SINDIKATI ODUSTALI

PREKIDA SE ŠTRAJK I U SREDNJIM ŠKOLAMA 'Nećemo više jer nema smisla. Vlada je jača. Razgovarat ćemo sa sljedećom'

 Darko Tomas/Cropix

ZAGREB - Kad povod štrajku promašite, zahtjev loše formulirate i vrijeme štrajka krivo odaberete, onda vam ni snažno nezadovoljstvo prosvjetara nije dovoljno da štrajk uspije, komentar je Željka Stipića, predsjednika Školskog sindikata Preporod, koji je – zajedno s većinskim Nezavisnim sindikatom zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, danas prekinuo sedmodnevni štrajk u školama. Štrajkom nije ostvaren cilj, povećanje plaća u prosvjeti. Iako solidaran s organizatorima štrajka - Vertikalom obrazovnih sindikata, Stipić je od početka bio skeptičan u njegov uspjeh, prvenstveno zbog pogrešno odabranog tajminga.

Nastavnici su u danas u srednjima odradili zadnji dan štrajka, nakon što su prethodnih dana od štrajka odustale osnovne škole i visoko obrazovanje.

Novoj vladi sindikati u obrazovanju daju 30 dana mira, nakon čega će joj, kaže Mihalinec, uputiti istih zahtjev na koji odgovor ovoga tjedna nisu dobili od premijera Zorana Milanovića. U zahtjevu je prihvaćanje granskog kolektivnog ugovora kojim bi se svim zaposlenicima u sustavu dodijelila povišica od četiri posto.

- Nećemo više jer nema smisla. U ovom trenu Vlada je jača i pobijedila je, no takav bezobziran stav prema obrazovanju govori nam kako aktualni premijer i nije spreman obrazovanje staviti na prvo mjesto, zaključio je Mihalinec, uz dodatak da niti drugi takmaci za upravljanje Hrvatskoj sindikatima ne ulijevaju povjerenje, budući da zalaganje za politiku oštrih rezova znači najoštrije rezove u obrazovanju.

Unatoč kaosu koji je štrajk izazvao u osnovnim i srednjim školama (manje na visokim učilištima), Mihalinec tvrdi da je sindikat pokazao izuzetnu snagu, no priznaje da su imali i značajan broj slabih karika, čime je indirektno progovorio i o odnosima između udruženih sindikata.

Na pitanje o mogućnosti stupanja u novi štrajk ne uvaži li njihove zahtjeve nova vlada, odgovara da taj odgovor još nema. Obzirom da iduće godine kreću pregovori o novim kolektivnim ugovorima, što je dovoljan razlog da prosvjeta ostane u pripravnom stavu.

Po tvrdnjama sindikalaca, sedmodnevni štrajk u sustavu nije prouzročio financijsku štetu, jer će propuštena nastava biti odrađena. Dio škola već je odlučio da će sutrašnji dan biti radan upravo zbog nadoknade, a slično bi moglo slijediti i u idućim – da nije bilo štrajka – neradnim subotama.

- Dobro je da je štrajk prestao, u prvom redu zbog djece, koja su najveće žrtve ovog štrajka. U ovome štrajku nema pobjednika ni pobijeđenog, samo žrtava. Nakon izbora poduzet će sve da se poboljša materijalni i društveni status nastavnika, kaže Vedran Mornar, ministar obrazovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:17