KRŠENJE LJUDSKIH PRAVA?

PRAVOBRANITELJICA: MUP onemogućava pristup informacijama o tretmanu migranata MUP: Ove godine obratila nam se 23 puta, odgovorili smo na skoro sve

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 18.10.2018. u 20:48

Migrants were stopped by Croatian police before they cross the border from Serbia into Croatia, near the village of Berkasovo, Serbia, October 1, 2015. REUTERS/Dado Ruvic TPX IMAGES OF THE DAY - GF10000229072
REUTERS/CROPIX

Hrvatska policija nastavlja kršiti ljudska prava migranata, upozorila je četvrtak pravobraniteljica Lora Vidović, koja posebno ističe da joj Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) sustavno uskraćuje pristup podacima o postupanju policije prema migrantima koji tvrde da ih se premlaćuje, oduzima im se novac i vraća preko granice mimo zakonske procedure.

Pučka pravobraniteljica u nekoliko je navrata upozoravala na pritužbe migranata na policijsko nasilje, no do danas nije dobila informacije od MUP-a ni Državnog odvjetništva o provedenim istragama koje bi te pritužbe potvrdile ili otklonile, navodi se u dopisu pravobraniteljice saborskom Odboru za ljudska prava i prava nacionalnih manjina.

Kontinuirane pritužbe migranata

Vidović navodi pritužbe migranata na postupanje hrvatske policije u kojima se navodi "udaranje  palicama, prisiljavanje da skinu cipele i kleče ili stoje u snijegu, tjeranje da prolaze kroz kordon u kojemu su udarani i vrijeđani".

"Tijekom takvih postupanja, navodi se u pritužbama, nije im bilo dozvoljeno govoriti, a postoje svjedočanstva i da su im oduzimane vrijednosti, novac i mobilni telefoni. Takva postupanja mogu predstavljati povredu Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, po kojem nitko ne smije biti podvrgnut mučenju ni nečovječnom ili ponižavajućem postupku ili kazni, i zahtijevaju provođenje učinkovite istrage", stoji u dopisu.

Ured pravobraniteljice u više je navrata zatražio detaljne informacije od MUP-a i DORH-a o provođenju takvih istraga, no nikada ih nisu dobili, a "izostala je i nedvosmislena i jasna osuda nasilja prema migrantima od najviših državnih dužnosnika".

Pučkoj pravobraniteljici kontinuirano pristižu pritužbe migranata putem organizacija civilnog društva i međunarodnih organizacija, o traženju međunarodne zaštite i ignoriranju takvih izjava, nasilnom uvođenju u kombi pa čak i premlaćivanju, uključujući i palicama, otuđivanju novca i svih vrijednosti, uništavanju mobitela, bilo utora za punjenje odvijačem ili polijevanjem vodom, te vraćanju preko zelene granice, mimo zakonske procedure.

Na upite povodom takvih pritužbi MUP u svojim odgovorima tek konstatira da su one nesadržajne i netočne, kaže Vidović, a ne daje tražene podatke o broju i vrsti postupaka poduzetih da bi se one ispitale.

Vidović tvrdi da je ove godine po prvi put, kao opunomoćenica Hrvatskog sabora, onemogućena u radu, i to u više navrata tako što joj je MUP uskratio neposredan pristup predmetima i podacima o postupanju prema migrantima u svom Informacijskom sustavu, koji je ujedno jedini izvor tih podataka.

Uskratom podataka, do kojih se došlo u policijskim postajama Glina, Gvozd, Cetingrad, Karlovac i Donji Lapac, grubo su prekršeni propisi koji omogućuju pravobraniteljici uvid u te podatke, navodi u dopisu saborskom odboru.

Ignorantsko ponašanje MUP-a

Kao primjer ignorantskog ponašanja MUP-a prema institutu pučke pravobraniteljice Vidović navodi da joj MUP uskraćuje snimke termovizijskih kamera, za koje u MUP-u tvrde da nisu sačuvane, i to upravo one snimljene u trenutku navodnih incidenata.

Vidović kaže da je od DORH-a tražila rješenje o odbačaju kaznene prijave, koju je podnijela obitelj Hussiny vezano uz slučaj pogibije djevojčice Madine Hussiny,  no ono joj nikad nije dostavljeno.

Pravobraniteljica podsjeća da se o postupanjima policije prema ilegalnim migrantima i tražiteljima međunarodne zaštite raspravljalo i na tematskoj sjednici Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost 1. ožujka, te na plenarnoj sjednici Hrvatskog sabora 13. i 14. lipnja, no od tada nisu uočeni nikakvi pozitivni pomaci, nastavlja se s  kršenjem ljudskih prava migranata, a pučka pravobraniteljica, opunomoćenica Hrvatskog sabora, onemogućena je raditi u skladu sa svojim ovlastima.

