SASTANAK S BOŠNJAKOVIĆEM

Predstavnici HND-a izvijestili ministra pravosuđa o sudskim postupcima, traže bolja zakonska rješenja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.01.2019. u 15:13

Zagreb, 281218.
Novinarski dom.
Konferencija o seriji tuzbi Hrvatske radiotelevizije protiv Hrvatskog novinarskog drustva i njegovih predstavnika sa zahtjevima za naknadom stete od vise stotina tisuca kuna.
Na fotografiji: Hrvoje Zovko.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srđan Vrančić / CROPIX

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva izvijestili su ministra pravosuđa Dražena Bošnjakovića o velikom broju sudskih postupaka protiv novinara i medija i neujednačenoj sudskoj praksi i zatražili da se dekriminaliziranjem djela protiv časti i ugleda ili odgovarajućim zakonskim rješenjim smanji opterećenje pod kojim rade.

Predstavnici Hrvatskog novinarskog društva sastali su se u petak s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem i upoznali ga s problemima s kojima se suočavaju novinari i mediji, ponajprije problemom velikog broja sudskih postupaka pokrenutih protiv novinara i medija, prevelikom razinom odgovornosti novinara te neujednačenom sudskom praksom, priopćeno je u subotu iz HND-a.

Izvijestili su ministra o tužbama koje je protiv Hrvatskog novinarskog društva, novinara i medija podnijela Hrvatska radiotelevizija.

Iznijeli su stav da dvostruka pravna odgovornost - građanskopravna i kaznenopravna - kojoj su izloženi novinari u svakodnevnom radu proizvodi autocenzuru i ima negativan učinak na slobodu medija te su, u tom smislu, zatražili da se kroz dekriminalizaciju djela protiv časti i ugleda ili drugih odgovarajućih zakonskih rješenja to opterećenje smanji.

HND je zatražio od Ministarstva pravosuđa da od sudova pribavi službene statistike o broju kaznenih i parničnih postupaka koji se u posljednjih nekoliko godina vode protiv novinara i medija na hrvatskim sudovima, kao i podatke o ishodima takvih postupaka kako bi se mogli pratiti trendovi i analizirati sudska praksa.

Izaslanstvo HND-a informiralo je ministra i o drugim problemima s kojima se novinarska struka susreće kao što su govor mržnje, prijetnje i napadi na novinare.

U HND-ovu izaslanstvu bili su predsjednik Hrvoje Zovko, potpredsjednica Slavica Lukić i glavna tajnica Ema Tarabochia, stoji u priopćenju.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo