IN MEMORIAM

PREMINUO NAŠ ČUVENI METEOROLOG MILAN SIJERKOVIĆ 'Danas nas je napustio jedan i jedini. Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto'

 
 Biljana Blivajs / CROPIX

Hrvatsko meteorološko društvo (HMD) objavilo je u ponedjeljak tužnu vijest: umro je jedan od najcjenjenijih hrvatskih meteorologa, Milan Sijerković.

- Danas nas je napustio jedan i jedini Milan Sijerković. Gledati gore prema oblacima nikada više neće biti isto, napisali su na svojoj Facebook stranici, a vijest su potvrdili i na Novoj TV, s kojom je Sijerković surađivao niz godina.

Milan Sijerković rodio se 5. studenoga 1935. godine u bokokotorskom mjestu Baošiću. Studirao je geofiziku s meteorologijom na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirao je 1961. godine. Magistrirao je 1977. godine. Od 1963. do odlaska u mirovinu radio je u Državnome hidrometeorološkom zavodu Republike Hrvatske u Zagrebu, kao prognostičar. Honorarno je surađivao na PMF-u u Zagrebu. Bio je u uredništvu časopisa Prirode. Hrvatskoj je javnosti poznat kao televizijska osoba koja gledateljima prikazuje vremensku prognozu. Taj posao radi od 1968. godine, prvo na Hrvatskoj televiziji, a poslije na Novoj TV.

- Kolega koji je mnogima od nas bio uzor radio je gotovo do zadnjeg daha, na televiziji je ostao koliko god mu je teška bolest dopuštala - govore nam prijatelji i kolege prognostičari gospodina Sijerkovića, svima omiljenog meteorologa Dnevnika Nove TV, koji je i iza ekrana bio pravi gospodin.

- Prije mjesec dana pisala sam pogovor za novu Sijerovu knjigu. Nisam znala da će biti i posljednja. Zbogom, učitelju, obećajem Ti da će Tvoje nasljeđe nastaviti živjeti..., napisala je RTL-ova meteorologinja Dunja Mazzocco Drvar na Twitteru.

Zagreb, 130911.
Na slici: Milan Sijerkovic, meteorolog i voditelj.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX

Sijerković je napisao stotinjak znanstvenih i stručnih meteoroloških radova. Napisao je i tri slikovnice za djecu te serijal znanstveno-popularnih knjiga različitim mjestima i područjima, a koje se odnose na vrijeme i podneblje. Prije dvije godine dobio je priznanje za životno djelo Hrvatskog meteorološkog društva.

Svoje prognoze često je znao začiniti pučkim izrekama u vremenu, koje je objedinio u knjizi 'Pučko vremenoslovlje'. Jedna od najčešćih koje je koristio bila je 'Sveta Kata, snijeg na vrata'.

Zagreb, 291110.
Trnsko.
Milan Sijerkovic, meteorolog, sa svojom knjigom
Davor Pongračić / CROPIX

- Mnogi su znali izvrtati moje pučke izreke o vremenu. Događalo se da muž i žena na potpuno drukčiji način zapišu neku moju izreku koju su čuli na televiziji. Zato sam ih objedinio u knjizi. Meni je recimo draga: ‘Božićnom jugu i tetkinom kolaču ne treba se radovati’. Jugo za Božić nije često, ali se dogodi, a tetkin kolač ipak nije toliko česta pojava, nije kao mamin. Ili recimo, evo jedne prigodne za vrijeme u proljeće: ‘Grmljavina, konjski topot i ženski plač kratko traju’, rekao je prije dvije godine za Jutarnji.

U jednoj od prvih reakcija nakon objave tužne vijesti Nova TV je navela da se 's velikom se tugom oprašta od svojeg dugogodišnjeg suradnika kojeg će zauvijek pamtiti kao vrhunskog stručnjaka i dragog kolegu'.

milan sijerkovic
foto ahiva eph
Arhiva CROPIX

Poslovice po kojima ćemo ga pamtiti

Kakvo vrijeme Uršula (21. 10.) donese, takvo jesen (a i zima) ponese.

Ako list na drvu dugo ostane, jaka zima nastane.

Čuvaj se Šimuna i Jude (28. 10.) da te snijegom ne probude.

Ako Sve svete kiša namaka, debeo snijeg nas čeka.

Sunčani Svi sveti, obilje žira i žita ljeti.

Ako je Martin (11. 11.) oblačan ili maglen, doći će zima blaga kao jesen.

Elizabeta na bijelom konju dođe (17. 11.).

Kakvo vrijeme Ivan (sv. Ivan od Križa 24. 11.) ima, takva bude zima.

Sveta Kata (25. 11.), snijeg na vrata.

Kad prosincem traju snijeg i zima, onda zemlja žitom rodit ima.

Bura vije oko kuće, traži kruha i obuće!

Kad padaju svibanjske kiše, bit će žita i vina više!

Ožujak laže, snigom maže, a ispod sniga travu kaže!

Kakvo fašnik vrijeme ima, tako se ravna i korizma!

Sveti Matija led razbija; ako ga nema, tada ga sprema!

U proljeće se i stari kolac nada da će ozelenjeti!

Ako list na drvu dugo ostane, jaka zima nastane.

Konjski topot, ženski plač i proljetna grmljavina brzo prođu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 19:41