MUP odbacio tvrdnje pučke pravobraniteljice da joj je onemogućen pristup informacijama

Reagirajući na tvrdnje pučke pravobraniteljice Lore Vidović koja je u četvrtak priopćila da policija onemogućava pristup informacijama o tretmanu migranata Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) ustvrdilo je da je u stalnoj je komunikaciji s pravobraniteljicom, ali i drugim institucijama koje su zatražile podrobnije podatke ili objašnjenja vezana uz postupanja hrvatske policije prema migrantima.

"Svi oni, uključujući i pučku pravobraniteljicu dobili su odgovore, pojašnjenja ili podatne informacije koje su tražili. Na isti je način ovo ministarstvo postupalo odnosno izvještavalo i Europske institucije, među kojima u posljednjem slučaju povjerenicu Europskog vijeća za ljudska prava gđu Mijatović", navode u MUP-u.

Ističu da je "u odnosu na omogućavanje pristupa odnosno uvida pučkoj pravobraniteljici u službene evidencije MUP-a ista dobila detaljno pojašnjenje" na koji način i tko može dobiti informacije koje su sadržane u Informacijskom sustavu MUP-a i to sukladno pozitivnim propisima koji postoje vezano uz zaštitu i tajnost podataka.

"Ukratko nije joj onemogućen pristup već pojašnjen način dobivanja informacija koje su joj potrebne za rad", kažu u MUP-u.

"Pučka pravobraniteljica se samo tijekom ove godine MUP-u obratila 23 puta te joj je u odnosu na traženo dostavljeno detaljno očitovanje ili tražena informacija u većini slučajeva, dok je vrlo mali broj, svega tri upita, ostalo neodgovoreno, odnosno trenutno se radi na upućivanju odgovora".

Kažu i da je MUP u tom slučaju suočen s optužbama "koje se ne temelje na provjerljivim činjenicama, a u svojim ih svjedočanstvima navodno iznose osobe koje tijekom svog ilegalnog kretanja kroz niz država na tzv. balkanskoj migrantskoj ruti, krše čitav niz nacionalnih i europskih propisa".

"I prilikom posljednjeg slučaja, a kada se radilo o navodnom razdvajanju osobe od maloljetne kćeri, Ministarstvo unutarnjih poslova je inzistiralo na dostavi činjenica i na njihovoj provjeri te se još jednom pokazalo opasnim i nepotrebnim u javnom prostoru iznositi  neprovjere činjenice. I u tom slučaju nisu potvrđeni navodi osobe koja je optužila hrvatsku policiju, a koja je po svemu sudeći, zlouporabila institut azila u čitavom nizu država pa tako i u Hrvatskoj, a da nijednom relevantnom provjerom nije utvrđeno da je u bilo kojoj državi u pratnji bilo registrirano dijete. Na identičan je način ovo ministarstvo, sustavno i detaljno, provjerilo sve slučajeve koji su se provjeriti mogli te ovom prilikom još jednom podcrtavamo kako do sada u niti jednom slučaju nije utvrđeno da su policijski službenici prema migrantima uporabili sredstva prisile", tvrdi MUP.

Također, dodaju da nisu potvrđeni ni "navodi da policijski službenici na štetu državljana trećih zemalja čine kaznena djela krađe".

"Iznošenjem ovakvih, svaki puta sve drastičnijih svjedočanstava, a koje redovito uključuju osjetljive i ranjive skupine, poput maloljetne djece, trudnica, djece bez roditeljske zaštite i slično, a koje se kasnije pokažu neutemeljenima, u prvom trenutku bude sumnju u rad policije, ali kasnije kada se pokažu neutemeljenima, štete isključivo izbjegličkoj populaciji koja se na svom putu suočava s neizvjesnošću, ali i kriminalnim aktivnostima organiziranih skupina. Za spomenuti je i slučaj tijekom kojeg su policijski službenici evidentirali kršenje pozitivnim zakonskih propisa od strane volontera  te je sukladno zakonu i podnijeta odgovarajuća prijava koja je rezultirala nepravomoćnom osuđujućom odlukom nadležnog suda", napominje MUP.

Zaključuju da će hrvatska policija uložiti "sav potreban napor u materijalnom i ljudskom smislu da zaštiti svoje nacionalne interese ali i državnu granicu od ilegalnih migracija, a onima kojima je zaštita potrebna istu osigurati kroz institute koje priznaje i Europska unija i međunarodna zajednica. Sve ostalo je unatoč kontinuiranom pritisku neprihvatljivo".

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo