NOVINARSKI BARD

PREMINUO BOŽIDAR NOVAK Bivši glavni urednik Slobodne Dalmacije i Vjesnika umro je u 89. godini

 Marko Miščević / CROPIX

ZAGREB - Dugogodišnji novinar te član i nekadašnji predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (HND), urednik, direktor, feljtonist, publicist i antifašistički borac Božidar Novak umro je jučer poslijepodne u bolnici u Zagrebu, u 89. godini života, priopćeno je danas iz HND-a.

Božidar Novak rođen je u Hvaru 18. svibnja 1925. Gimnaziju je završio u Splitu i Zagrebu. Višu političku školu (novinarsko-diplomatski smjer) završio je u Beogradu 1946/1947. Studirao je pravo na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Novinarstvo je studirao u Salzburgu (seminar američkih studija) i usavršavao se na studijskim putovanjima u Engleskoj, SAD-u, Austriji, Italiji, Čehoslovačkoj, SSSR-u i Japanu.

Novinarsku karijeru započeo je u svibnju 1945. u "Slobodnoj Dalmaciji" u Splitu. Pisao je vijesti, izvješća, komentare, vanjskopolitičke izvještaje i putopise. Bio je glavni i odgovorni urednik "Slobodne Dalmacije" (svibanj 1945.-lipanj 1949.), unutarnjopolitički urednik Novinske agencije Jugopress i "Vjesnika" te od 1955. do 1963. glavni urednik "Vjesnika", a od 1963. do kraja 1971. direktor Novinsko-izdavačkog poduzeća Vjesnik.

U dva je mandata bio predsjednik Društva novinara Hrvatske i Saveza novinara Jugoslavije te saborski zastupnik od 1966. do 1969. Kao jednoj od vodećih ličnosti Hrvatskog proljeća, zabranjen mu je svaki novinarski i javni rad, što je potrajalo sve do 1990. Od tada je aktivan u HND-u, suosnivač je udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava i medijskih sloboda (Građanske inicijative za slobodu javne riječi, HHO-a i dr.). Od 1990. javlja se u "Danasu", "Slobodnoj Dalmaciji", "Novom listu", "Vjesniku", "Večernjem listu", "Feral Tribuneu", "Dalmatinskim novinama" i "Jutarnjem listu". Surađuje u "Novinaru", "Medijskim istraživanjima", "Hrvatskoj reviji". Stalni je suradnik u izdanjima Leksikografskog zavoda Miroslava Krleže, sudjeluje u radu Međunarodnog centra za izobrazbu novinara, predaje na Masterclass studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti.

Dobitnik je HND-ovih novinarskih priznanja, nagrada i nagrade za životno djelo Otokar Keršovani.

Objavio je sljedeća djela: Suvremeno novinarstvo (urednik, 1964.), Ratni Vjesnik I. i II. (suautor Vlado Stopar, 1970.–1971.), "Pregled povijesti novinstva Hrvatske 1771.–1995.” u: Almanahu hrvatskoga tiskarstva, nakladništva i novinstva, Horizont press, 1997., Doprinos medija Hrvatskom proljeću, HAZU, 1997., Hrvatsko novinarstvo u 20. stoljeću (Golden marketing-Tehnička knjiga, Zagreb, 2005.). Napisao je i objavio pedesetak radova iz povijesti novinarstva i o problematici novinarstva, zaštiti i promicanju slobode medija. Jedan je od glavnih autora monografije objavljene o stotoj obljetnici HND-a (HND - prvo stoljeće, PressData, Medijska agencija HND-a, Zagreb, 2010.).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:29