaganjem od 2010. do danas vrijedi više od 30 milijuna kuna. No, najvrijedniji su ljudi. Specifična smo proizvodnja, proizvodimo CNC alatne strojeve i nema rezervnih majstora pa si ne smijemo priuštiti ostatio bez ijednog. To je alatna industrija u jednakom rangu kao neurokirurgija u medicini. Ne smije biti grešaka – unatoč iscrpljenosti, odlučan je Varga.

Radnici Itasa nisu primili plaću za prosinac, a tvrtka im duguje i 20 % plaće iz mjeseca studenog. - Idemo li u štrajk, štrajkamo protiv sebe. To bi dovelo do povlačenja narudžbi kojih smo u zadnjem mjesecu potpisali više nego lani od kolovoza do kraja godine – kaže.

Iako je u ovom trenutku posla puno, prošle je godine narudžbi bilo znatno manje. Kad su shvatili da je nešto pošlo po zlu, Itasovci su otpustili direktora i doveli novog, koji je otišao za svega 15 mjeseci pa je funkciju preuzeo Dragutin Varga.

Nakon toga su se stvari odvijale brzo - blokada zbog komunalnog duga i starog kreditnog dugovanja, neiplata plaća, upitna realizacija ugovora.

- Tražili smo obrtna sredstva, od svih većih banaka do hrvatske Vlada, međutim zasad bezuspješno – razočaran je Dragutin Varga.

Ipak, vjeruje da će presuditi reputacija i iskustvo radnika Itasa. Ode li tvrtka u stečaj, propada i projekt vrijedan 14 milijuna kuna vezan uz punionicu za električne automobile. Potpisivanje ugovora pitanje je dana. Od odobrenog je novca, 5,5 milijuna bespovratnih, a od kojih se dio može upotrijebiti za isplatu plaća.

- U pitanju su zaista tek dani. Izvozimo preko 80 %, radnici neka rade, a ja ću njihova i svoje radno mjesto braniti štrajkom glađu – zaključuje.

Radnici Itasa vjeruju Dragutinu Vargi, ali vjeruju i da propast Itasa zazivaju jaki interesni lobiji. - Valjda će nam država pomoći s posudbom. Ako se moglo toliko love upucati u razne kronične gubitaše, zašto nama ne posuditi? Mi ne žicamo, treba nam pozajmica koju ćemo vratiti – ljutit je Stjepan Hrg, koji 41 godinu radi za strojem Itasa.

Ode li Itas u stečaj, radnici i Dragutin Varga vjeruju da će zbog položaja između zaobilaznice i pruge, na tom mjestu niknuti trgovački ili distributivni centar. Baš kao što je to trebalo biti i 2005. godine kad su radnici preuzeli tvornicu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 12:16