MIRKO ŠUNDOV

PREDSTAVLJAMO GENERALA KOJI ĆE POSTATI NOVI NAČELNIK GLAVNOG STOŽERA 'Predsjednica će ga imenovati sa zadovoljstvom'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 11.02.2016. u 15:20

Srdjan Vrancic / CROPIX

Predložila ga je Oreškovićeva Vlada. Aktualnom načelniku Dragi Lovriću istječe mandat

Vlada je predložila da se za novog načelnika Glavnog stožera oružanih snaga, s danom 1. ožujka, imenuje glavni inspektor obrane general Mirko Šundov, jer je dosadašnjem načelniku Dragi Lovriću istekao mandat.

General Mirko Šundov bio je vojni predstavnik RH pri NATO savezu i EU te dugogodišnji ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta.

S mjesta vojnog izaslanika RH u Bruxellesu povučen je nakon manje od tri godine mandata. Stavljen je na mjesto glavnog inspektora, s kojeg, kažu upućeni, nastavak karijere često vodi do umirovljenja.

General Šundov diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti, magistrirao i doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Završio je Ratnu školu 'Ban Josip Jelačić', te više različitih tečajeva u RH i inozemstvu od kojih su najznačajniji: tečaj za visoke dužnosnike - Centar za sigurnosne studije 'George C. Marshall', te pilot tečaj o NATO-u. Obnašao je različite dužnosti u OSRH, a najznačajnije među njima su: zapovjednik IV. brigade Zbora narodne garde, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Zbornog područja Split, načelnik Uprave za školstvo Glavnog stožera HV, zamjenik zapovjednika Zbornog područja Ston, zapovjednik Zbornog područja Knin...

Odlikovan je s više odlikovanja i medalja među kojima su: Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera i Spomenica Domovinskog rata 1990-1992.

Sada Šundova treba potvrditi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na prijedlog premijera Tihomira Oreškovića.

Na pitanje hoće li predsjednica potpisati Šundovljevo imenovanje, sugovornici Jutarnjeg na Pantovčaku kažu: 'Sa zadovoljstvom'.

'U OSRH ima nekoliko vrlo sposobnih generala, ali general Šundov je i predsjedničin prvi izbor. Jako dobro je upoznala njegov rad dok je bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a u Bruxellesu, dok je general Šundov bio hrvatski vojni izaslanik. Vrhunski profesionalac koji je prošao i zapovijedao u Domovinskom ratu, koji iznimno dobro predstavlja Hrvatsku i koji je jako cijenjen u međunarodnoj zajednici', kažu nam naši sugovornici u Uredu predsjednice.

Vladino povjerenstvo ukinulo mu status ratnog vojnog invalida

Prema medijskim napisima, Vladino povjerenstvo je 2008. godine ukinulo Šundovu status ratnog vojnog invalida i njegov slučaj uputilo na Upravni sud. Naime, u novogodišnje jutro 1994. godine Šundov je kod Sukošana imao prometnu nesreću. Tri i pol godine kasnije, u srpnju 1997. godine, na osnovu dokumentacije stekao je 30-postotni status ratnog vojnog invalida. Jedanaest godina kasnije revizijom mu je vladino povjerenstvo taj status ukinulo. (K.Ž.)

Izdvajamo