IN MEMORIAM

PREMINUO PETAR SELEM Odlazak velikog intelektualca, umjetnika, profesora

 Damir Krajač/Cropix

Povjesničar umjetnosti, kazališni redatelj, književnik, prevoditelj, profesor i političar Petar Selem preminuo je u dobi od 79 godina, objavljeno je u ponedjeljak.

Selem je u dva mandata bio i zastupnik HDZ-a u Hrvatskom saboru, na čijim je stranicama objavljen i njegov opsežan životopis.

Rođen je u Splitu 23. svibnja 1936. godine gdje je završio Klasičnu gimnaziju. Studirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Književnom fakultetu u Strasbourgu i na Akademiji za kazališnu umjetnost u Zagrebu. Doktorirao je iz povijesnih znanosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Predavao je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Filozofskom fakultetu u Splitu, na Umjetničkoj akademiju u Osijeku i Splitu. Bio je i umjetnički ravnatelj Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Usporedno je razvijao svoju umjetničku i znanstvenu djelatnost. Surađivao je u časopisima u zemlji i inozemstvu, sudjelovao na brojnim simpozijima i znanstvenim skupovima, režirao sedamdesetak dramskih i opernih predstava u svim nacionalnim kazalištima u Hrvatskoj, na najvažnijim hrvatskim festivalima te u brojnim kazalištima u svijetu.

Od 1968. do 1971. bio je član povijesnog Upravnog odbora Matice hrvatske, urednik časopisa "Kritika" (1969-1971) i član prvog uredništva Hrvatskog tjednika (1971). Nakon obnove časopisa "Kolo" Matice hrvatske bio je njegov urednik od 1992. do 1994.

Obavljao je rukovodeće dužnosti u međunarodnim kazališnim udrugama i projektima: u Parizu (AICT), Torontu (WECT), Mexico Cityju (AIT), Madridu (IITM).

Od godine 1983. do 1989. bio je član direkcijskog kolegija Odeon – Théâtre deľ Europe u Parizu, pod vodstvom Giorgija Strehlera. Objavio je dvanaest knjiga znanstvenog i esejističkog sadržaja.

Godine 1991. postavljen je za umjetničkog direktora Dubrovačkog ljetnog festivala. Od 1992. do 2000. bio je umjetnički direktor Hrvatske radiotelevizije.

Za svoj rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima. Odlikovan je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića i visokim odličjima Republike Francuske.

Bio je član Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva dramskih umjetnika te član radnik Matice hrvatske.

Iza njega je ostala supruga s kojom je imao dvoje djece.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:44