MIRKO ŠUNDOV

PREDSTAVLJAMO GENERALA KOJI ĆE POSTATI NOVI NAČELNIK GLAVNOG STOŽERA 'Predsjednica će ga imenovati sa zadovoljstvom'

Predložila ga je Oreškovićeva Vlada. Aktualnom načelniku Dragi Lovriću istječe mandat
Zagreb, 181215. 24. obljetnica osnutka Hrvatskog vojnog ucilista "Dr. Franjo Tudjman". Drago Lovric, Slavko Baric, Mirko Sundov i Kolinda Grabar Kitarovic, dodjelili su priznanja i nagrade istaknutim pripadnicima OS RHNa fotografiji: Dolazak predsjednice.Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
 Srdjan Vrancic / CROPIX

Vlada je predložila da se za novog načelnika Glavnog stožera oružanih snaga, s danom 1. ožujka, imenuje glavni inspektor obrane general Mirko Šundov, jer je dosadašnjem načelniku Dragi Lovriću istekao mandat.

General Mirko Šundov bio je vojni predstavnik RH pri NATO savezu i EU te dugogodišnji ravnatelj Hrvatskog vojnog učilišta.

S mjesta vojnog izaslanika RH u Bruxellesu povučen je nakon manje od tri godine mandata. Stavljen je na mjesto glavnog inspektora, s kojeg, kažu upućeni, nastavak karijere često vodi do umirovljenja.

General Šundov diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti, magistrirao i doktorirao na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Završio je Ratnu školu 'Ban Josip Jelačić', te više različitih tečajeva u RH i inozemstvu od kojih su najznačajniji: tečaj za visoke dužnosnike - Centar za sigurnosne studije 'George C. Marshall', te pilot tečaj o NATO-u. Obnašao je različite dužnosti u OSRH, a najznačajnije među njima su: zapovjednik IV. brigade Zbora narodne garde, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Zbornog područja Split, načelnik Uprave za školstvo Glavnog stožera HV, zamjenik zapovjednika Zbornog područja Ston, zapovjednik Zbornog područja Knin...

Odlikovan je s više odlikovanja i medalja među kojima su: Red Nikole Šubića Zrinskog, Red bana Josipa Jelačića, Red hrvatskog trolista, Red hrvatskog pletera i Spomenica Domovinskog rata 1990-1992.

Sada Šundova treba potvrditi predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović na prijedlog premijera Tihomira Oreškovića.

Na pitanje hoće li predsjednica potpisati Šundovljevo imenovanje, sugovornici Jutarnjeg na Pantovčaku kažu: 'Sa zadovoljstvom'.

'U OSRH ima nekoliko vrlo sposobnih generala, ali general Šundov je i predsjedničin prvi izbor. Jako dobro je upoznala njegov rad dok je bila pomoćnica glavnog tajnika NATO-a u Bruxellesu, dok je general Šundov bio hrvatski vojni izaslanik. Vrhunski profesionalac koji je prošao i zapovijedao u Domovinskom ratu, koji iznimno dobro predstavlja Hrvatsku i koji je jako cijenjen u međunarodnoj zajednici', kažu nam naši sugovornici u Uredu predsjednice.

Vladino povjerenstvo ukinulo mu status ratnog vojnog invalida

Prema medijskim napisima, Vladino povjerenstvo je 2008. godine ukinulo Šundovu status ratnog vojnog invalida i njegov slučaj uputilo na Upravni sud. Naime, u novogodišnje jutro 1994. godine Šundov je kod Sukošana imao prometnu nesreću. Tri i pol godine kasnije, u srpnju 1997. godine, na osnovu dokumentacije stekao je 30-postotni status ratnog vojnog invalida. Jedanaest godina kasnije revizijom mu je vladino povjerenstvo taj status ukinulo. (K.Ž.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 06:29