KAO JOZEF K

PRAVOSUDNA AGONIJA RIJEČKOG GLUMCA: VEĆ OSAM GODINA POKUŠAVA DOKAZATI DA NIJE ZAGREBAČKI SLADOLEDAR 'Zamijenili su mi identitet i ne žele to priznati'

 
Dražen Mikulić
 Matija Djanjesic / CROPIX

Riječki glumac Dražen Mikulić i nakon osam godina nalazi se u pravosudnom vrtlogu, u stanju dokazivanja da on, Dražen Mikulić, glumac riječkog Kazališta Ivana pl. Zajca, nije slastičar i sladoledar Dražen Mikulić iz Zagreba, koji je u Šibeniku u srpnju 2011. ispod šibenske katedrale Sv. Jakova prodavao sladoled na pokretnom štandu.

Državni inspektorat prekršajno je prijavio spomenutog vlasnika obrta jer nije prijavio radnicu, nije joj platio mirovinsko i zdravstveno osiguranje, a nije s njom potpisao ni ugovor o djelu, piše Novi list.

Osam godina poslije glumac Dražen Mikulić u rukama drži rješenje Općinskog suda u Rijeci, Stalne službe u Malom Lošinju, kojim se odbacuje njegov zahtjev za obnovom prekršajnog postupka koji je podnio protiv pravomoćne presude Visokog prekršajnog suda Republike Hrvatske iz 2015. godine.

Jer kako stoji u pravomoćnoj presudi Visokog prekršajnog suda po kojoj je proglašen krivim, glumac mora platiti i 4000 kuna novčane kazne te troškove prekršajnog postupka u iznosu od 400 kuna.

- Došlo je do zamjene identiteta osuđenika i to velikim propustom Državnog inspektorata. Da je inspektor temeljitim nadzorom utvrdio tko je na javnoj površini u Šibeniku zakupio površinu za postavljanje štanda, svakako bi došao i do Dražena Mikulića iz Zagreba, vlasnika ugostiteljskog obrta Art Deco - utvrđuje činjenice prekršajni sud u Malom Lošinju, odnosno navode žalbe osuđenog glumca.

Nažalost, sud nije uopće proveo suočenje glavnog i jedinog svjedoka postupka, spomenute žene Branke M. i glumca kao osuđenika, iako on kroz cijeli postupak decidirano tvrdi da istu nikad nije vidio, piše Novi list.

- Godinama se vrtim u krug, ne samo da nisam kriv jer nisam prijavio radnicu, već nisam ni prodavao sladoled u Šibeniku niti imam obrt prijavljen u Zagrebu, ništa od toga nije mi poznato - objašnjava dalje glumac i dodaje kako je četiri godine na sudu tražio suočenje s tom radnicom, no nije mu se udovoljilo.

- Ovako se osjeća 'mali' čovjek kad se nađe u raljama državnog administrativnog žrvnja, ali tek sad se osjećam bespomoćno, pravi mali 'Jozef K.'... Isprva sam mislio da je sve ovo neslana šala, gruba pogreška, da ću vrlo lako otkloniti ikakvu sumnju, da ću samo doći tamo i reći 'to je zabuna' - ogorčeno će Mikulić.

Glumčeva odvjetnica Vesna Žic potvrdila je Novom listu da je podnijela žalbu protiv rješenja Prekršajnog suda u Malom Lošinju naglasivši u žalbi kako podnesen ugovor o zakupu itekako jest novi dokaz - dovoljno je ukucati ime dotične osobe u obrtničkom registru pa da vam bude jasno da takav čovjek doista postoji, ali u Zagrebu, s obrtom koji se zove Art Deco, kaže odvjetnica Žic.

'Državni inspektorat zanemario je moje dokaze'

Situaciju riječkog glumca dodatno je zakomplicirala činjenica da je on imao ugostiteljski obrt "Actor", ali ne u Šibeniku i ne za prodaju sladoleda, već u mjestu Filip Jakov. Taj je obrt Mikulić prodao u svibnju 2011., dakle prije prekršajne prijave.

- Osim toga, poslao sam Državnom inspektoratu dokaze koje su potpuno zanemarili, CD s fotografijama kojima dokazujem gdje sam u spornom periodu boravio, profesionalno angažiran kao glumac Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca u Rijeci. Da su barem provjerili moje argumente ne bih se osjećao kao Jozef K., glavni lik Kafkinog romana - ogorčeno je komentirao Mikulić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 15:24