NIŠTA OD POMOĆI IZ ZRAKA

POŽAR IZNAD MAKARSKE SE ŠIRI Vatrogasci i GSS tri sata hodali do mjesta požarišta

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.08.2016. u 07:49

Split, 070816
U jutarnjim satima buknuo je pozar na brdu Perun izmedju mjesta Zrnovnica i Srinjine. Vatrogasne postrojbe izasle su na pozariste i pokusavaju pozar staviti pod kontrolu u cemu ih ometa jaka bura. Zupanijska cesta Zrnovnica - Srinjine zatvorena je za sav promet.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / HANZA MEDIA

NOVO 10:41 -  Požar koji je u utorak navečer buknuo na teško pristupačnom terenu južnih padina vrha Šibenik, na predjelu Borovac i dalje se širi, a na požarište su stigli prvi od 36 vatrogasaca s Makarskog primorja i 10 pripadnika HGSS-a te radnika Parka prirode Biokovo  koji su jutros oko pet sati krenuli iz Makarske.

 

Po dolasku ispod najvišeg biokovskog vrha Sveti Jure krenuli su prema požarištu do kojega im je bilo potrebno više tri sata hoda, a gasiteljima s opremom gotovo četiri sata.

 

Gori na površini od oko 350x500 metara četvornih, a zračne snage, zbog jakog sjevernog vjetra koji puše na Biokovu gdje je temperatura svega 9 Celzijevih stupnjeva, ne mogu im za sada pružiti pomoć u gašenju, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine koji prati akciju gašenja na Boiokovu.

 

Gašenje požara na Biokovu će, kako se doznaje, potrajati nekoliko dana jer je teren na kojemu se požar širi vrlo nepristupačan, pun kamenih litica, škrapa i udubina u kojima je suho lišće i trava visine i do šezdesetak centimetara pa će biti potrebno, nakon pomoći zračnih snaga, kopanjem kanala uokolo požarišta i drugim načinom rada gasitelja na takvom terenu obuzdati širenje vatre, a tek zatim krenuti u sanaciju požarišta, dodao je Glavina.

-------------------------------------

07:46 - Požar koji je u utorak iza 18 sati bukno na teško pristupačnom terenu na predjelu Borovac nedaleko vrha Šibenik na Biokovu i dalje se širi pa je prema vrhu Sveti Jure u srijedu ujutro oko pet sati krenulo iz Makarske 36 vatrogasaca i 10 pripadnika Hrvatske gorske službe spašavanja.

 

Oni bi nakon dolaska ispod tog najvišeg biokovskog vrha, trebali krenuti prema požarištu do kojega će im biti potrebno do tri sata hoda, doznaje se od županijskog vatrogasnog zapovjednika Dražena Glavine.

 

"Nakon što se razdani, a na Biokovu se vjetar smiri ili ne bude vjetra, očekuje se pomoć zračnih snaga jer požar bukti na teško pristupačnom biokovskom terenu na kojemu je vatru teško gasiti bez pomoći iz zraka", dodao je Glavina.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo