PORUKA VLADI

PREDSJEDNICA PORUČILA 'Moje mjere za demografiju su spremne. Ako ih ne predstavim u sinergiji s Vladom, napravit ću to sama'

Andrej Plenković i Kolinda Grabar Kitarović
 Davor Pongracic / CROPIX

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović rekla je da će iskoristiti svoje demografske mjere, odgovarajući na pitanje novinara da komentira izjavu premijera Andreja Plenkovića, koji je rekao da nema ništa protiv da ona iskoristi sve demografske mjere koje su joj na raspolaganju.

- Kroz ove posjete upravo županijama i izmještanja ureda, puno smo naučili o stanju na terenu, koja je problematika, koje su pozitivne mjere koje se poduzimaju, ali i kako bismo doveli do veće stope nataliteta. Postoji praćenje svjetskih i drugih trendova. Mjere su spremne, dogovorit ćemo se o njihovu predstavljanju. Ja bih voljela da to bude u sinergiji s Vladom, a ako ne bude, onda ću ih predstaviti sama - prenosi N1 izjavu predsjednice, koja je u petak posjetila Međimurje.

Podsjetimo, Plenković je ranije, na pitanje o temi demografije, na koju je posebno osjetljiva predsjednica, rekao: ‘Predsjednica ima svoju ulogu i ustavne ovlasti. Puno smo razgovarali o brojnim temama, dogovorili smo 38 novih veleposlanika i generalnih konzula ovog tjedna. Uskoro će krenuti i procedura – toliko o dinamici suradnje. Problem demografske krize nije se dogodio u zadnjih 18 mjeseci, to je problem koji prati Hrvatsku dugi niz godina. Svjesni smo tog problema, a Predsjednica je dobrodošla predložiti te prijedloge i mi ćemo ih razmotriti."

Inače, Grabar Kitarović je danas u Međimurju komentirala i odnose sa Srbijom i kazala da posljednjih dana nije komunicirala s tamošnjim predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

- Međutim, susreli smo se usput u Skopju, na sastanku Procesa Brdo - Brijuni. Bili smo civilni, uljuđeni, ali nismo ulazili u razgovore. Ovo stanje treba smiriti, u interesu je i jedne i druge države da razgovaramo o budućnosti, a ne o prošlosti. Naravno da iz prošlosti imamo otvorena pitanja koja moramo riješiti. Ona se mogu riješiti dijalogom između Hrvatske i Srbije. Svima nam je to u interesu, prolaze godine, obitelji koje traže svoje nestale zavređuju to da mi budemo dovoljno odgovorni, da ne predbacujemo jedni drugima", rekla je Grabar Kitarović, dodavši da je i u interesu hrvatskoga gospodarstva da imamo korektne odnose sa Srbijom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:43